7/6/12

Υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και Δανίας εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας 07/06/2012


Υπογράφηκαν στις 3 Ιουνίου 2012, στη Δανία, από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη και την Υπουργό Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Δανίας κα Mette Gjerskov δύο Μνημόνια Συναντίληψης για τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Δανίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.


Στο πρώτο Μνημόνιο, προνοείται η ανάθεση στη Δανία, της Προεδρίας των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου για τα «Διεθνή Πρότυπα Τροφίμων» και τις «Γεωργικές Ερωτήσεις» σχετικά με τα δικαιώματα βελτιωτού φυτικών ποικιλιών.

Στο δεύτερο Μνημόνιο, προνοείται η ανάθεση στη Δανία, της Προεδρίας της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για τα «Βασικά Προϊόντα».

Η πρακτική της ανάθεσης ακολουθήθηκε και από άλλα κράτη μέλη, όπως η Τσεχία και η Σλοβενία, τα οποία ανέθεσαν στη Γαλλία και τη Σουηδία αντίστοιχα, την προεδρία κάποιων θεματικών ενοτήτων διεθνούς εμβέλειας.

Με τις συμφωνίες που έγιναν, θα καλυφθούν οι ελλείψεις σε διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό που θα προκαλούσαν αδυναμία στην αποτελεσματική διεκπεραίωση τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των διεθνών συναντήσεων των πιο πάνω Ομάδων Εργασίας που προκύπτουν στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας.

Η πολιτική ευθύνη συνεχίζει να παραμένει στην Κυπριακή Προεδρία και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συμμετοχή Κύπριων λειτουργών στις διάφορες συναντήσεις και πλήρης παρακολούθηση των διαπραγματεύσεων. Σε συναντήσεις υπουργικού επιπέδου στις οποίες θα μετέχει ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, θα ομιλεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.