28/5/12

Συναντήσεις του Υπουργού Γεωργίας

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης, είχε, σήμερα, διαδοχικές συναντήσεις με τη διευθυντική ομάδα του Τμήματος Περιβάλλοντος, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου κας Αίγλης Παντελάκη
 
 
, στα Γραφεία του Τμήματος, με τη διευθυντική ομάδα του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, στα Γραφεία του Τμήματος στη Λευκωσία, με τη διευθυντική ομάδα του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, στα Γραφεία του Ινστιτούτου, και με τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, στα Γραφεία του Οργανισμού, στη Λευκωσία.

Κατά τη συνάντηση με τη διευθυντική ομάδα του Τμήματος Περιβάλλοντος ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για τις εργασίες προετοιμασίας των δύο Συμβουλίων Υπουργών Περιβάλλοντος που θα γίνουν τον Οκτώβρη και τον Δεκέμβρη του 2012, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε σχέση και με τα αποτελέσματα που αναμένονται από το τελευταίο Συμβούλιο που θα διοργανώσει τον Ιούνιο η Δανική Προεδρία. Επίσης, έγινε αναφορά στις προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις κατά τη Διάσκεψη της Σύμβασης των Μερών για τη Βιοποικιλότητα, που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ινδία,
και κατά τη Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή, που θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Κατάρ, καθώς και για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη – Rio+20 που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.
Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και ο χειρισμός τους από το Τμήμα Περιβάλλοντος όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επίσης έγινε αναφορά στο θέμα των αναπτυξιακών έργων σε περιοχές που εμπίπτουν στο Δίκτυο
Natura 2000, στα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται κοντά σε αυτές τις περιοχές, καθώς και στα διαχειριστικά σχέδια για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου. Τέλος, ανταλλάγησαν απόψεις σε θέματα ελέγχου της ρύπανσης και σχετικά με την στρατηγική που αφορά τη διαχείριση των οικιακών απορριμάτων.
Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε τα Γραφεία του
Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, όπου ενημερώθηκε από τη διευθυντική ομάδα, μεταξύ άλλων, για τις εισηγήσεις του Τμήματος για τροποποίηση του Περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμών και για τις θέσεις του Τμήματος σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας. Επίσης, έγινε αναφορά στο έργο παρακολούθησης του υπολογισμού των αλιευτικών αποθεμάτων ώστε να ρυθμίζονται ανάλογα τα διαχειριστικά μέτρα για κάθε κατηγορία αλιείας και στο θέμα απόσυρσης σκαφών παράκτιας αλιείας.
Ο κ. Αλετράρης αντάλλαξε απόψεις με τη διευθυντική ομάδα για την υπό διαμόρφωση νομοθεσία για τον αλιευτικό τουρισμό και για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί Οικοτόπων και του Δικτύου
Natura 2000. Τέλος, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για τους προβληματισμούς του Τμήματος στα ζητήματα επιτήρησης και ελέγχου της αλιείας, για τα προβλήματα εξαγωγής αλιευτικών προϊόντων σε κάποιες χώρες και σχετικά με το Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου και τις διαδικασίες ελλιμενισμών εκεί, οι οποίοι αναμένεται να αρχίσουν από την 1η Ιουλίου.
Κατά την συνάντησή του με τη διευθυντική ομάδα του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο λόγω υποστελέχωσης και μείωσης των πόρων του. Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τον καθορισμό προτεραιοτήτων στην έρευνα που διεξάγεται και συζητήθηκε το θέμα της μέγιστης αξιοποίησης της έρευνας του Ινστιτούτου με στόχο την ώθηση της γεωργοκτηνοτροφίας.

Τέλος, κατά διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης, ο κ. Αλετράρης ενημερώθηκε σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν φέτος τα γεωργικά προϊόντα και την πρόοδο των εκτιμήσεών τους. Συγκεκριμένα, τα μέλη της διευθυντικής ομάδας επισήμαναν ότι στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις των ζημιών
στις πατάτες από παγετούς που επισυνέβησαν τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο και καταβάλλεται προσπάθεια μέχρι το τέλος Ιουνίου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές από παγετό και χαλάζι στα εσπεριδοειδή, τα μέσπιλα και τις αγκινάρες. Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για τις εξελίξεις στην πρόοδο των εκτιμήσεων μη καλυπτόμενων από τον ΟΓΑ ζημιών, τις οποίες έχει αναλάβει ο ΟΓΑ από 1η Ιανουαρίου 2012 και εντάσσονται στο Εθνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων.
Ο κ. Αλετράρης αντάλλαξε απόψεις με τη διευθυντική ομάδα για τα θέματα συνεργασίας ΟΓΑ και Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και για το νομοσχέδιο για τροποποίηση των Νόμων και Κανονισμών του ΟΓΑ για επέκταση και βελτίωση του Σχεδίου Γεωργικής Ασφάλισης, το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.