29/6/12

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων 29/06/2012

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων, μετά από πολύωρες συνεδρίες κατά τις οποίες ενημερώθηκε για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων, επιθυμεί να προβεί ομόφωνα στην ακόλουθη δήλωση:


1. Εκφράζει τη λύπη της για την τροπή που πήρε το θέμα κατά τους τελευταίους μήνες με τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στο πρόγραμμα ταυτοποίησης λειψάνων των αγνοουμένων μας.
2. Εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για την αρνητική εξέλιξη που είχαν οι συζητήσεις για τη σύναψη νέου συμβολαίου συνεργασίας και συνέχιση του προγράμματος ταυτοποίησης λειψάνων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), του οποίου τα αποτελέσματα των εργασιών σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβητούνται, αφού έχουν διεξαχθεί στη βάση διεθνών προτύπων.
3. Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΝΓΚ να επανεξετάσει την προοπτική συνεργασίας με το United Nations Development Programme (UNDP) και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία και να παραμείνει το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων στην Κύπρο.
4. Καλεί τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες και να συνεχίσουν τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν προς το UNDP και το υψηλότερο επίπεδο του Ο.Η.Ε., ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για επίτευξη συμφωνίας και συνέχισης της συνεργασίας με το ΙΝΓΚ.
5. Λαμβάνει υπόψη τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των οργανώσεων συγγενών αγνοουμένων και ως εκ τούτου θεωρεί πως το πρόγραμμα εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων, ως ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα, πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου.
6. Δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε το πρόγραμμα εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων να ολοκληρωθεί επιτυχώς και όσον το δυνατόν πιο σύντομα για όλους τους αγνοουμένους.
7. Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ρυθμίσουν το ζήτημα της βάσης δεδομένων και των προφίλ γενετικού υλικού, στο πλαίσιο συνολικού χειρισμού και διευθέτησης και όχι εκ των προτέρων ή τμηματικά και πριν να ξεκαθαρίσει το μέλλον του προγράμματος.
8. Καλεί όλους τους εμπλεκομένους να δώσουν άμεσα όλα τα δείγματα που βρίσκονται στην κατοχή του ανθρωπολογικού εργαστηρίου ή οποιουδήποτε άλλου στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) για να προχωρήσουν άμεσα οι ταυτοποιήσεις, νοουμένου ότι θα γίνονται στη βάση διεθνών προτύπων.
9. Καλεί και πάλι την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου για να δημοσιοποιήσει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και των άλλων υπηρεσιών της, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία που θα συμβάλουν στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. Επίσης να επιτρέψει απρόσκοπτα την είσοδο για έρευνες και εκταφές και σε στρατιωτικές ζώνες των κατεχομένων εδαφών.