27/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στα εγκαίνια του έργου «Πεζόδρομος-Ποδηλατοδρόμος κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού στη Λευκωσία» 27/06/2012

Βρίσκομαι πραγματικά με μεγάλη μου χαρά σήμερα εδώ για να εγκαινιάσω μαζί σας ένα απλό αλλά σημαντικό για τον πολίτη έργο, ένα στολίδι του Δήμου Λευκωσίας: τον Πεζόδρομο-Ποδηλατόδρομο κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού.


Σημαντικό στοιχείο ζωής, το ποτάμι μιας πόλης αναδεικνύεται και ξαναζωντανεύει με τη δημιουργία τέτοιων γραμμικών πάρκων τα οποία προσφέρουν ευκαιρία για άσκηση, ψυχαγωγία, ξεκούραση και ηρεμία στον κουρασμένο σύγχρονο άνθρωπο.
Από χρόνια διαφάνηκε ότι ο Πεδιαίος ποταμός είναι ένα φυσικό στοιχείο που παρείχε τη δυνατότητα για δημιουργία ενός δυναμικού γραμμικού πάρκου που θα επέτρεπε την άσκηση, την περιδιάβαση, την ηρεμία και την παρατήρηση του ποταμού. Μακριά από το καυσαέριο και τον θόρυβο της πόλης, παρέχει μια πορεία ξέγνοιαστη, γεμάτη φυσικές εικόνες, αφού πλαισιώνεται από ένα ποικιλόμορφο φυσικό τοπίο, το οποίο είτε διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του πολεοδομικού αυτού έργου είτε υπήρχε κρυμμένο στις παρειές του ποταμού. Το έργο αποτελεί ένα υπερσύγχρονο αστικό πάρκο που λειτουργεί ως πόλος έλξης τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες.
Σε μια χώρα που λάμπει κάτω από τον μεσογειακό ήλιο και που το ίδιο της το κλίμα προωθεί τόσο πολύ το πρότυπο του «ελληνικού αίθριου βίου», οι πολίτες της θέλουν και πρέπει να μπορούν να περνούν μέρος του καθημερινού τους χρόνου υπαίθρια.
Χώροι που για πολλές δεκαετίες θεωρούνταν «κενά» σημεία των πόλεων, παίρνουν νέα μορφή και ρόλο. Δεν αποτελούν πια νεκρά, άδεια τεμάχια, ό,τι δηλαδή απομένει από το κτισμένο. Αντιθέτως, αποτελούν σημαντικά στοιχεία των πόλεων, μικρές οάσεις για τις γειτονιές και τις πόλεις μας, η χωροθέτηση των οποίων αποφασίζεται σε στρατηγικό επίπεδο σχεδιασμού. Τα πάρκα, γραμμικά ή άλλα, οι πλατείες και το πράσινο, συνιστούν αναπόσπαστα τμήματα των πόλεων αφού εξασφαλίζουν την ισορροπία ανάμεσα σε δομημένες και μη επιφάνειες, συμβάλλοντας παράλληλα και στη βελτίωση του μικροκλίματος των πόλεων.
Αξιολογώντας την κυπριακή πραγματικότητα των περασμένων δεκαετιών και καταγράφοντας την ανάγκη για περισσότερους, ασφαλέστερους και φιλικότερους υπαίθριους χώρους, η Κυβέρνηση αφιερώνει ετησίως μεγάλα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για έργα που αφορούν διαμορφώσεις και αναπλάσεις δημόσιων υπαίθριων χώρων.
Οι χώροι αυτοί που, κατά περίπτωση, μπορεί να έχουν τη μορφή πλατειών, πεζόδρομων-ποδηλατόδρομων, πάρκων, παιδικών χαρών ή ακόμη πιο απλά χώρων πρασίνου αποτελούν τους περιβαλλοντικούς πνεύμονες των γειτονιών και των πόλεων, συμβάλλοντας δραστικά στην αισθητική και ποιοτική αναβάθμισή τους.
Το έργο για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ είναι ένα αξιόλογο παράδειγμα διαμόρφωσης υπαίθριου δημόσιου χώρου, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Κλάδο Πολεοδομικών Έργων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Διαμορφωμένο με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αναφέρεται σε όλες τις ηλικίες αφού περιλαμβάνει, πέρα από τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, καθιστικά, πλατώματα, πεζογέφυρες που προσφέρουν μοναδικότητα στα περάσματα πάνω από την κοίτη του ποταμού και πλούσια βλάστηση. Το έργο, συνολικού μήκους 2,5 χλμ, κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Δήμου Λευκωσίας και αποτελεί συνέχεια του Πεζόδρομου – Ποδηλατόδρομου κατά μήκος του Πεδιαίου στα Δημοτικά Όρια Στροβόλου και Λακατάμιας.
Η κατασκευή του έργου αυτού ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 από την κοινοπραξία CYTECO-ΝΕΜΕΣΙΣ JOINT VENTURE η οποία κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2012. Το κόστος του έργου ξεπέρασε τα €2.000.000 εκ των οποίων τα 2/3, δηλαδή περίπου το €1.340.000,00, καλύφθηκαν από κυβερνητικά κονδύλια και το υπόλοιπο 1/3 από συνεισφορά του Δήμου Λευκωσίας.
Το σημερινό έργο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου οράματος, ενός συνεχούς γραμμικού πάρκου, συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από το κέντρο της Λευκωσίας και θα φτάνει μέχρι το Φράγμα Ταμασού. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί και χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολίτες ένα γραμμικό πάρκο μήκους 9,5 χλμ το οποίο διέρχεται από τους Δήμους Λακατάμιας, Στροβόλου και Λευκωσίας.
Ο χαρακτήρας του όλου έργου θα είναι υπερτοπικός, αφού θα συνδυάζει το αστικό, το περιαστικό και το αγροτικό και θα απευθύνεται στους κατοίκους όλου του νησιού και στους επισκέπτες από το εξωτερικό. Θα παρέχει τη δυνατότητα επίσκεψης με ποδήλατο ή με τα πόδια αρχαιολογικών χώρων, μοναστηριών, εκκλησιών και άλλων τοπικών αξιόλογων στοιχείων και χώρων.
Το έργο είναι μεγαλεπήβολο και εκτελείται κατά στάδια. Ήδη δρομολογείται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων του γραμμικού πάρκου από Λακατάμια μέχρι Κάτω Δευτερά και έχει προχωρήσει η προμελέτη του γραμμικού πάρκου μέχρι τη Χρυσοσπηλιώτισσα και την Αγία Μαρίνα. Η σταδιακή υλοποίηση του όλου εγχειρήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη έκβασή του, αφού με αυτό τον τρόπο το κάθε επιμέρους έργο θέτει τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις και γεννά την ανάγκη για το επόμενο.
Πριν ολοκληρώσω αυτή τη σύντομη ομιλία μου, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου προς τον Δήμαρχο Λευκωσίας και στο πρόσωπο του σε όλο τον Δήμο - το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Λειτουργούς του - για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, θα είναι - όπως έμπρακτα έχει αποδείξει μέχρι τώρα - αρωγός σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Θέλω να πιστεύω ότι το νέο πάρκο που με τόση αγάπη και ευαισθησία σχεδιάστηκε για να παραδοθεί προς όλους εσάς, τους δημότες της Λευκωσίας, με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Λευκωσίας αλλά και για τους υπόλοιπους Δήμους και κοινότητες που πλαισιώνει και θα πλαισιώνει με τη συνέχισή του.
Σας ευχαριστώ.