28/6/12

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας 28/06/2012

Παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργο Δημοσθένους οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ήδη οι πρώτες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για το ευρωπαϊκό κοινό. Η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στις 5 Ιουλίου, ενώ τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης στο Κέντρο Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες θα τελεστούν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στις 2 Ιουλίου 2012.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Δημοσθένους παρουσίασε τις πολιτιστικές δραστηριότητες, οι οποίες αφορούν στις:
• Εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ,
• Εκδηλώσεις ΚΟΑ, και
• Εκδηλώσεις Δημόσιων σχολείων και Πανεπιστημίων
Οι εκδηλώσεις των Πολιτιστικών Υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας. Ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία υποβολής προτάσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις για λήψη επιχορήγησης και εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον από πολιτιστικούς φορείς από την Κύπρο και το εξωτερικό. Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης ανέλαβε την αξιολόγηση των προτάσεων.
Όλες οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από το κεντρικό κονδύλι της Προεδρίας ύψους €1.724.000. Οι εκδηλώσεις στα θέματα Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας περιλαμβάνουν τις ακόλουθες κατηγορίες:
• Προτάσεις Πολιτιστικών Οργανισμών και Φορέων (Εικαστικά, Σύγχρονος Χορός, Μουσικές Παραστάσεις κλπ. )
• Εκδηλώσεις Τμήματος Αρχαιοτήτων
• Εκδηλώσεις Διπλωματικών Αποστολών
• Εκδηλώσεις στο Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR Βρυξελλών
• Τελετή Έναρξης
• Εκδηλώσεις Δήμων
Επιπλέον, στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται σύντομα πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία θα συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις (Side Events).
Σε σύνολο 160 εκδηλώσεων, οι 80 θα πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό, από τις οποίες οι τέσσερις αφορούν εκδηλώσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ οι υπόλοιπες 80 θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο, εκ των οποίων η μία είναι του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Οι εκδηλώσεις του εξωτερικού θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, Αθήνα, Λονδίνο, Ρώμη, Παρίσι, Βερολίνο και ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με όλες τις νεότερες πληροφορίες, θα αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της Κυπριακής Προεδρίας, η οποία θα αποτελεί την επίσημη πηγή πληροφόρησης από την 1η Ιουλίου 2012.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σύντομη παρουσίαση των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του ΚΟΑ από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
Τέλος, έγινε αναφορά στις δράσεις των σχολείων, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο στόχου της χρονιάς «Η Κύπρος στην Ευρώπη» και σε συνάρτηση με τις εργασίες της Διατμηματικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που συστάθηκε για την προώθηση και παρακολούθησή του.
Μέσα από τις εικαστικές παρεμβάσεις και με ποικιλόμορφους συμβολισμούς, οι μαθητές προέβαλαν τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας καθώς και τις πανανθρώπινες αξίες στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ και αποτελούν προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, όπως η ειρήνη, φιλία, αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά.
Δείγματα των δραστηριοτήτων των μαθητών περιλαμβάνουν την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ξυλογραφία, τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, Graffiti και τη διακόσμηση των τοίχων του σχολικού τους κτηρίου με ποικίλες τοιχογραφίες. Περιλαμβάνουν, επίσης, την κατασκευή, τη δημιουργία ταχυδρομικών καρτών (carte postale) και έργων με ανακυκλώσιμα υλικά και τη δημιουργία τρισδιάστατων εικαστικών δράσεων με διάφορους θεματικούς άξονες. Σημειώνεται ότι αρκετές από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών θα δοθούν ως δώρα στους εκπροσώπους των κρατών μελών που θα συμμετάσχουν στις επίσημες εκδηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.