25/6/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου του Υπουργείου κατά τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια 25/06/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που σκοπό έχει να σας παρουσιάσουμε το έργο που έχουμε επιτελέσει στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κατά τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια. Η χρονιά που μας πέρασε αποδείχθηκε ιδιαίτερα παραγωγική για το Υπουργείο Γεωργίας με αρκετές και σημαντικές επιτυχίες στον ευρείας κλίμακας ρόλο που διαδραματίζει το πολυθεματικό Υπουργείο μας.


Εργαζόμαστε μεθοδικά και συστηματικά εστιάζοντας τις δράσεις μας στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, στην ενδυνάμωση του τομέα της αλιείας, στη ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην προώθηση της γεωργικής έρευνας και της αειφόρου ανάπτυξης και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα στους άμεσους τομείς δραστηριότητας του Υπουργείου προωθήσαμε και υλοποιήσαμε τα εξής:
Στον τομέα της αγροτικής πολιτικής
Στα πλαίσια των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε έναν αειφόρο αγροτικό τομέα, να προωθήσουμε τα γεωργικά προϊόντα και την καινοτομία στη γεωργική παραγωγή προβήκαμε στα ακόλουθα:
Είμαστε σε διαρκή και συστηματικό διάλογο με τις Αγροτικές Οργανώσεις και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του αγροτικού κινήματος και έτσι συνεχίστηκε και τη χρονιά που μας πέρασε η παροχή στήριξης στις Αγροτικές Οργανώσεις και η ενίσχυσή τους για τη συμμετοχή τους σε θεσμικούς οργανισμούς της ΕΕ.
Εγκρίθηκε φέτος από το Υπουργικό Συμβούλιο Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Μητρώου Γεωργών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επεξεργασία. Το Μητρώο θα λειτουργεί ως μια βάση δεδομένων, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα προσωπικά στοιχεία όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιρισμών, που ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς επίσης και των εκμεταλλεύσεων τους.
Κύριο εργαλείο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης του γεωργικού τομέα είναι τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του έτους προχώρησαν με εντατικούς ρυθμούς οι πληρωμές σε δικαιούχους των Μέτρων και Καθεστώτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο μέχρι τη λήξη του αναμένεται να διοχετεύσει στον αγροτικό τομέα της χώρας 329 εκατ. ευρώ, και παράλληλα ετοιμάστηκαν και έγιναν προκηρύξεις για υποβολή αιτήσεων για σειρά Μέτρων/Καθεστώτων. Μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 150 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έχουν προκηρυχθεί Μέτρα και Καθεστώτα που αφορούν την Ενίσχυση Πρώτης Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, την Πρόωρη Συνταξιοδότηση Αγροτών, τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών από τους γεωργούς και τους δασοκαλλιεργητές, τις επενδύσεις στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του Σχεδίου Εκταρικών Επιδοτήσεων καταβλήθηκε τον περασμένο χρόνο το ποσό των €35 εκατ. Για το Σχέδιο Κεφαλικών Επιδοτήσεων καταβλήθηκε το ποσό των €10,4 εκατ. για τα αιγοπρόβατα (2011) και το ποσό των €4,2 εκατ. ως κρατική χορηγία για τη σφαγή βοοειδών, για την περίοδο 2009-2011.
Για αποτελεσματικότερη χρήση κάθε μονάδας νερού και ορθή διαχείριση των επεξεργασμένων λυμάτων πραγματοποιούνται ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε γεωργούς για τη χρήση/εγκατάσταση βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Γεωργικών Εφαρμογών και τον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής.
Δώσαμε έμφαση στη διαφήμιση και προώθηση των κυπριακών αγροτικών προϊόντων. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόστηκε το Μέτρο 1.8.2 «Δραστηριότητες ενημέρωσης και προώθησης των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων», στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, για την προώθηση των κατοχυρωμένων ονομασιών Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Έτσι κατοχυρώθηκε φέτος η ονομασία «Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου» ως προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Επίσης, συνεχίστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το «Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα δημοτικά σχολεία». Το Σχέδιο έχει ετήσιο προϋπολογισμό για το σχολικό έτος 2011-2012 ύψους €400,000 εκ των οποίων το 50% θα καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μέσω του Σχεδίου αυτού 64.600 μαθητές σε 621 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία απολαμβάνουν δωρεάν φρούτο ή λαχανικό μια φορά τη βδομάδα.
Στην προσπάθεια μας για τη διατήρηση ενός υγιούς και ζωντανού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής της οικονομίας, σημειώνεται ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η δημιουργία Φυτείας Υγιούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού στην περιοχή των Ορειτών και έχουν δημιουργηθεί υποδομές για αντιμετώπιση της ενδεχόμενης εισαγωγής της Φυλλοξήρας, που αποτελεί σημαντική απειλή για τους αμπελώνες.
Ενισχύθηκε ο ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα στάδια παραγωγής τροφίμων. Συγκεκριμένα εφαρμόζονται οι Έλεγχοι και η Διαπίστευση Οινολογικών Πρακτικών. Επίσης, στα πλαίσια του ελέγχου ζωοτροφών, που αποτελούν τον πρώτο κρίκο της τροφικής αλυσίδας παραγωγής τροφίμων ζωικής προέλευσης, το Τμήμα Γεωργίας, ως η αρμόδια Αρχή, έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους για εντοπισμό στις ζωοτροφές σαλμονέλας και ανεπιθύμητων ουσιών, με έμφαση στην αφλατοξίνη Β1. Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν στο σύνολο των εισαγωγών από Τρίτες Χώρες και σε υλικά υψηλού κινδύνου από την ΕΕ.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία Διαπίστευσης του Εργαστηρίου Ελέγχου Ζωοτροφών και έγινε επικαιροποίηση του Σχεδίου Άμεσης Δράσης για περιπτώσεις διατροφικών κρίσεων.
Με στόχο τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας μέσω της χρηματοδότησης εφαρμοσμένων προγραμμάτων και της προώθησης της έρευνας, σημειώνεται η συνέχιση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας. Επίσης, στα πλαίσια του ΠΑΑ 2007-2013, συνεχίζεται η εφαρμογή των Προγραμμάτων για ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής γεωργικών προϊόντων και συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα των τροφίμων.
Συνεχίστηκαν και φέτος οι διαφωτιστικές συγκεντρώσεις σε νέους γεωργούς και μη για την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επίσης, προχωρεί η τεκμηρίωση αγροτικών αντικειμένων από το Μουσείο Κυπριακής Υπαίθρου.
Μέσα στις δύσκολες συνθήκες για δημοσιονομική περισυλλογή η Κυβέρνηση με συστηματική προσπάθεια εφαρμόζει το Κυβερνητικό της Πρόγραμμα αποσκοπώντας σε μια καλύτερη ζωή για τον αγροτικό κόσμο, για τους κατοίκους της υπαίθρου, για τον κάθε πολίτη του τόπου μας.
Γεωργική Έρευνα
Στα πλαίσια προώθησης της έρευνας σε επίπεδο παραγωγικής διαδικασίας και αγοράς υπογράφηκε κατά το 2011 συμφωνία συνεργασίας με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υπογραφής και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στόχος της συμφωνίας είναι η διασύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση και τη βιομηχανία, μέσα από εξειδικευμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Μονάδων Αγροτροφίμων. Έχουν εγκριθεί τρία νέα ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας και δύο με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια από Λειτουργούς του ΙΓΕ, στα πλαίσια του ΠΑΑ 2007-2013, για εκπαίδευση νέων γεωργών στην περιοχή Λάρνακας, Λεμεσού, Πάφου, Πόλης Χρυσοχούς και στο Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης Αγρού.
Στο ΙΓΕ πραγματοποιείται σειρά διαλέξεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με στόχο τη δημοσιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων ενώ συνεχίζεται η εκπαίδευση των Λειτουργών του Τμήματος Γεωργίας σε θέματα υδροπονίας στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υδροπονίας του ΙΓΕ, στον Πειραματικό Σταθμό Ζυγίου, ώστε να έχουμε μια υπεύθυνη τεχνοκρατική στήριξη των παραγωγών μέσα από ένα σύγχρονο και λειτουργικό Κέντρο Εκπαίδευσης.
Συνεχίζεται το Πρόγραμμα Συμμετοχικής Βελτίωσης (Participatory Breeding), με ενεργό συμμετοχή αγροτών στη διαδικασία δημιουργίας νέων ποικιλιών, με επιθυμητά χαρακτηριστικά για τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κύπρου, καθώς επίσης και το νέο ερευνητικό πρόγραμμα για την Τρομώδη Νόσο των Αιγών.
Γεωργική Ασφάλιση
Προωθήθηκε τροποποιητική νομοθεσία προς τη Νομική Υπηρεσία, για σκοπούς βελτίωσης της παρεχόμενης ασφάλισης της γεωργίας που προνοεί ένταξη της πολυομβρίας και του σφοδρού ανέμου στο Ασφαλιστικό Σχέδιο των Πατατών, βελτίωση του συντελεστή αποζημίωσης για τον παγετό από 70% σε 80%, σε όλες τις ασφαλισμένες καλλιέργειες, βελτίωση του συντελεστή αποζημίωσης για την ανομβρία στα σιτηρά από 80% σε 85% και διαχωρισμό των ασφαλισμένων καλλιεργειών σε «υψηλού κινδύνου» με ασφάλιστρο 5% (για τα σιτηρά, τις πατάτες, τα ξηρικά κτηνοτροφικά φυτά, τα φυλλοβόλα και τα μέσπιλα) και σε «χαμηλού κινδύνου» με ασφάλιστρο 2,5% (για τα αμπέλια, τα εσπεριδοειδή, τα φασόλια και τις αγκινάρες). Στα πλαίσια του ασφαλιστικού σχεδίου του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) καταβλήθηκε το συνολικό ποσό των €2, 510, 000 για τις ζημιές του 2011.
Ανατέθηκε στον ΟΓΑ η διαχείριση του Εθνικού Πλαισίου Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την Αντιστάθμιση Ζημιών στη Γεωργία από 1η Ιανουαρίου 2012. Με το Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων για την αντιστάθμιση ζημιών στον τομέα της γεωργίας καθορίζεται η Εθνική Πολιτική για τη διαχείριση των ζημιών στη γεωργική παραγωγή, ή στα μέσα παραγωγής, από θεομηνίες και έκτακτα γεγονότα, που δεν καλύπτονται από υφιστάμενα γεωργοασφαλιστικά συστήματα.
Η πολιτική αυτή εμπίπτει στα πλαίσια των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον Τομέα της Γεωργίας και Δασοκομίας 2007-2013 και θα ισχύει για όσες ζημιές θα επισυμβούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.


Αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων
Κατά το τελευταίο έτος συνεχίστηκε η δημιουργία και συντήρηση των κυβερνητικών υδατικών έργων. Συνεχίστηκε η κατασκευή του Αρδευτικού Έργου Σολέας-Φράγματος Σολέας και ολοκληρώθηκε η μελέτη του Αρδευτικού Δικτύου Τεμπριάς όπου εντός του 2012 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του. Ολοκληρώθηκε η τελική μελέτη των φραγμάτων Αρχαγγέλου και Καμμίτση στην Αραδίππου, συνεχίστηκε η σύμβαση για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την τελική μελέτη του φράγματος Μυλούρι στο Παλαιχώρι και ολοκληρώθηκε η τελική μελέτη του φράγματος Ιδαλίου στον ποταμό Γιαλιά. Επίσης, άρχισε η κατασκευή του Αρδευτικού Δικτύου Λυμπιών που θα αρδεύει την περιοχή αναδασμού από το Φράγμα Λυμπιών.
Συνεχίστηκε η εφαρμογή του περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμου, όσον αφορά τον έλεγχο της υδροληψίας (άδειες έργου υδροληψίας, άδειες έργου συγκράτησης και άδειες υδροληψίας).
Κατά το 2011 δόθηκαν οδηγίες για μείωση της παραγωγής των πλείστων Μονάδων Αφαλάτωσης και πλήρη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας Αφαλάτωσης Πάφου (δυναμικότητας 30.000 μ3 / ημέρα), σύμφωνα με τις πρόνοιες των συμβολαίων που επιτρέπουν στο Τμήμα Υδάτων να διαχειρίζεται την παραγωγή πόσιμου νερού με κύριο κριτήριο τα υδατικά αποθέματα.
Πέραν από τις υφιστάμενες Μονάδες Αφαλάτωσης, έγινε ανάθεση σε νέο εργολάβο για ανακαίνιση και λειτουργία της υφιστάμενης Μονάδας Αφαλάτωσης Λάρνακας, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού. Συνεχίζεται η κατασκευή της Μονάδας στο Βασιλικό από την ΑΗΚ. Η Μονάδα θα είναι δυναμικότητας 60.000 μ3 / ημέρα, αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2013 και θα ενισχύσει τα Συστήματα Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. Συνεχίζεται η κατασκευή της Μονάδας Αφαλάτωσης Επισκοπής η οποία είναι δυναμικότητας 40.000 μ3 / ημέρα και αναμένεται να λειτουργήσει πολύ σύντομα.


Η κατασκευή του Διυλιστηρίου στην περιοχή του Φράγματος Ασπρογιάς – Κανναβιούς έχει συμπληρωθεί, είναι δυναμικότητας 10.000 μ3 / ημέρα και θα μπορεί να εξυπηρετεί 30 κοινότητες της ημιορεινής περιοχής της επαρχίας Πάφου. Επίσης, συνεχίζεται η ετοιμασία της τελικής μελέτης για τους αγωγούς μεταφοράς του αφαλατωμένου νερού στη Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό από τη Μονάδα αφαλάτωσης της ΑΗΚ στο Βασιλικό.
Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει άλματα προς την κατεύθυνση της αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, η ανάπτυξη υδατικής συνείδησης αποτελεί το βασικότερο μέλημα του Υπουργείου Γεωργίας. Κατά το 2011 λειτουργοί του Τμήματος Υδάτων πραγματοποίησαν διαλέξεις σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Τεχνικές Σχολές, Γυμνάσια και Λύκεια, με απώτερο στόχο την καλλιέργεια υδατικής συνείδησης στους μελλοντικούς πολίτες.
Στα πλαίσια εφαρμογής της Οδηγίας - Πλαισίου περί Υδάτων 2000/60/ΕΚ στην Κύπρο ολοκληρώθηκε η Σύμβαση για την ετοιμασία Διαχειριστικού Σχεδίου για τα νερά, συμπεριλαμβανομένου Προγράμματος Μέτρων, Σχεδίου Διαχείρισης της Ξηρασίας και Προτάσεων για Αναθεώρηση της Υδατικής Πολιτικής. Επίσης, ολοκληρώθηκε η Σύμβαση για την ετοιμασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τα πιο πάνω Σχέδια και τη διεξαγωγή εκστρατείας διαβούλευσης με το κοινό. Το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμού και το Πρόγραμμα Μέτρων εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9/6/2011 και ακολούθως υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Διαχειριστικό Σχέδιο στοχεύει στην προστασία, βελτίωση και βιώσιμη χρήση του υδάτινου περιβάλλοντος.
Αναφορικά με την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εφαρμογής της Οδηγίας για την Επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων για οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000, κατά τον τελευταίο χρόνο συνεχίστηκε η κατασκευή τεσσάρων συγχρηματοδοτούμενων αποχετευτικών έργων: του Συμπλέγματος Αστρομερίτη - Περιστερώνας – Ακακίου, του Δήμου Αθηένου, του Συμπλέγματος Σολέας και του Συμπλέγματος Κοκκινοχωριών.
Προωθήθηκε η χρήση του ανακυκλωμένου νερού Λευκωσίας, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών για κατασκευή χονδροειδών ζωοτροφών και μελετάται η συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες για τους τρόπους διάθεσης του ανακυκλωμένου νερού Λευκωσίας, που προέρχονται από τους Σταθμούς Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λευκωσίας (ΣΑΛ) στη Βαθειά Γωνιά και Ανθούπολη.
Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Προωθείται η προληπτική κτηνιατρική ενάντια στις διάφορες ζωονόσους. Υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκαν προγράμματα συγχρηματοδότησης για το έτος 2012 για τις μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες (τρομώδης νόσος και σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια βοοειδών), τη βρουκέλωση των αιγοπροβάτων, τη σαλμονέλωση και τη γρίπη των πτηνών.
Στις αρχές Μαΐου 2012 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες άρχισαν την εφαρμογή της σφαγής των μολυσμένων με τρομώδη νόσο ζώων και δίδεται σχετική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους. Στα πλαίσια των πειραματισμών που διενεργούνται για την επιβεβαίωση του ανθεκτικού γονότυπου των αιγών, υποβλήθηκε πρόσφατα έκθεση για την πρόοδο των ερευνών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ενώ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα των συγκεκριμένων γονότυπων.
Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εισαγόμενων ζώων εφαρμόζονται οι Περί της Υγείας των Ζώων (Αναγνώριση και Καταγραφή των Αιγοπροβάτων) Κανονισμοί του 2010. Περαιτέρω, τέθηκε σε εφαρμογή Διάταγμα που ρυθμίζει τη λειτουργία μονάδων πάχυνσης και ζωεμπορικών.
Τηρούνται αυστηρά οι προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας κατά τις επιθεωρήσεις στους συνοριακούς σταθμούς Λεμεσού και Λάρνακας, για διασφάλιση της εισαγωγής υγιών ζώων και υγιεινών ζωοκομικών προϊόντων και την πρόληψη της μεταφοράς των όποιων μεταδοτικών ζωονόσων. Επίσης, μέσα από τακτικές επιθεωρήσεις και προγράμματα ελέγχου, διασφαλίστηκε η παροχή στον Κύπριο καταναλωτή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων ζωικής προέλευσης σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης, φύλαξης, μεταφοράς και διάθεσης τους στην αγορά.
Εγκρίθηκαν εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης για εξαγωγές προϊόντων τους προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν μετά από επιθεώρηση από εμπειρογνώμονες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αλιεία
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της αλιείας, ιδιαίτερα της παράκτιας, μέσα από την προστασία και τον εμπλουτισμό των αλιευτικών αποθεμάτων, εφαρμόζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων το οποίο εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την ΕΕ. Με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται, το Τμήμα Αλιείας προχώρησε και φέτος στην εκτίμηση των αποθεμάτων των σημαντικότερων εμπορικών ειδών της κυπριακής αλιείας, εκτιμώντας το μέγεθος των απορρίψεων από τα διάφορα αλιευτικά εργαλεία και συλλέγοντας στοιχεία για αξιολόγηση των επιπτώσεων αλιείας στο περιβάλλον. Επίσης, ετοιμάζονται συστηματικά οικονομικές αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του κυπριακού αλιευτικού στόλου.
Τον Ιούλιο του 2011 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Διαχειριστικό Σχέδιο για την αλιεία με τράτα βυθού στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, το οποίο υποβλήθηκε με βάση τις πρόνοιες του Μεσογειακού Κανονισμού και βασίστηκε σε δεδομένα του Εθνικού Προγράμματος. Το Σχέδιο περιλαμβάνει τεχνικά μέτρα για μείωση της αλιευτικής προσπάθειας των τρατών.
Συγκεκριμένα, με βάση το Σχέδιο οι άδειες για αλιεία με τράτα βυθού στα χωρικά ύδατα έχουν μειωθεί στις δύο και έχουν θεσπιστεί σε δυο περιοχές εναλλακτικές κλειστές περίοδοι αλιείας με τράτα βυθού. Παράλληλα, έχουν εφαρμοστεί πλήρως οι πρόνοιες του Μεσογειακού Κανονισμού για περιορισμούς σχετικά με τα αλιευτικά εργαλεία, γεγονός για το οποίο η Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας εξέφρασε γραπτώς την ικανοποίησή της. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αποτελεσματικά και συμβάλλουν στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων σε βιώσιμα επίπεδα.
Κατά το 2011 άρχισε η διαβούλευση μεταξύ ΤΑΘΕ και Συνδέσμων Αλιέων Παράκτιας Αλιείας για την τροποποίηση της νομοθεσίας για την αλιεία, με στόχο τη μείωση της αλιευτικής προσπάθειας από τον στόλο αυτό και τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των αδειών αλιείας, που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη των αλιευτικών αποθεμάτων.
Προωθήθηκε η υλοποίηση Μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 κυρίως με την ολοκλήρωση των ήδη ενταγμένων έργων αλλά και με την ένταξη νέων έργων, καθώς επίσης και με την καταβολή χρηματοδότησης προς όλους τους δικαιούχους. Η συνολική δημόσια δαπάνη του Προγράμματος για ολόκληρη την προγραμματική περίοδο 2007-2013 ανέρχεται στα €39,4 εκ. και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας κατά 50%.
Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2012, έχει ενεργοποιηθεί πλήρως, μέσα από 21 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων που έχουν εκδοθεί. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012 έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται περίπου 2000 έργα με συνολικό προϋπολογισμό €32 εκ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό κάλυψης 82 % της συνολικής δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος. Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης που έχει καταβληθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012 ανέρχεται σε €29 εκ., ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό υλοποίησης 74% του προγράμματος. Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης που έχει καταβληθεί κατά το 2011 ανέρχεται σε €5.4 εκ. ενώ επιπρόσθετο ποσό ύψους €2.1 εκ. έχει καταβληθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Ετοιμάστηκε «Σχέδιο για τον έλεγχο του πληθυσμού του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στα παράκτια νερά της Κύπρου» το οποίο εγκρίθηκε φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο προνοεί την εφαρμογή σειράς δράσεων που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 για καταπολέμηση του σοβαρού αυτού προβλήματος της παράκτιας αλιείας.
Παράλληλα, προωθήθηκαν το «Σχέδιο Χορηγιών για Επενδύσεις επί των Αλιευτικών Σκαφών και Επιλεκτικότητα», το «Σχέδιο για την Απόσυρση Πολυδύναμων Σκαφών», το «Σχέδιο Στήριξης Νέων Αλιέων για Αγορά Επαγγελματικού Αλιευτικού Σκάφους», το «Σχέδιο Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αλιέων», το «Σχέδιο Απόσυρσης Τρατών Βυθού» και το «Σχέδιο για τη Χορήγηση Πριμοδότησης στους Αλιείς της Παράκτιας Αλιείας Μικρής Κλίμακας».
Επίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή σύστημα ιχνηλασιμότητας αλιευτικών προϊόντων. Το σύστημα χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς τα διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής, ώστε να καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός της προέλευσης των αλιευτικών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατός ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση αλιευτικών προϊόντων που προέρχονται από δραστηριότητες παράνομης αλιείας.
Όσον αφορά τα Αλιευτικά Καταφύγια, στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου έχουν ήδη ελλιμενιστεί όλα τα επαγγελματικά σκάφη αλιείας, ενώ με την ολοκλήρωση του συστήματος αγκυροβολίου αναμένεται να αρχίσουν από την 1η Ιουλίου 2012 και οι διαδικασίες ελλιμενισμών των υπόλοιπων σκαφών. Έγινε μερική εκβάθυνση της εισόδου του Αλιευτικού Καταφυγίου Λάρνακας ώστε να μπορούν οι επαγγελματίες ψαράδες να εξασκούν απρόσκοπτα το επάγγελμα τους, μέχρι να ετοιμαστούν τα έγγραφα διαγωνισμού για γενική εκβάθυνση της εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου.
Προκηρύχθηκαν, επίσης, προσφορές για τα βελτιωτικά έργα που κρίνονται αναγκαία να γίνουν στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγίας Τριάδας. Έχει εγκατασταθεί σύστημα πυρόσβεσης στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παραλιμνίου και έχει γίνει εκπαίδευση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη χρήση του συστήματος σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ολοκληρώθηκαν τα κατασκευαστικά έργα και εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το Αλιευτικό Καταφύγιο Ακρωτηρίου.
Σε σχέση με το Αλιευτικό Καταφύγιο Ποταμού Λιοπετρίου, ολοκληρώθηκε η Β΄ Φάση του διαγωνισμού ιδεών για τη διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ολοκληρώθηκε η φωταγώγηση του Αλιευτικού Καταφυγίου Ξυλοφάγου με την εγκατάσταση φωτοβολταικών κολώνων φωτισμού. Παράλληλα, επιδιορθώθηκε και το κεκλιμένο ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών στο Αλιευτικό Καταφύγιο Αγ. Γεώργιου Πέγειας και έγινε μερική εκβάθυνση της εισόδου της λιμενολεκάνης στο Αλιευτικό Καταφύγιο Πωμού.
Το 2011 καταβλήθηκε στους επαγγελματίες ψαράδες ποσό ύψους €493,700 για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα δίκτυά τους από τα δελφίνια μέσω του «Σχεδίου παροχής βοήθειας προς τους ψαράδες για ζημιές που προκαλούνται από τα δελφίνια».
Επίσης, έχουμε προχωρήσει στην έγκριση της αύξησης της παραγωγής υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητά τους. Αυτή τη στιγμή η συνολική αδειοδότηση ανέρχεται 8,600 τόνους θαλάσσιας παραγωγής ανά έτος.
Το Υπουργείο Γεωργίας έθεσε σε εφαρμογή τη Στρατηγική για τη δημιουργία Τεχνητών Υφάλων με στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την ανάκαμψη των αλιευτικών πόρων και την προστασία θαλάσσιων ενδιαιτημάτων. Για τον σκοπό αυτό θα θεσμοθετηθούν τέσσερις προστατευόμενες περιοχές στις οποίες θα τοποθετηθούν Τεχνητοί Ύφαλοι στις Επαρχίες Λεμεσού, Αμμοχώστου και Πάφου. Οι σχετικές ενέργειες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2013, θα έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου €1.1 εκ. και θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για την περίοδο 2007-2013.
Δασική Πολιτική
Στα πλαίσια της πολιτικής μας για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα δάση και στις γειτνιάζουσες με αυτά περιοχές, το 2011 προσλήφθηκαν 464 δασοπυροσβέστες και πυροφύλακες. Δημιουργήθηκαν τρεις μονάδες ταχείας επέμβασης, μία σε κάθε Δασική Περιφέρεια, για γρηγορότερη καταστολή των πυρκαγιών και επαναλήφθηκε η εκπαίδευση του δασοπυροσβεστικού σώματος με σκοπό την κατάρτισή του, την αύξηση της απόδοσης και αποτελεσματικότητάς του, αλλά και για μείωση του κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων. Κατασκευάστηκαν νέα έργα υποδομής όπως δρόμοι, αντιπυρικές λωρίδες και υδατοδεξαμενές, για ενίσχυση και συμπλήρωση του υφιστάμενου συστήματος πυροπροστασίας στα δάση και στην ύπαιθρο, με προτεραιότητα σε παραδασόβιες κοινότητες όπου ο βαθμός κινδύνου έκρηξης πυρκαγιών είναι συνήθως πολύ μεγάλος. Συντηρήθηκαν υφιστάμενα αντιπυρικά έργα και υποδομές, όπως δασικοί δρόμοι και αντιπυρικές λωρίδες.
Ο νέος περί Δασών Νόμος του 2012 και οι περί Δασών Κανονισμοί έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Μάρτιο και τέθηκαν άμεσα σε ισχύ.
Το Τμήμα Δασών συμμετείχε με μέσα πυρόσβεσης και προσωπικό στην άσκηση «Λαίλαπα 2011», που διεξήχθη στα πλαίσια του συντονισμού και της συνεργασίας των εμπλεκομένων Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση αγροτικών και δασικών πυρκαγιών. Συνεχίστηκαν επίσης οι ασκήσεις, τόσο επί χάρτου όσο και επί εδάφους, στην κατάσβεση και στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και έγιναν εκπαιδεύσεις σε ομάδες εθελοντών. Τέλος, παραλήφθηκαν εννέα καινούρια μεγάλα και έξι μικρά πυροσβεστικά οχήματα.
Το Δασικό Κολέγιο με την καθοδήγηση του Τμήματος Δασών έχει προχωρήσει τη διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης εκπαιδευτών για διάφορες δασικές εργασίες και εκπαιδεύσεις, με σκοπό την επέκταση του στον τομέα της παροχής πιστοποιημένης επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης, σε συναφή με τα δάση και το περιβάλλον επαγγέλματα. Ήδη έχει καλυφθεί το αντικείμενο της ορθής και ασφαλούς χρήσης αλυσοπρίονων.
Από το 2011 η Μονάδα Πτητικών Μέσων υπάγεται πλέον κατευθείαν στον Διευθυντή του Τμήματος Δασών για λόγους ευελιξίας. Επίσης, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για θέματα έρευνας και διάσωσης ως επικουρικά μέσα.
Μετά την έκρηξη στις 11/7/2011 στην περιοχή Μαρί, ετοιμάστηκε σχέδιο αποκατάστασης της βλάστησης στην περιοχή. Το σχέδιο περιλαμβάνει τις προβλεπόμενες εργασίες αποκατάστασης, την επιλογή των φυτικών ειδών, το πρόγραμμα συντήρησης της φυτείας, την περίοδο υλοποίησης του σχεδίου και το συνολικό κόστος αποκατάστασης της βλάστησης.
Συνεχίστηκε η υλοποίηση της μελέτης για αύξηση της δασοκάλυψης και επέκταση των κρατικών δασών. Στα πλαίσια αυτά δασώθηκαν 34,4 εκτάρια γης (χαλίτικη γη και ιδιωτική γη που απαλλοτριώθηκε), στην οποία δεν υπήρχε δάσος. Αναδασώθηκαν επίσης 55,5 εκτάρια δάσους που, είτε είχε καεί τα τελευταία χρόνια, είτε ήταν υποβαθμισμένο χωρίς ικανοποιητική βλάστηση.

Το 2011 συνεχίστηκε η εφαρμοσμένη έρευνα η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την προστασία του δασικού γενετικού υλικού, την παραγωγή βελτιωμένου πολλαπλασιαστικού υλικού, την παρακολούθηση των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επί των δασών και την καταχώρηση των στοιχείων στην πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων, την εξεύρεση καταλληλότερης μεθόδου αντιμετώπισης των εισβλητικών ειδών.
Τον περασμένο Μάιο εγκαινιάστηκε ο Βοτανικός Κήπος Ακάμα, ο οποίος συντείνει στην περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού και στην προσπάθεια για διατήρηση της πλούσιας χλωρίδας της ευαίσθητης αυτής περιοχής με τη μεγάλη οικολογική αξία, αλλά και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Ο Κήπος καλύπτει έκταση ενός περίπου εκταρίου, όπου έχουν εγκατασταθεί διάφορα σπάνια και κοινά είδη φυτών του Ακάμα, με τελικό στόχο να αναδειχθούν πάνω από 250 είδη φυτών.
Γεωλογία, Μεταλλεία, Λατομεία
Ανορύχθηκαν 31 γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές της Κύπρου με κύριο σκοπό την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των κοινοτήτων.
Στα πλαίσια των προσπαθειών για προστασία των υπόγειων νερών εκπονήθηκαν 17 νέες μελέτες για καθορισμό ζωνών προστασίας για τις υδρευτικές γεωτρήσεις, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών και Εδάφους Νόμου. Διεξήχθηκαν, επίσης, γεωλογικές/γεωτεχνικές μελέτες για έργα υποδομής, όπως έργα οδοποιίας σε επαρχιακά δίκτυα και αστικές περιοχές, οικισμοί αυτοστέγασης, αποχετευτικά συστήματα ομβρίων υδάτων και διαχωρισμός οικοπέδων. Σε συνέχεια του προγράμματος για τη μελέτη των κατολισθήσεων σε περιοχές της επαρχίας Πάφου, που ολοκληρώθηκε το 2010, έγιναν χάρτες γεωλογικής καταλληλότητας για όλη την περιοχή του προγράμματος.





Εκπονήθηκε γεωλογική/γεωτεχνική μελέτη για διερεύνηση της εμφάνισης ρωγμών σε οικοδομές και στο οδικό δίκτυο της κοινότητας Μέσα Χωρίου Πάφου και ακολούθως αναθεωρήθηκε ο σχετικός χάρτης γεωλογικής καταλληλότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για συμπλήρωση/αναθεώρηση των ζωνών γεωλογικής καταλληλότητας στις περιοχές Καλαβασού, Νήσου και Αραδίππου.
Άρχισε πιλοτικό πρόγραμμα αποκατάστασης του εγκαταλειμμένου μεταλλείου Κοκκινοπεζούλας στο Μιτσερό, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Τμημάτων. Το Σχέδιο Αποκατάστασης του Περιβάλλοντος στο Μεταλλείο Αμιάντου βρίσκεται στη φάση εκπόνησης γενικού σχεδίου αξιοποίησης και επανάχρησης του χώρου του μεταλλείου, σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική. Προκηρύχθηκε ήδη σχετικός διαγωνισμός.
Στα πλαίσια του προγράμματος αφαίρεσης κατασκευαστικών υλικών που περιέχουν αμίαντο από κυβερνητικά και ιδιωτικά κτήρια, συνεχίστηκε η υγιεινή ταφή αμιαντούχων υλικών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντός του μεταλλείου, όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί 14.000 μ3 αμιαντούχων υλικών. Επίσης, συνεχίστηκε η σταδιακή εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων αποκατάστασης του περιβάλλοντος στο μεταλλείο.
Το 2011 ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πενταετές πρόγραμμα για την εκπόνηση του Γεωχημικού Άτλαντα της Κύπρου και περιλαμβάνει τη γεωχημική χαρτογράφηση των εδαφών όλης της ελεύθερης Κύπρου. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο όσον αφορά τους σχεδιασμούς ανάπτυξης της χώρας, εφόσον αποτυπώνει τη χημική σύσταση και τις φυσικο-χημικές ιδιότητες των εδαφών και δημιουργεί τη βάση για την προστασία των εδαφών από τη ρύπανση και την υποβάθμιση, ενώ παράλληλα χρησιμεύει στον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων ορυκτών πόρων.
Σημειώνεται επίσης ότι πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη τροποποίηση της περί Μεταλλείων και Λατομείων νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία ελαττώθηκε ο διοικητικός φόρτος, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αναφορικά με τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση μεταλλευτικών και λατομικών κοιτασμάτων. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 17,6% τα δικαιώματα που καταβάλλονται από τις λατομικές επιχειρήσεις προς το κράτος και τις κοινότητες που επηρεάζονται από τις δραστηριότητες τους.
Διεξάγονται έρευνες για αύξηση των αποθεμάτων λατομικών υλικών, ώστε να υπάρξει επάρκεια για την κατασκευαστική βιομηχανία. Ολοκληρώθηκαν οι γεωλογικές έρευνες σε περιοχές των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού, για την αξιολόγηση της ποιότητας του διαβασικού πετρώματος.

Επίσης, για τα λατομεία της επαρχίας Λάρνακας, γίνεται συγκριτική εκτίμηση πιθανής επέκτασης λατομείων σε υφιστάμενες λατομικές ζώνες, σε σύγκριση με τη δημιουργία νέων λατομείων. Βρίσκεται σε εξέλιξη γεωλογική μελέτη σε περιοχές της Πάφου, ώστε να εξευρεθούν περιοχές με κατάλληλα πετρώματα, για κάλυψη των αναγκών σε ασβεστολιθικούς ογκόλιθους, για χρήση σε θαλάσσια έργα.
Αειφόρος Ανάπτυξη – Οικολογική Ισορροπία
Στοχεύοντας στη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πολιτικής και στην προώθηση δημοσιονομικών μέτρων που να λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση, συστάθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος Ομάδα Επιθεωρητών Ρύπανσης και Αποβλήτων, η οποία έχει αποκλειστικό σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι με τον νέο Νόμο για τη διαχείριση αποβλήτων, υπάρχει η δυνατότητα επιβολής εξώδικου μέχρι €4.000.
Κατά το 2011 αξιολογήθηκαν 187 έργα με βάση τον περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο.
Επίσης, κατά το 2011 πραγματοποιήθηκαν δημόσιες ακροάσεις για ενημέρωση των πολιτών και συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, αναφορικά με τα σχέδια και τις στρατηγικές που ετοιμάστηκαν σε σχέση με τα θέματα της διαχείρισης αποβλήτων και του ελέγχου της ρύπανσης. Επίσης, ετοιμάστηκαν σχετικά Νομοσχέδια για θέματα ρύθμισης της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής στις αναπόφευκτες επιπτώσεις.
Προς την κατεύθυνση της στήριξης των Μη Κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οικονομικές ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στις οργανώσεις κατά τον τελευταίο χρόνο ανήλθαν στις €65.982. Στην Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων καταβλήθηκε το ποσό των €42.000.
Το Τμήμα Περιβάλλοντος συμμετέχει στις συνεδρίες του Πολεοδομικού Συμβουλίου, με στόχο την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών παραμέτρων στα αναθεωρημένα Τοπικά Σχέδια. Κατά το 2011, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως εκπονήθηκαν για πρώτη φορά περιβαλλοντικές μελέτες για τα τοπικά σχέδια πόλεων και έγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις ενημέρωσης του κοινού κατά το στάδιο αξιολόγησης των μελετών.
Έχει καθιερωθεί μια στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, για την παρακολούθηση της διαδικασίας αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων πόλεων, Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου.
Προωθείται η χρήση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και έχουν υιοθετηθεί τα συστήματα παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικά απόβλητα ως Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές. Το 2011 άρχισε η κατασκευή τριών ακόμη σταθμών επεξεργασίας κτηνοτροφικών αποβλήτων και αναμένεται η λειτουργία άλλων δέκα περίπου στα επόμενα δύο χρόνια. Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών εκτιμάται ότι θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί στο 3% της συνολικής παραγωγής της Κύπρου από ανανεώσιμες πηγές.
Συνεχίστηκαν οι ενημερώσεις κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων και έχουν αδειοδοτηθεί πρόσθετες μονάδες διαχείρισης τους. Ταυτόχρονα, εκσυγχρονίστηκε η νομοθεσία για τη διαχείριση αποβλήτων και εναρμονίστηκε με τη νέα Οδηγία.
Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που δίδουμε στην ορθολογική διαχείριση του Ακάμα έχει διοριστεί Διευθυντής Έργου για να προωθήσει την εκπόνηση και υλοποίηση Διαχειριστικού Σχεδίου για τις κοινότητες της χερσονήσου του Ακάμα, στα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, έχει προκηρυχθεί προσφορά για την εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου για την περιοχή NATURA 2000. Η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και κατακύρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.
Αναδασμός
Για τη στήριξη του αστικού αναδασμού, ως εργαλείου υποδομής για την ορθολογική μελλοντική ανάπτυξη, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο με τίτλο ο «περί Αστικού Αναδασμού Νόμος». Παράλληλα, προωθούνται σχέδια αγροτικού αναδασμού, τα οποία υλοποιούνται σε συνδυασμό με σχέδια εξωραϊσμού του τοπίου και προστασίας του περιβάλλοντος, θέτοντας τις βάσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής γεωργίας και τη διασφάλιση της ορθολογικής και βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης της υπαίθρου. Τον τελευταίο χρόνο ολοκληρώθηκαν δύο σχέδια αγροτικού αναδασμού, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια αγροτικού αναδασμού σε άλλες δώδεκα περιοχές. Έχει ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο στην περιοχή αναδασμού Μεσάνων και στην περιοχή αν