27/6/12

Παρεμβάσεις των Βουλευτών κας Αθηνάς Κυριακίδου και κ. Νίκου Νικολαΐδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ, στο Στρασβούργο 27/06/2012

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Στρασβούργο, για το θέμα της απεικόνισης των μεταναστών και προσφύγων κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, η Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αν και η ξενοφοβία και ο ρατσισμός υποβόσκει, δυστυχώς, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, το φαινόμενο διογκώνεται κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, με αποτέλεσμα ακραίες πολιτικές δυνάμεις να καρπούνται το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και να καταγράφουν σημαντική άνοδο στα εκλογικά τους ποσοστά.
Η οικονομική κρίση, η ανεργία και το αίσθημα ανασφάλειας, υπογράμμισε η κα Κυριακίδου, σε σχέση με την προστασία που προσφέρει το κράτος, έχουν αυξήσει την πεποίθηση πολλών Ευρωπαίων πολιτών πως οι Κυβερνήσεις επιδεικνύουν υπερβολικό ζήλο για την επαγγελματική αποκατάσταση και κοινωνική ένταξη αυτών των ανθρώπων στις τοπικές κοινωνίες, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι αυτοί πολίτες στερούνται βασικές κοινωνικές παροχές και θέσεις εργασίας.
Η συνεχιζόμενη ύφεση και επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας για λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξήγησε έχει αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ Ευρωπαίων πολιτών και μεταναστών και έχει επιτρέψει την εμφάνιση ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην πολιτική σκηνή. Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως επισήμανε, καθίσταται επιτακτική ανάγκη οι πολιτικές αυτές να αλλάξουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Όπως επίσης ανέφερε η κα Κυριακίδου, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι συνυπεύθυνα για την πολύ αρνητική εικόνα των μεταναστών και προσφύγων, ενώ η επιβολή περιορισμών στη μετάδοση μισαλλόδοξων και ρατσιστικών μηνυμάτων αποτελεί πολύ δύσκολο εγχείρημα. Κλείνοντας την παρέμβασή της, η Κύπρια Βουλευτής εισηγήθηκε όπως ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ουσιαστικής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες και της ανάμειξής τους στα κοινά και τεθεί τέρμα στην εκμετάλλευση και τις διακρίσεις που υφίστανται κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια σημερινής ομιλίας του για το θέμα της κρίσης στη δημοκρατία και του ρόλου της πολιτείας στην Ευρώπη, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, Βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από την εποχή του Περικλή στην αρχαία Αθήνα, όποτε υπήρχε κοινωνική κρίση, αυτό επηρέαζε και την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το γεγονός αυτό, συνέχισε, είναι φυσικό επόμενο καθώς υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ της δημοκρατίας και του κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτή λειτουργεί.
Καθώς η κύρια αιτία της παρούσας κρίσης που αντιμετωπίζει ο θεσμός της δημοκρατίας δεν είναι άλλη από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ανέφερε στη συνέχεια, που, σύμφωνα με μεγάλους οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία διαφόρων κρατών να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο και να δράσουν αποτρεπτικά στις διάφορες δυσλειτουργίες της ελεύθερης αγοράς, το θέμα του ρόλου της πολιτείας στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής έρχεται και πάλι στο φως ως ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος της παρούσας κατάστασης πραγμάτων.
Ο ρόλος της πολιτείας στην Ευρώπη του σήμερα, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, εν τω μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, αναβιώνει και πάλι την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου της πολιτείας ως του πιο ενεργού «παίκτη» σε οικονομικά θέματα.
Από τη στιγμή που είναι κοινά αποδεκτό το γεγονός ότι πιθανόν ο μόνος τρόπος εξόδου από την παρούσα οικονομική κρίση είναι η οικονομική ανάπτυξη και εφόσον οι δυνάμεις που διέπουν την εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς έχουν καταστεί αναποτελεσματικές στο να δώσουν τη σωστή ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση, τα βλέμματα όλων, υπογράμμισε ο Κύπριος Βουλευτής, είναι πλέον στραμμένα στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η πολιτεία ευελπιστώντας πως αυτή θα δράσει σωτήρια και προς την κατεύθυνση της διάσωσης των εθνικών οικονομιών.
Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, το κρίσιμο ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί είναι το πού έγκειται η ευθύνη, ο ρόλος και η σχέση της πολιτείας, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική ανάπτυξη όσο και σε σχέση με τη διαμόρφωση των ανάλογων συνθηκών που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της οικονομικής ανάπτυξης οι όροι και οι προϋποθέσεις δεν μπορούν να είναι απόλυτα οικονομικοί, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες των πολιτών, ο κ. Νικολαΐδης κατέληξε ότι η καλύτερη ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η εμπιστοσύνη που αυτή θα πρέπει να απολαμβάνει από τους πολίτες της.