28/6/12

Η βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου κατέθεσε προσχέδιο ψηφίσματος για την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, στο πλαίσιο εργασιών της Συνόδου της ΚΣΣΕ 28/06/2012


Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κα Στέλλα Κυριακίδου κατέθεσε χθες, στο πλαίσιο των εργασιών του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2012 της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο, προσχέδιο ψηφίσματος με θέμα την καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Το προσχέδιο ψηφίσματος προσυπέγραψαν 145 βουλευτές από 37 χώρες, από όλες τις πολιτικές ομάδες της Συνέλευσης, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Luca Volontè και ο αρχηγός της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Tiny Cox.


Το προσχέδιο ψηφίσματος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που εμφανίζεται στις γυναίκες παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται πως μία τις δέκα γυναίκες θα προσβληθεί από την ασθένεια αυτή πριν την ηλικία των ογδόντα χρόνων. Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος καρκίνος προσβάλλει όλο και περισσότερες γυναίκες κάτω των πενήντα ετών, επηρεάζοντας τόσο την οικογενειακή όσο και την επαγγελματική τους ζωή. Σημειώνεται ότι ο μαστογραφικός έλεγχος κάθε δυο χρόνια, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για τη μείωση των θανάτων που προκαλούνται από τον καρκίνο του μαστού. Αναφέρεται, εξάλλου, ότι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως γυναίκες οι οποίες καταφεύγουν σε εξειδικευμένα διεπιστημονικά κέντρα μαστού για θεραπεία έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το προσχέδιο ψηφίσματος καλεί επίσης όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να συμμορφωθούν και να υλοποιήσουν, σε εθνικό επίπεδο, όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και πρότυπα και να καταρτίσουν εθνικά μητρώα με έγκυρες πληροφορίες για την κατάσταση του καρκίνου του μαστού.