3/5/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 
03/05/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές κυρίες Cristina Gutiérrez-Cortines, Christa Klaß, Anna Rosbach, Ελένη Θεοχάρους και κ. Andrea Zanoni.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Ομήρου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καταπιάνεται με ζητήματα περιβαλλοντικής και οικολογικής σημασίας και ακολουθεί τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε, όμως, και στην αδυναμία εφαρμογής περιβαλλοντικών πολιτικών στο 37% του κατεχόμενου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάλεσε, εξάλλου, τους ευρωβουλευτές να ασκήσουν την επιρροή τους για ματαίωση της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου, μια κατ’ εξοχήν σεισμογενής περιοχή, προς αποφυγή των συνεπακόλουθων κινδύνων για τους πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην προοπτική μιας αποπυρηνικοποιημένης Μεσογείου, σε σχέση και με την αναθεώρηση της πυρηνικής πολιτικής πληθώρας κρατών με αφορμή την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Από μέρους τους, τα μέλη της αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την κυπριακή πλευρά να αξιοποιήσει στο μέγιστο τη δυνατότητα της να ασκήσει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., αντλώντας από την εμπειρία άλλων κρατών μελών της Ένωσης, από τα καινοτόμα εργαλεία των διαρθρωτικών ταμείων και από την ευκαιρία που δίνεται τώρα για αύξηση των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού τα οποία αναλογούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσω της διαπραγμάτευσης για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020 της Ένωσης.