25/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στα εγκαίνια των Εργαστηρίων του ΚΕΠΑ στη Λεμεσό 25/06/2012


Η σημερινή τελετή εγκαινίων των Εργαστηρίων του Κέντρου Παραγωγικότητας στη Λεμεσό σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός πολυετούς και εξαιρετικά σημαντικού έργου για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, ταυτόχρονα, την έναρξη μιας νέας εποχής για το Κέντρο Παραγωγικότητας και για την τεχνική επαγγελματική κατάρτιση στην Κύπρο, και ιδιαίτερα για την επαρχία Λεμεσού.


Η τεχνική επαγγελματική κατάρτιση είναι τομέας στον οποίο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δίδει ιδιαίτερη σημασία, γι’ αυτό και εργαζόμαστε άοκνα για την αναβάθμιση της παρεχόμενης κατάρτισης και για τη δημιουργία μιας θετικότερης εικόνας αναφορικά με τα τεχνικά επαγγέλματα. Έργα και δράσεις που προωθεί το Υπουργείο μας, όπως η λειτουργία από τον Σεπτέμβριο της Προπαρασκευαστικής Μαθητείας και της Νέας Σύγχρονης Μαθητείας, η διοργάνωση των εθνικών διαγωνισμών δεξιοτήτων που αποσκοπούν στη δημιουργία εθνικής ομάδας για συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς δεξιοτήτων, όπως και η συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τη δημιουργία των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης συμπεριλαμβάνονται στις προσπάθειες για στήριξη, αναβάθμιση και ανάδειξη της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης του τόπου μας.
Η ανάγκη για αναβάθμιση του συστήματος παροχής υψηλού επιπέδου κατάρτισης σε τεχνικά επαγγέλματα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο σήμερα που οι οικονομικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την ένταξη, ιδιαίτερα των νέων, στην αγορά εργασίας. Η γρήγορη και ομαλή ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας επηρεάζεται όχι μόνο από την παροδική μείωση των θέσεων εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και από άλλους παράγοντες όπως η έλλειψη εργασιακής πείρας και η αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων που οι νέοι κατέχουν και των προσόντων που η αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις χρειάζονται. Συχνά, όσον αφορά στα τεχνικά επαγγέλματα, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχει ζήτηση από την αγορά εργασίας για τέτοιου είδους προσόντα και δεξιότητες, αλλά να μην υπάρχει προσοντούχο προσωπικό. Αποτέλεσμα τούτου είναι να καταφεύγουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τεχνικούς κλάδους στην εργοδότηση εξειδικευμένων τεχνιτών από άλλες χώρες.
Είναι πεποίθηση μας ότι η ανοικοδόμηση νέων, σύγχρονων εργαστηρίων από το Κέντρο Παραγωγικότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη αυτού του κενού με την παροχή τέτοιων προσόντων και δεξιοτήτων που θα καθιστούν τους Κύπριους τεχνίτες ελκυστικούς και εύκολα απασχολήσιμους. Παράλληλα, η παροχή υψηλού επιπέδου κατάρτισης, είμαστε βέβαιοι ότι θα εφοδιάσει τους Κύπριους τεχνίτες με περισσότερη δημιουργικότητα, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και νέες φιλοδοξίες για μια πετυχημένη και ξεχωριστή σταδιοδρομία στον τομέα εξειδίκευσής τους.
Στο πλαίσιο του έργου αυτού ανοικοδομήθηκαν πέντε νέες αίθουσες διδασκαλίας, εφοδιασμένες με σύγχρονο εξοπλισμό και εποπτικά μέσα και δημιουργήθηκαν έξι νέα εργαστήρια για τις πιο κάτω ειδικότητες: (1) Υγραερίου, (2) Ψύξης-Κλιματισμού, (3) Κεντρικών Θερμάνσεων, (4) Εφαρμοστών, (5) Ηλεκτρολογίας και (6) Ηλεκτρονικών/ Τηλεπικοινωνιών/Κινητής Τηλεφωνίας. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε νέα, σύγχρονα εργαστήρια σε παραδοσιακούς κλάδους για τους οποίους φαίνεται να υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας καθώς και σε νέες ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως είναι το υγραέριο και οι τηλεπικοινωνίες. Η ανέγερση των νέων εργαστηρίων θα αυξήσει, επίσης, σημαντικά την ικανότητα του Κέντρου Παραγωγικότητας να παρέχει στους εκπαιδευόμενους πιστοποίηση στην ειδικότητά τους, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των δυνατοτήτων τους για εργασία και στην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους προσόντων. Ήδη το Κέντρο Παραγωγικότητας είναι σε θέση να παρέχει πιστοποίηση στην ειδικότητα της ψύξης/κλιματισμού και σταδιακά, με την εκπαίδευση και επιμόρφωση και των δικών του εκπαιδευτών, θα καλύψει όλες τις ειδικότητες στις οποίες προσφέρει κατάρτιση.
Όπως πάντα, η προσπάθειά μας είναι εξελικτική και συνεχίζεται. Βραχυπρόθεσμα γίνεται με τη συνέχιση της προσφοράς κατάρτισης και επιμόρφωσης τόσο μέσω των ταχύρρυθμων και επιμορφωτικών προγραμμάτων που παραδοσιακά το Κέντρο Παραγωγικότητας διοργανώνει, όσο και στο πλαίσιο του Έκτακτου Σχεδίου Επιμόρφωσης Ανέργων. Από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2011 διοργανώθηκαν συνολικά 143 επιμορφωτικά και ταχύρρυθμα προγράμματα με τη συμμετοχή 1779 ενδιαφερομένων. Αναλυτικά διοργανώθηκαν 69 επιμορφωτικά προγράμματα με 951 συμμετέχοντες, 36 ταχύρρυθμα προγράμματα με 423 συμμετέχοντες και 38 προγράμματα στο πλαίσιο του Έκτακτου Σχεδίου Επιμόρφωσης Ανέργων με 405 συμμετέχοντες. Για το πρώτο εξάμηνο του 2012, στο πλαίσιο του Έκτακτου Σχεδίου Επιμόρφωσης Ανέργων, διοργανώθηκαν 21 προγράμματα με 255 συμμετέχοντες.
Mε στόχο τη βελτίωση των δυνατοτήτων κατάρτισης προχωρούμε με την ανακαίνιση των εργαστηρίων του ΑΤΙ στη Λευκωσία, ώστε αυτά να μπορούν να επαναλειτουργήσουν από το Κέντρο Παραγωγικότητας και, ταυτόχρονα, υλοποιούμε ένα μεγαλεπήβολο έργο σε συνεργασία με την Ελβετική Κυβέρνηση, το οποίο προνοεί τον εκσυγχρονισμό της γνωστικής και τεχνολογικής βάσης της Τεχνικής Επαγγελματικής Κατάρτισης του Κέντρου Παραγωγικότητας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας με τη χρήση μέσων και εξοπλισμού κατάρτισης αιχμής (state-of-the-art technology).
Για το έργο της ανακαίνισης και αναβάθμισης των Εργαστηρίων της Λεμεσού, τα εγκαίνια των οποίων τελούμε σήμερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανάδοχους του Έργου, το Αρχιτεκτονικό Γραφείο αδελφοί Γαλαζή, το Τεχνικό Γραφείο Νίκος Αναστασίου και Συνεργάτες, το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Μιχάλη Κωνσταντίνου και την Εργοληπτική Εταιρεία Α&Α Αποστολίδης, καθώς και όλο το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που εργάστηκε με επαγγελματισμό και συχνά κάτω από πιεστικά χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη αποπεράτωσή του. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να απευθύνω ευχαριστίες προς τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Κέντρου Παραγωγικότητας για την αρμονική συνεργασία που είχαν με τους αναδόχους του Έργου και την αφοσίωση και ενθουσιασμό που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.
Εγκαινιάζοντας τα Εργαστήρια του Κέντρου Παραγωγικότητας στη Λεμεσό, καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να στηρίξουν τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αναβάθμιση και προβολή της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης. Από πλευράς μας, ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της βιομηχανίας και στις προσδοκίες των πολιτών.