29/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας 29/06/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις, στο Υπουργείο Γεωργίας, με εκπροσώπους της Επιτροπής Επαγγελματιών Ψαράδων Ζυγίου και εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Οργανώσεων Παραγωγών Εσπεριδοειδών, στην παρουσία εκπροσώπων των Αγροτικών Οργανώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε με την Επιτροπή Επαγγελματιών Ψαράδων Ζυγίου, μας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα έργα υποδομής που γίνονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Αναφέρθηκαν σε προβληματισμούς που έχουν σε σχέση με τον τερματικό σταθμό πετρελαιοειδών, τα μελλοντικά έργα του τερματικού σταθμού για το φυσικό αέριο και τα θαλάσσια έργα που θα γίνουν με αποβάθρες και προβλήτες, τα οποία περιορίζουν το αλιευτικό τους πεδίο.
Πράγματι υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αλιευτική δραστηριότητα αυτών των ψαράδων, οι οποίοι αριθμούνται στους 46. Πρόκειται για μια αρκετά πλούσια σε αλίευμα περιοχή. Ανταλλάξαμε απόψεις αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει ως αντιστάθμισμα για την απώλεια εισοδήματος. Αυτή τη στιγμή το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών εκπονεί μια μελέτη που θα δείξει τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στην αλιευτική τους δραστηριότητα και τι μπορεί να δοθεί ως αντιστάθμισμα.
Από τη στιγμή που γίνονται έργα κοινής ωφέλειας που θα ενισχύσουν όλο τον πληθυσμό και πλήττονται τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης ομάδας, είναι λογικό το κράτος να σκεφτεί να λάβει κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για την απώλεια εισοδήματος της ομάδας αυτής».
Σε ερώτηση κατά πόσον οι ίδιοι οι ψαράδες της περιοχής έχουν προβεί σε κάποια σχετική μελέτη, ο κ. Αλετράρης είπε ότι δεν μπορούν, εφόσον πρόκειται για μια καθαρά επιστημονική μελέτη. Είπε επίσης ότι μετά τη διεκπεραίωση της μελέτης, σε επτά με δέκα μέρες, θα γίνει διαβούλευση.
Αναφορικά με τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Οργανώσεων Παραγωγών Εσπεριδοειδών, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της ποικιλίας «μαντόρα» και οι περιορισμοί που υπάρχουν σε κάποια χαρακτηριστικά της ποικιλίας σε σχέση με τον λόγο ζάχαρης και οξέος, ο οποίος πρέπει να είναι συγκεκριμένος με βάση σχετική προδιαγραφή που τέθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξετάζουμε ως Υπουργείο τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεπεράσουμε τον συγκεκριμένο όρο, είπε, και επισήμανε ότι έχουν γίνει παραστάσεις για το θέμα σε διάφορα επίπεδα στις Βρυξέλλες τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό επίπεδο με τους ομόλογους Υπουργούς αλλά και τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ. Φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο, σημείωσε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.
Ο κ. Αλετράρης πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι τον ενημέρωσαν ότι η φετινή χρονιά ήταν μια κακή χρονιά όσον αφορά τις εξαγωγές της μαντόρας, ειδικά στη Ρωσία η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο. Τέλος, ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις για αναδιάρθρωση της παραγωγής εσπεριδοειδών και ότι θα εκπονηθεί σχετική μελέτη από το Τμήμα Γεωργίας η οποία στη συνέχεια θα συζητηθεί με τους παραγωγούς εσπεριδοειδών για να εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης του κλάδου.