13/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά για το θέμα της μελέτης για τις τιμές των φαρμάκων 13/06/2012

«Το Υπουργείο Υγείας και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες θα λειτουργήσουν με απόλυτη διαφάνεια όπως έπρατταν μέχρι τώρα, χωρίς οποιεσδήποτε σκοπιμότητες».


Αυτό επισήμανε ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς, απαντώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν σήμερα, αναφορικά με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να κατηγορείται από τη μια το Υπουργείο ότι έχει κρατήσει τις τιμές των φαρμάκων σε υψηλά επίπεδα και από την άλλη να επικρίνεται για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής.
«Η τιμολογιακή πολιτική και τα φάρμακα δεν είναι λαβύρινθος. Είναι λαβύρινθος μόνο για εκείνους οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται την τεχνοκρατική διάσταση του θέματος και γι’ αυτούς που εξυπηρετούν σκοπιμότητες», σημείωσε ο κ. Υπουργός. Η μελέτη που ετοιμάστηκε για τις τιμές των φαρμάκων κατέληξε, όπως ανέφερε, σε συγκεκριμένα ευρήματα τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για τη νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα.
Ο δρ Μαλάς σημείωσε ότι για σκοπούς απόλυτης διαφάνειας το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη καλέσει τους φαρμακέμπορους να καταθέσουν τα δικά τους στοιχεία σε ό,τι αφορά τις χονδρικές και εργοστασιακές τιμές πώλησης των σκευασμάτων τα οποία εμπορεύονται στην Κύπρο, στις χώρες αναφοράς που χρησιμοποιούνται από τη Δημοκρατία για την τιμολόγηση των φαρμάκων τους.
Το Υπουργείο αποφάσισε παράλληλα, όπως ανέφερε, να κτίσει μια πλήρη και διαφανή βάση δεδομένων με μια συγκεκριμένη διαδικασία έτσι ώστε αυτή η βάση δεδομένων να είναι αδιαμφισβήτητη. «Από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε ποιο μοντέλο θα υιοθετήσουμε σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή μας πολιτική» πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν με παραγωγικό τρόπο σε αυτή τη συζήτηση να μην χρεώνουν στο Υπουργείο σκοπιμότητες. Το Υπουργείο Υγείας, κατέληξε ο δρ Μαλάς, λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια, με συλλογικότητα, με επαγγελματισμό και με την πλήρη συνεργασία όλων των υπηρεσιών του και δεν υπάρχει οτιδήποτε που να παρεκτρέπει αυτή τη διαδικασία.