27/6/12

Δεν είμαστε εκτός χρονικών πλαισίων σε ό,τι αφορά το πακέτο, είπε ψες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου σημειώνοντας ότι προσδοκούμε σύντομα να εξευρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις έτσι ώστε να υιοθετηθούν τα μέτρα και να προχωρήσουμε.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα για την οικονομία, που πραγματοποιήθηκε ψες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε και συζήτησε με τα κόμματα για το πακέτο μέτρων που έχει διαμορφώσει η Κυβέρνηση και στόχο έχουν την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2012, έτσι όπως τον έχουμε σχεδιάσει και για υλοποίηση των στόχων των δημοσιονομικών. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τις προσπάθειες που έγιναν και γίνονται από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της πορείας των προσπαθειών για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, καθώς και για το θέμα της υποβολής αίτησης για βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί που παρευρίσκονταν στη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών και η Υπουργός Εργασίας, ενημέρωσαν τα κόμματα σχετικά με τις διαβουλεύσεις και τις επαφές που υπάρχουν με τους κοινωνικούς εταίρους, αναφορικά τόσο με την υιοθέτηση του πακέτου μέτρων όσο και για την πορεία συζήτησης του θέματος της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ που όπως είναι γνωστό είναι θέμα που τέθηκε στο πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η σημερινή σύσκεψη έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για τις προσπάθειες που καταβάλλαμε και καταβάλλουμε και για τις επιλογές που θέλαμε να έχουμε μπροστά μας αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που κυρίως προέρχονται από τον τραπεζικο-πιστωτικό τομέα έγινε ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είχε λεχθεί ότι μπροστά μας έχουμε την προοπτική για εξασφάλιση δανείου για κάλυψη των αναγκών μας και ότι είμαστε σε επαφή και με τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το θέμα του Μηχανισμού. Αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε διακρατικό δάνειο, από τις εξελίξεις ήμασταν υποχρεωμένοι να αιτηθούμε βοήθεια από το Μηχανισμό και είμαστε τώρα σε αυτή τη φάση.

Σε ό,τι αφορά δε το πακέτο μέτρων που αφορούν τα ζητήματα της υλοποίησης του σχεδιασμού μας, έτσι όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του 2012, λάβαμε σοβαρά υπόψη τις ευαισθησίες των κοινωνικών εταίρων, αλλά και θέσεις των κομμάτων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια διαλόγου που είχαμε για τα προηγούμενα πακέτα μέτρων και ο λόγος που έχουμε εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι για να μπορεί το πακέτο μέτρων χωρίς μεγάλες συζητήσεις να υιοθετηθεί και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των στόχων μας. Άρα, θεωρώ ότι δεν είμαστε εκτός χρονικών πλαισίων σε ό,τι αφορά το πακέτο, επειγόμαστε βεβαίως αυτό να εγκριθεί, έχουμε συμφωνήσει με τα κόμματα στη συνάντηση ότι θα επανέλθουν μετά από την ενημέρωση και την πρώτη συζήτηση που έχουμε κάνει και προσδοκούμε ότι σύντομα θα εξευρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις έτσι ώστε να υιοθετηθούν τα μέτρα και να προχωρήσουμε».

Σε ερώτηση ποιο είναι το ποσό που θα ζητήσουμε από το Μηχανισμό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τονίζω ξανά ότι όσα ποσά έχουν ακουστεί δεν προέρχονται από την κυβερνητική πλευρά για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε καταθέσει κανένα αριθμό ούτε μας έχει ζητηθεί αριθμός από την ΕΕ. Αυτά τα ζητήματα θα προκύψουν μέσα από τη συζήτηση, τη διαβούλευση και τη διαπραγμάτευση μαζί με το Μηχανισμό».

Ερωτηθείς πότε ξεκινά η διαπραγμάτευση ο κ. Στεφάνου είπε: «Πολύ σύντομα. Όταν θα έχουμε νεότερα θα ενημερώσουμε για το πότε έρχεται το κλιμάκιο του Μηχανισμού με το οποίο θα διαβουλευθούμε, θα διαπραγματευτούμε ακριβώς για να πετύχουμε το καλύτερο για τη χώρα μας και πιστεύουμε ότι έτσι θα γίνει διότι η Κύπρος από δημοσιονομικής πλευράς δεν είναι σε άσχημη κατάσταση.

Από διαρθρωτικής πλευράς έχουν ήδη ληφθεί μέτρα και αυτό φαίνεται από την αναλυτική κατάσταση που έχουμε κάνει αναφορικά με τις συστάσεις της Κομισιόν, έχουν ληφθεί διαθρωτικού τύπου μέτρα. Αυτά τα μέτρα άρχισαν να αποδίδουν και αυτό φαίνεται σε διάφορες στατιστικές και θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για εξυγίανση της οικονομίας. Άρα μέσα από αυτή την παράλληλη εργασία που κάνουμε πιστεύουμε ότι έχουμε τι να πούμε στους Ευρωπαίους εταίρους, έχουμε τι να δείξουμε ως τεκμήρια για την πορεία εξυγίανσης της οικονομίας, αλλά και για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού κάτι για το οποίο έχουμε δεσμευτεί στην ΕΕ».

Κληθείς να πει αν το ύψος του ποσού που θα ζητήσουμε από το Μηχανισμό θα εξαρτηθεί από το αν θα αποδώσουν οι προσπάθειες για εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το δάνειο είναι ένα από τα στοιχεία που θα κρίνουν κιόλας τελικά τι θα χρειαστούμε και πόσα θα ζητήσουμε». Όμως, είπε, δεν έχουμε το δάνειο ακόμα.

Σε ερώτηση πόσα αναμένουμε να πάρουμε από διακρατικό δάνειο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ένα διακρατικό δάνειο περιέχει δύο μέρη. Το ένα είμαστε εμείς, το άλλο η άλλη χώρα, γι’ αυτό δεν θα επεκταθώ αυτή την ώρα σε αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με το Μηχανισμό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν θα αρχίσουμε τώρα να μιλάμε για κόκκινες γραμμές και ποιο είναι το πλαίσιο και άλλα. Αυτά θα τα πούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Έχουμε ήδη κάνει βολιδοσκοπήσεις και ζυμώσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι ρωτάτε για το θέμα του εταιρικού φόρου. Γνωρίζετε ότι είμαστε πολύ ευαίσθητοι για το θέμα διότι είναι πολύ σημαντικό για την κυπριακή οικονομία, αυτή την ευαισθησία μας την αναφέραμε και τη γνωρίζουν στην Ευρώπη και σε αυτό το θέμα είμαστε πάρα πολύ αποφασιστικοί, παρότι δεν έχει εγερθεί ένα τέτοιο θέμα – το υπογραμμίζω για να μη δημιουργούμε αχρείαστες ανησυχίες. Υπήρξε μια συμφωνία στη σημερινή συνάντηση με τα κόμματα, ότι είναι πολύ σημαντική η περίοδος της διαπραγμάτευσης για το θέμα του Μηχανισμού και νομίζω ότι εδώ μπορούμε να έχουμε και αποδείξεις και τεκμήρια για την πολιτική εξυγίανσης που ακολουθούμε και ότι πάνω σε αυτό θα στηριχτούμε για να πετύχουμε το καλύτερο για την Κύπρο μας».

Τέλος, ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφύγει τα αυστηρά μέτρα από πλευράς του Μηχανισμού, απάντησε «έτσι θέλουμε να πιστεύουμε».