27/6/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας ΄Ελσης Χριστόφια στη συναυλία που διοργανώνει το Καρδιολογικό Ίδρυμα Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο 27/06/2012

Κυρίες και κύριοι,
Η εκδήλωση του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας του με τίτλο «Νιώσε την καρδιά σου» μας δίνει την ευκαιρία γι’ αυτό το ευχάριστο συναπάντημα. Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων που πλήττουν ειδικότερα τον γυναικείο πληθυσμό του τόπου μας.


Το Καρδιολογικό Ίδρυμα Κύπρου δημιουργήθηκε το 1991 με πρωτοβουλία της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου και την υποστήριξη των Συνδέσμων Καρδιοπαθών. Την ίδρυσή του υπαγόρευσε η έξαρση των καρδιοπαθειών στην Κύπρο και η ανάγκη ανάληψης συστηματικών και προγραμματισμένων προσπαθειών για έλεγχο, πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών. Ιδιαίτερη θέση στις δραστηριότητές του καταλαμβάνει η διαφώτιση και η έρευνα. Στον τομέα της διαφώτισης το Ίδρυμα συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας και άλλους σχετικούς φορείς όπως ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, η Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου και οι Σύνδεσμοι Καρδιοπαθών για την ανάπτυξη σχετικών δραστηριοτήτων.

Από το 1995 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος και με τη συνεργασία των πιο πάνω φορέων, διοργανώνεται η «Εβδομάδα Καρδιάς», μια προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης πως στους στόχους του Ιδρύματος συμπεριλαμβάνονται η προώθηση της επιτόπιας έρευνας σε θέματα καρδιολογικής επιδημιολογίας καθώς επίσης και η συμμετοχή στην προσπάθεια για συνεχή επιμόρφωση των καρδιολόγων στην Κύπρο.
Το Καρδιολογικό Ίδρυμα Κύπρου διοργανώνει την αποψινή συναυλία με προσήλωση στην επίτευξη των στόχων του. Επιδιώκει την ενημέρωση του κοινού και ιδιαίτερα των γυναικών για τους κινδύνους σε σχέση με τα καρδιοαγγειακά νοσήματα στοχεύοντας στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης.
Παρά την καθεχρονική διαπίστωση ότι η πρόληψη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, δυστυχώς δεν δίνεται στο τόπο μας η απαιτούμενη προσοχή. Επιβάλλεται ο γυναικείος πληθυσμός στον τόπο μας να συνειδητοποιήσει ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία του. Παρόλο που η πάθηση αυτή καθυστερεί κατά δέκα χρόνια περίπου να εμφανιστεί στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθεί σε πιο σοβαρή μορφή.

Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως ειδικά η στεφανιαία νόσος μπορεί κατά 90% να προβλεφθεί και κατά 80% να προληφθεί. Αυτά τα στοιχεία και μόνο πιστεύω είναι αρκετά για να κατανοήσει κανείς την τεράστια σημασία και αποτελεσματικότητα της πρόληψης.

Με την ενημέρωση και την πρόληψη είμαστε σε θέση να λάβουμε μέτρα προκειμένου να προστατέψουμε την καρδιά μας από τα νοσήματα προτού παρουσιαστεί το πρόβλημα. Τα οφέλη της σωστής και υγιεινής διατροφής, η αποχή από το κάπνισμα και τα φάρμακα και η επένδυση χρόνου στην άσκηση αποτελούν μέτρα που καθιστούν την καρδιά μας πολύ ισχυρότερη.

Ωστόσο για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, πρέπει να υιοθετήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερο ωφέλιμες για την καρδιά και την υγεία μας συνήθειες. Πρέπει να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας για να ενημερωθούμε και να βρούμε τη θέληση να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.

Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει στα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση Χριστόφια παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση των στόχων της όσον αφορά την υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων συνανθρώπων μας. Έχει πολύ πρόσφατα ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα αναμένεται να αρχίσει η υλοποίησή της, για ανέγερση καρδιοχειρουργικής κλινικής και στη Λεμεσό. Η δημιουργία καρδιοχειρουργικής κλινικής αποτελεί προτεραιότητα για κάλυψη των αναγκών ιδιαίτερα του πληθυσμού της Πάφου και της Λεμεσού από ένα αναβαθμισμένο κέντρο.

Φίλες και φίλοι,
Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε απόψε τον διακεκριμένο Έλληνα Τενόρο Μάριο Φραγκούλη που πρόθυμα και αφιλοκερδώς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ιδρύματος να συμβάλει στην όλη προσπάθεια με τη μελωδική φωνή του. Τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ από καρδιάς για την προθυμία του να διαθέσει το χάρισμα του σε αυτό τον ευγενή σκοπό. Του εύχομαι να είναι πάντα καλά και να μας ταξιδεύει στον όμορφο κόσμο της μουσικής. Σε όλους εσάς που μας τιμήσατε απόψε με την παρουσία σας εύχομαι μια αξέχαστη βραδιά.