3/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, σε Επιστημονική Ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, στη Λεμεσό 03/06/2012

Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή Ημερίδα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, βρίσκεται δίπλα στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και στηρίζει τις προσπάθειες σας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων σας.
Η καταπολέμηση των διακρίσεων στον επαγγελματικό τομέα, η προώθηση κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης για όλα τα άτομα με αναπηρίες, η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα και η επίτευξη προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της ζωής τους βρίσκονται στους άμεσους στόχους του Υπουργείου στα πλαίσια των στοχευμένων πολιτικών μας για τα άτομα με αναπηρίες.

Ο Νόμος της Ποσόστωσης, ο οποίος ψηφίστηκε το 2009 και αφορά στην πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10%, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση όλων των ατόμων με αναπηρία. Ήδη τα αποτελέσματα εφαρμογής του τα δύο τελευταία χρόνια είναι πολύ ενθαρρυντικά
, λαμβάνοντας υπόψη και τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας μας.
Σημαντικό, επίσης, βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος τους αποτελεί η κύρωση και η πρόσφατη έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η Σύμβαση αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο που υποδεικνύει τα μέτρα, προγράμματα και δράσεις που πρέπει να αναπτύξουμε, επιπρόσθετα από όσα ήδη έχουμε, για την προώθηση, προστασία και διασφάλιση πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες.

Πέρα από ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο, η Σύμβαση του ΟΗΕ είναι ένας πρακτικός χάρτης πορείας για μελλοντικές δεκαετίες και ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ατόμων με αναπηρίες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και των κρατών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Επιπρόσθετα, η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020, προτεραιότητα της οποίας είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στο φυσικό περιβάλλον και στα αγαθά και υπηρεσίες, μαζί με τα εθνικά σχέδια δράσης που την περίοδο αυτή καταρτίζονται στις χώρες τις ΕΕ, οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα και προγράμματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζουμε την υποχρέωσή μας για τη δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από κάθε είδους διάκριση για τα άτομα με αναπηρίες και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας, αλλά και στα πλαίσια των σημερινών οικονομικών δεδομένων, για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρίες, ανεξαρτήτως του είδους και του βαθμού της αναπηρίας τους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω
, είμαι πεπεισμένη ότι το μέλλον για τα άτομα με αναπηρίες θα είναι ποιοτικά βελτιωμένο σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αισιοδοξώ, επίσης, ότι οι προσπάθειες των επιστημόνων για εξεύρεση των κατάλληλων μεθόδων θεραπείας της πολλαπλής σκλήρυνσης θα έχουν σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ ακόμη μια φορά για την πρόσκλησή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στη διεκπεραίωση του σημαντικότατου έργου που επιτελείτε.