27/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, χθες 27/06/2012


«Τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα ήταν ένας συμβιβασμός που, πιστεύω, τελικά θα ικανοποιεί όλους», είπε ψες ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της σύσκεψης της Κυβέρνησης με τα πολιτικά κόμματα για την οικονομία που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σιαρλή κληθείς να πει ποιο είναι το ποσό που θα ζητήσει η Κύπρος από τον Μηχανισμό, είπε ότι δεν έχει εγερθεί θέμα ποσού, προσθέτοντας ότι αυτό είναι θέμα που θα κριθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που θα ακολουθήσει. Το ποσό δεν έχει ποτέ συζητηθεί, είπε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι το ποσό θα καθοριστεί ανάλογα με το ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας που θα διαφανούν όταν γίνει η ανάλυση όλων των προϋποθέσεων.

Σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι περνάμε μέσα από μια διαδικασία προς το παρόν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα αρχίσουν.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων για εξυγίανση της οικονομίας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα και κυμαίνεται μεταξύ 150 - 200 εκ. ευρώ.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος θα αποφύγει τα σκληρά μέτρα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα πιστεύω υπήρξαν ένας συμβιβασμός που, πιστεύω, τελικά θα ικανοποιεί όλους».

Σε ερώτηση αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για την παροχή βοήθειας στην Κύπρο, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται, αλλά δεν μπορεί να αναφέρει κάτι άλλο προς το παρόν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αρκετός χρόνος, ο κ. Σιαρλή απάντησε ότι «πάντοτε υπάρχει χρόνος. Απλώς χρειάζεται υπομονή», ενώ κληθείς να πει αν ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αναμένει σκληρά μέτρα λιτότητας, είπε ότι «δεν αναφέρομαι σε σκληρά μέτρα, αναφέρομαι στο πακέτο που θα είναι κατάλληλο για την Κύπρο και θα είναι το καλύτερο για τον κυπριακό λαό».

Σε ερώτηση αν τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στη σημερινή σύσκεψη θα τύχουν διαπραγμάτευσης ή θα διαφοροποιηθούν μετά το διάλογο με την τρόικα, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «σήμερα παρουσιάσαμε μέτρα για το δημοσιονομικό πλαίσιο. Αυτό είναι θέμα που αφορά εμάς και δεν τίθεται σε αυτό το στάδιο θέμα συζήτησης με οποιονδήποτε. Τα συζητήσαμε με τους κοινωνικούς εταίρους, το συζητήσαμε με τα κόμματα και το θέμα μένει εδώ. Αν και όταν έρθει η ώρα και χρειαστεί να το συζητήσουμε θα το συζητήσουμε και με τους ανθρώπους που θα χειριστούν το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν δεν αφορά τις επτά παρατηρήσεις που έκαναν οι Ευρωπαίοι, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «αυτές είναι οι συστάσεις της Κομισιόν και επομένως αυτά θα συζητηθούν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δεν ήταν αντικείμενο της συζήτησης σήμερα».

Σε ερώτηση αν θα αποταθούμε ξανά στη Ρωσία για δάνειο, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «έγινε αίτηση και η απάντηση εκκρεμεί».

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της διαχείρισης της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, ο κ. Σιαρλή είπε ότι «είναι θέμα που συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες θα γίνουν έγκαιρα έτσι ώστε οι τράπεζες μας να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα».