25/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο 25/06/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Jean-Luc Florent.



Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο νέος Πρέσβης της Γαλλίας, αφού εξέφρασε τη μεγάλη του τιμή που εκπροσωπεί τη Γαλλία στην Κύπρο, ανέφερε:


«Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω σύσφιγξη των στενών και ιδιαίτερα φιλικών σχέσεων που οι δύο χώρες μας διατηρούν από πολύ παλιά και τις οποίες εσείς ο ίδιος και ο Γάλλος ομόλογός σας, αποφασίσατε να εμπλουτίσετε και να εμβαθύνετε περαιτέρω με τον 'Οδικό Χάρτη για την Ενίσχυση του Διαλόγου και της Γαλλοκυπριακής Συνεργασίας', ο οποίος υιοθετήθηκε μετά την πρώτη σας επίσκεψη στο Παρίσι, τον Σεπτέμβριο του 2009. Αν και οι πολιτικές μας σχέσεις, περιλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας, χαρακτηρίζονται από μία πραγματική σύγκλιση απόψεων λόγω του γεγονότος ότι βασίζονται κυρίως στην κοινή αντίληψη των βασικών περιφερειακών και παγκόσμιων διακυβευμάτων και προκλήσεων, ωστόσο θα πρέπει να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα. Ο σημαντικός πλούτος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε προσφάτως στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προσφέρει, από αυτή την άποψη, μία πραγματική προοπτική. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για τη διαθεσιμότητα της Γαλλίας και των ενδιαφερόμενων γαλλικών εταιρειών να συνεργαστούν με την Κύπρο στον τόσο σημαντικό αυτό τομέα της ενέργειας.


Η από κοινού συμμετοχή μας στην οικογένεια των γαλλόφωνων κρατών, η οποία εδραιώθηκε το 2006 με την ένταξη της χώρας σας στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας ως συνδεδεμένο μέλος, πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση της γαλλικής γλώσσας στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα. Η έναρξη της λειτουργίας του Γαλλοκυπριακού Σχολείου, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσει μια σημαντική ενίσχυση. Οι γαλλικές Αρχές σάς είναι ιδιαίτερα ευγνώμονες και σας ευχαριστούν για την προσωπική σας εμπλοκή στο τόσο συμβολικό αυτό έργο και η οποία υπήρξε καθοριστική για το αίσιο τέλος της προσπάθειας αυτής.
Φυσικά, οι προνομιακές διμερείς μας σχέσεις εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινής μας συμμετοχής στον μεγάλο οργανισμό που αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κοινή μας επιθυμία να συμβάλουμε στην εμβάθυνσή της και στην ευημερία των πολιτών της. Η πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, θα αποτελέσει, στο πλαίσιο αυτό, μία ιδιαίτερα δυνατή στιγμή. Η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι η Κύπρος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια κατά την Προεδρία της για να υπάρξει πρόοδος, ακόμη και κατάληξη, στα σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται υπό συζήτηση, ιδίως αυτά που αφορούν στην απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί φυσικά να βασιστεί στην απόλυτη στήριξη της Γαλλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας, καθώς και στη διαθεσιμότητά της να ανταποκριθεί στα αιτήματα συνεργασίας που μπορεί να υποβληθούν από την Κύπρο.


Τέλος, θα ήθελα να σας επαναλάβω ότι η Γαλλία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μίας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας η οποία θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα είναι διαρκής. Ευχόμαστε να βρεθεί μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση η οποία θα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Μια λύση η οποία θα επανενώσει το νησί και θα φέρει ειρήνη, ελευθερία και πρόοδο στους Κυπρίους.


Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να διαβιβάσω σε εσάς, στην Κυβέρνηση σας και στον κυπριακό λαό, τις θερμές ευχές φιλίας και ευημερίας που εκφράζει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας προς την Αυτού εξοχότητά σας».


Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις διαχρονικά εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Κύπρου Γαλλίας, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί των δύο χωρών ξεκινούν από τον 1192, όταν ο Γάλλος αριστοκράτης Guy de Lusignan στέφθηκε βασιλιάς της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, όπως καταδεικνύονται από σημαντικά ιστορικά μνημεία στο νησί. Έκανε επίσης λόγο για τη Γαλλική γλώσσα, η οποία διδάσκεται στην Κύπρο από το 1908 και στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο το οποίο από το 1960 έχει συμβάλει στη συνεργασία σε εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, βοηθώντας έτσι στο να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση και γνώση μεταξύ των δύο λαών.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Γαλλία παραμένει μεταξύ των πρώτων επιλογών των Κυπρίων για σπουδές και αναφέρθηκε στις υποτροφίες που παρέχει η Κυπριακή Κυβέρνηση για σπουδές στη Γαλλία, καθώς και στη λειτουργία του Γαλλικού Κυπριακού Σχολείου από τον Σεπτέμβριο, το οποίο, τόνισε, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στους εκπαιδευτικούς δεσμούς Κύπρου και Γαλλίας.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Η υπογραφή του Οδικού Χάρτη κατά την επίσκεψή μου στο Παρίσι τον Αύγουστο του 2009, και η συνέχεια που εδόθη κατά την επίσκεψή μου τον Ιούλιο του 2001, συνιστούν ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις με τη δυνατότητα εξεύρεσης περισσότερων πεδίων για εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Σας διαβεβαιώ», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, «ότι η Κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων σε όλες τις σφαίρες της συνεργασίας μας».


Εξάλλου, συνέχισε, εκτιμούμε βαθύτατα τη συμβολή του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας στον κόσμο και θεωρούμε τη συμμετοχή μας ως συνδεδεμένου μέλους ως θετική εξέλιξη.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η διμερής συνεργασία σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Ως παράκτια μεσογειακά κράτη, είπε, αλλά και κράτη μέλη της ΕΕ, μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω μια στρατηγική συμμαχία για την παρεμπόδιση δυσάρεστων καταστάσεων και τη μετατροπή της ασταθούς περιοχής μας σε κοινή περιοχή ειρήνης και σταθερότητας.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού για τη θέση Αρχών της Γαλλίας στους διεθνείς οργανισμούς και συγκεκριμένα τη σθεναρή της στάση στο κυπριακό πρόβλημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για τη στήριξή της στις προσπάθειές για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.


Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, ο τερματισμός της κατοχής και ο παράνομος εποικισμός και η επανένωση της πατρίδας μας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την εκλογή μου στην Προεδρία το 2008 ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.


Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κυπριακό κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης.


Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ο συνομιλητής μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες και τον αργό ρυθμό. Αναμενόταν περισσότερη πρόοδος αλλά αυτό δεν πρέπει να μειώνει τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν εκείνη την περίοδο.


Από τον Μάιο του 2010, όμως, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου έγινε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις με τις συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών να έχουν σταματήσει.


Για δυο χρόνια τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπό τη νέα της ηγεσία, απέτυχε να τιμήσει τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών όπως και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ, παρά τη δέσμευση του κ. Έρογλου ότι θα δεσμευόταν από αυτές και ότι θα συνέχιζε τις συνομιλίες από το σημείο που τις αφήσαμε με τον κ. Ταλάτ.


Σταδιακά, έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν απομακρυνθεί από μια λύση στη συμφωνημένη βάση και ήδη άρχισαν να προωθούν το λεγόμενο «Σχέδιο Β», το οποίο περιλαμβάνει εκστρατεία για την αναγνώριση και αναβάθμιση ενός «Τουρκοκυπριακού κράτους».
Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική και απειλητική της στάση, περιλαμβανομένης και της αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Επαναλαμβάνω την ισχυρή πεποίθηση μας ότι η πιθανή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία της Κύπρου και ολόκληρης της περιοχής, κάτι που θα ήταν ωφέλιμο και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου.


Εξάλλου αναφερόμενος στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Οι εκφοβισμοί της Τουρκίας εν όψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, είναι επίσης προκλητικοί και δημιουργούν προβλήματα. Η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής και θα συνεχίσει να αξιολογεί αντικειμενικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, εξετάζοντας ενδεχόμενο άνοιγμα διαθέσιμων κεφαλαίων και θα συνεργαστεί εποικοδομητικά σύμφωνα με τα σχετικά Συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ για ενίσχυση της διαδικασίας ένταξης. Εν όψει των ανωτέρω, η Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ οφείλει να αντιληφθεί ότι για να γίνει μέλος της Ένωσης πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τη θεσμική της λειτουργία.


Σημαίνει επίσης εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της έναντι της Κύπρου και της ΕΕ. Είναι, συνεπώς, λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου, την αναγνώριση και εξομάλυνση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμβάλει με συγκεκριμένους τρόπους στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η Κύπρος υποστηρίζει την προσπάθεια της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ. Όμως η θετική αυτή προσέγγιση δεν είναι άνευ όρων και η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και να ενεργήσει ανάλογα.


Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά τη δέσμευση μου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, καθώς και την ετοιμότητά μου να συνεχίσω τις προσπάθειες και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Η Κύπρος θα αναλάβει για πρώτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την 1η Ιουλίου 2012. Η Προεδρία είναι τόσο μία ευκαιρία όσο και μία πρόκληση και η Κύπρος καλείται να λειτουργήσει ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να βγει πιο δυνατή από την παρούσα οικονομική κρίση. Η Ένωση πρέπει να είναι πιο κοντά στους πολίτες της και να τους μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης. Με τον ενθουσιασμό κάποιου που αναλαμβάνει για πρώτη φορά, η Προεδρία θα εργαστεί «Για μια Καλύτερη Ευρώπη» επιδιώκοντας την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, στη βάση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ για αλληλεγγύη, μέσα από πιο αποτελεσματικές πολιτικές.


Η Κυπριακή Προεδρία προσβλέπει σε μία πιο αποδοτική και αειφόρο Ευρώπη. Από την άποψη αυτή, το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο 2014-2020 θα είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, καθώς επιδιώκουμε να φθάσουμε σε πολιτική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2012. Υπό το φώς της σημερινής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης επιβάλλεται να εργαστούμε για μία Ευρώπη πιο αποδοτική που να στηρίζεται στην ανάπτυξη, επισημαίνοντας την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με μέτρα σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει επίσης σε μία Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της με έμφαση στις νεότερες γενιές. Θα εργαστούμε για να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονές της, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της στη διεθνή σκηνή.

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Μάριος Ιερωνυμίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Νέαρχος Παλάς.