25/6/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην τελετή έναρξης του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου του INSEA, στη Λεμεσό 25/06/2012


Με αισθήματα χαράς σας καλωσορίζω στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του INSEA 2012 με τίτλο «Οι Τέχνες στο Σταυροδρόμι των Πολιτισμών». To γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών και διαφορετικών πολιτισμών αποτελεί από μόνο του την ιδανικότερη ίσως επιλογή για τη διεξαγωγή αυτού του συνεδρίου.


Συγχαίρω θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνών για την πολύχρονη και συνεπή παρουσία του στα πολιτισμικά δρώμενα καθώς επίσης για την πρωτοβουλία του να αναλάβει την διοργάνωση αυτή. Με αξίωμα ότι οι Τέχνες συντελούν στην ανύψωση της ποιότητας ζωής, η συμβολή αυτού του είδους των συνεδρίων στην ανάπτυξη όλων των μορφών της πολιτιστικής δημιουργίας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι εκλεκτοί εισηγητές, η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων καθώς επίσης ο δημιουργικός διάλογος που είμαι βέβαιη ότι θα αναπτυχθεί, θα δώσουν σε όλους τους συμμετέχοντες την δυνατότητα να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες σε σχέση με το θέμα.

Μέσα από τις τέχνες οι άνθρωποι εκφράζουν τον ψυχικό τους κόσμο και την προσωπική τους άποψη για το κοινωνικό τους περιβάλλον. Παράλληλα έρχονται πιο κοντά στην συνειδητοποίηση του κοινωνικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της τέχνης. Η τέχνη και οι εφαρμογές της προέρχονται και εκφράζουν πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Είναι έκφραση, πολιτισμός, επικοινωνία και επαφή. Πολλές φορές αποτελεί μέσο ευαισθητοποίησης, καλύτερης αντίληψης και οδηγεί τον άνθρωπο στην αυτογνωσία.

Η τέχνη αλλά και ο πολιτισμός γενικότερα είναι παράγοντες που συμβάλλουν στον αγώνα για την αλλαγή που χρειάζονται οι κοινωνίες μας και ο κόσμος, για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον ως ανθρωπότητα.

Ως Κύπρος έχουμε πλούσια πολιτιστική παράδοση, την οποία με γόνιμη και δημιουργική σκέψη μπορούμε να αναπτύξουμε έτσι ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, ένα καλύτερο αύριο για τις νέες γενιές.

Τη φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας γενικότερα συμπεριλαμβανομένου και του τομέα του πολιτισμού. Το νησί μας, σταυροδρόμι των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, θα φιλοξενήσει μια σειρά από σημαντικές πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.
Στόχος είναι να προσδώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη των Πολιτών και στην Κοινωνική Διάσταση του Πολιτισμού. Αυτό θα το πράξουμε προβάλλοντας τη δική μας αντίληψη για τον Πολιτισμό: ότι δηλαδή δεν αποτελεί προνόμιο για λίγους, αλλά είναι δημόσιο αγαθό που μπορούν και πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες.

Με την παρουσία μας εδώ σήμερα εκφράζουμε τη στήριξη μας προς τους ανθρώπους της τέχνης που με το δικό τους τρόπο αγωνίζονται για μια άλλη αισθητική αντίληψη του κόσμου. Η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αντιμετωπίζει το κεφάλαιο πολιτισμός με ιδιαίτερη ευαισθησία. Στηρίζει τους δημιουργούς και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας. Με το σωστό πολιτιστικό σχεδιασμό, αναπτύσσει και ενισχύει την δημιουργία, αναδεικνύοντας τις αρχές και αξίες που ο πολιτισμός εκφράζει.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να φροντίζει και να προστατεύει τον πολιτισμό γιατί είναι ο ανθός της κοινωνίας. Είναι η αδιάλειπτη διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων, προάγει τη θετική σκέψη, ανεβάζει το πνευματικό επίπεδο και εν τέλει συμβάλλει στην αρμονική συμβίωση των λαών.

Συγχαίρω θερμά τους εμπνευστές, τους διοργανωτές και γενικά όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου. Τέτοιες διοργανώσεις που προάγουν το οικουμενικό πνεύμα πρέπει να ενθαρρύνονται. Είμαι σίγουρη ότι τα πορίσματα του συνεδρίου σας θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία αναφορικά με τις μεθόδους με τις οποίες οι τέχνες σήμερα διαμορφώνουν πολιτισμό. Εύχομαι σε όλους όσους έχουν ταξιδέψει από το εξωτερικό για να βρίσκονται μαζί μας να έχουν μια ευχάριστη διαμονή στο νησί μας.