29/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Καγκελάριο της Γερμανίας στις Βρυξέλλες 29/06/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε σήμερα στις Βρυξέλλες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Angela Merkel, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία ενδιαφέρθηκε για τις γενικότερες πολιτικές προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, έτυχε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους κύριους στόχους και τα θέματα που θέλει να προωθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τους επόμενους έξι μήνες. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, τις πολιτικές για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και την Πολιτική της Νότιας Γειτονίας της ΕΕ.
Συζητήθηκε επίσης η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας. Κοινή ήταν η θέση ότι αυτή η συμπεριφορά στρέφεται εναντίον ολόκληρης της ΕΕ και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε, επίσης, την κα Merkel για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέμα για το οποίο η Καγκελάριος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τις ευχές της για μια επιτυχή Προεδρία και επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της Γερμανικής Κυβέρνησης για αμέριστη στήριξη και βοήθεια προς την Κυπριακή Κυβέρνηση σε σχέση με την Προεδρία.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα επιβεβαιώνοντας τις άριστες σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες.