25/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας 25/06/2012

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, το έργο που έχει επιτελεστεί στους άμεσους τομείς δραστηριότητας του Υπουργείου κατά τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.


Μετά το πέρας της παρουσίασης ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για θέματα της επικαιρότητας ως ακολούθως:
Σε ερώτηση αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι γεωργοί από την χαλαζόπτωση της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Αλετράρης ανέφερε:
«Αυτό που συνέβη το διάστημα από την περασμένη Τετάρτη μέχρι την Κυριακή ήταν πρωτόγνωρο, με χαλαζοπτώσεις διάρκειας περίπου 20 λεπτών που προξένησαν μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη είχαμε ζημιές στον Αμίαντο, στα Καμινάρια και στη Λεμύθου. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις περιοχές αυτές από λειτουργούς του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ). Την Πέμπτη, 21 Ιουνίου, είχαμε ζημιές στις περιοχές Λινού, Φλάσου, Κοράκου, Τεμπριά, κυρίως σε φρουτόδεντρα και πραγματοποιήθηκε την αμέσως επόμενη μέρα επίσκεψη σε όλες τις περιοχές από κλιμάκιο λειτουργών του ΟΓΑ.
Το Σάββατο, 23 Ιουνίου, είχαμε χαλαζόπτωση στην Οδού, στον Φαρμακά και στο Καμπί που έπληξε φρουτόδεντρα, ντομάτες και αμπέλια και παράλληλα είχαμε την ανεμοθύελλα στην περιοχή του Πύργου που επίσης έπληξε φρουτόδεντρα. Τις περιοχές επισκέφθηκαν σήμερα λειτουργοί του ΟΓΑ. Ταυτόχρονα κλιμάκιο του ΟΓΑ επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες από χαλάζι περιοχές Συλίκου, Τριμήκληνη, Κοιλάνι, Άγιο Μάμα και Λάνια για τις ζημιές που προκλήθηκαν χθες.

Σε κάποιες περιοχές διαπιστώθηκαν πολύ εκτεταμένες ζημιές. Θα γίνει η εκτίμηση των ζημιών, θα βγουν τα σχετικά πορίσματα όπου οι γεωργοί δικαιούνται να προβούν σε ενστάσεις εάν δεν συμφωνούν με τα πορίσματα και στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία πληρωμών όταν θα έχει ολοκληρωθεί η περίοδος της συγκομιδής των φρούτων».
Κληθείς να αναφέρει εάν υπάρχει κάποιο προεγκεκριμένο κονδύλι για τον σκοπό αυτό, ο κ. Υπουργός είπε ότι στον προϋπολογισμό του ΟΓΑ για το 2012 υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι για τις ζημιές αυτές, και επίσης το αποθεματικό του ΟΓΑ το οποίο ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ.
Ερωτηθείς αναφορικά με το πώς προχωρεί το θέμα του Φακέλου του Χαλουμιού, ο κ. Υπουργός είπε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή έχει ολοκληρώσει την εξέταση των αιτήσεων, του έχει στείλει το πόρισμά της και εντός των επόμενων ημερών θα μελετηθεί και θα δοθεί προς δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ώστε να μπορεί ο κάθε εμπλεκόμενος ή επηρεαζόμενος να κάνει τις ενστάσεις του, οι οποίες θα αξιολογηθούν προτού προχωρήσουμε για κατάθεση του Φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι μια εταιρεία στη Γερμανία προσπαθεί να κατοχυρώσει την πατέντα του χαλουμιού με την επωνυμία 'hellim', ο κ. Αλετράρης είπε: «Όταν τονίζαμε ότι πρέπει να προωθηθεί ο Φάκελος του Χαλουμιού και να περιέχει και το 'hellim', αναφερόταν στον Τύπο ότι 'ξεπουλάμε το χαλούμι στους Τούρκους'. Φάνηκε εκ των υστέρων ότι μια γερμανική εταιρεία πέτυχε να κερδίσει μια δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εγγράψουμε το χαλούμι. Εάν το κάναμε πριν δύο μήνες δεν θα είχαμε τέτοιες εξελίξεις. Δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύουμε να το χάσουμε αλλά η υπόθεσή μας έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη αυτή τη στιγμή. Γι’ αυτό ήμασταν έντονοι και προσπαθούσαμε να συνετίσουμε τον Σύνδεσμο Τυροκόμων και τον Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων για να μην αποσυρθεί ο Φάκελος. Τα θεωρούσαν υπερβολή από μέρους μας και ιδού τα αποτελέσματα».