4/5/12


Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε εκδήλωση για την Εβδομάδα Προστασίας των Δασών στο Συντονιστικό Κέντρο Πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, στην Αθαλάσσα
 
04/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έναρξης της Εβδομάδας Προστασίας των Δασών. Οι διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που γίνονται στα πλαίσια της Εβδομάδας, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, απευθύνονται στο ευρύ κοινό με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές, εν όψει και της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αίτια και τις συνέπειες των πυρκαγιών, να αναλογιστούν τη σημασία των δασών για τον τόπο και τη ζωή μας και να πληροφορηθούν για τις προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.
Το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
, ως η αρμόδια Αρχή για την προστασία και τη διαχείριση των δασών μέσω του Τμήματος Δασών, έχει ευθύνη να διαφυλάξει και να επεκτείνει το πράσινο, παρά τις δύσκολες και πολλές φορές αντίξοες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας.
Η προστασία και ανάπτυξη των φυσικών πόρων, η επέκταση του πρασίνου, η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσικής κληρονομιάς, η επέκταση και αναβάθμιση της υποδομής για τουρισμό και αναψυχή, η ανάπτυξη και αναζωογόνηση των παραδασόβιων κοινοτήτων, καθώς και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες είναι κεντρικοί στόχοι της δασικής πολιτικής του Υπουργείου.

Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα περίπλοκο και συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα που ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, τις παρατεταμένες ξηρασίες, το έντονο ανάγλυφο των εδαφών και τη σύνθεση της βλάστησης των δασών μας. Οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται στον πλανήτη μας δυστυχώς ευνοούν – ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου – την αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των δασικών πυρκαγιών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνάρτηση με τα αίτια των πυρκαγιών, που συνήθως είναι η ανθρώπινη αμέλεια και η ανευθυνότητα, κατατάσσουν την Κύπρο ανάμεσα στις χώρες με υψηλό και μόνιμο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στον περιορισμό του προβλήματος μέσω διαφόρων μέτρων και δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ανίχνευσης, πρόληψης και κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.
Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο
, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στρατηγική, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος. Το Τμήμα Δασών έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πυροσβεστικό εξοπλισμό. Απτά παραδείγματα είναι η ενίσχυση του δασοπυροσβεστικού σώματος με επιπλέον δασοπυροσβέστες, η εγκατάσταση και λειτουργία του αυτόματου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών στην ευαίσθητη και πολύ σημαντική περιοχή του Ακάμα, ο εκσυγχρονισμός του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων του Τμήματος Δασών και η αγορά δεύτερου πυροσβεστικού αεροπλάνου.
Ιδιαίτερα φέτος απαιτείται μέγιστη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών ένεκα της αυξημένης βροχόπτωσης που είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη έντονης χορτοβρίθειας, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μετατραπεί σε ξηρή καύσιμη ύλη και κατ’ επέκταση θα αυξήσει τις πιθανότητες έναρξης και επέκτασης των πυρκαγιών. Το κράτος λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα τόσο για την πρόληψη όσο και για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Στα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνονται η συντήρηση των αντιπυρικών υποδομών τόσο στα κρατικά δάση όσο και σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου, μέτρα πυροπροστασίας περιμετρικά των σκυβαλότοπων και πλησίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων, καθώς και κλαδεύσεις, αραιώσεις και αφαίρεση της χαμηλής βλάστησης κατά μήκος πολυσύχναστων δρόμων.

Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει, όπως κάθε χρόνο, το δίκτυο πυροφυλακίων και θέσεων παρατήρησης και θα εντατικοποιηθούν οι περιπολίες σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τα πυροφυλάκια. Σε ό,τι αφορά την κατάσβεση, το Τμήμα Δασών σε όλες τις περιπτώσεις πυρκαγιών ενεργοποιεί το Σχέδιο «Αστραπή» που προβλέπει τη συγκέντρωση και εμπλοκή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δυνάμεων και μέσων, στον μικρότερο δυνατό χρόνο, ώστε κατά το δυνατόν οι πυρκαγιές να καταστέλλονται εν τη γενέσει τους. Ήδη βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις και τα μέσα πυρόσβεσης για να αντιμετωπίσουν κάθε επεισόδιο δασικής πυρκαγιάς. Αναφορικά με τα πτητικά μέσα, στη μάχη κατά της φωτιάς θα διατεθούν φέτος τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, τα εκμισθωμένα από τη Δημοκρατία ελικόπτερα, καθώς επίσης και τα ελικόπτερα της αεροπορικής πτέρυγας της Αστυνομίας.

Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
, έχοντας πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας της εθελοντικής προσφοράς των συμπολιτών μας για το καλό των δασών μας, στηρίζει και ενθαρρύνει πάντοτε κάθε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση και επιβραβεύει τη δράση και προσφορά κοινοτήτων και πολιτών που συμβάλλουν στην πυροπροστασία των δασών.
Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη μεγάλη συνεισφορά τους στις προσπάθειες του κράτους για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δασικών πυρκαγιών. Τα ΜΜΕ επιτελούν σημαντικό ρόλο στον τομέα της πληροφόρησης και συμβάλλουν στην καλλιέργεια φιλοδασικής συνείδησης. Θα ήταν, όμως, παράλειψη εάν δεν εξέφραζα την εκτίμησή μου για το έργο που επιτελεί το Τμήμα Δασών στον τομέα της πυροπροστασίας των δασών μας. Κύριο χαρακτηριστικό των λειτουργών του Τμήματος είναι η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η υπευθυνότητα, η αγάπη τους για τα δάση μας και η αυτοθυσία με την οποία είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Προστασίας Δασών, θα ήθελα να στείλω το μήνυμα ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά που πρέπει οπωσδήποτε να προστατέψουμε. Ανήκουν σε όλους μας. Η προστασία τους αποτελεί ευθύνη και όραμα, πρόκληση και στοίχημα με την ιστορία μας. Η διατήρηση του πρασίνου σ’ αυτό τον τόπο, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί όραμα, χρέος και επιτατική ανάγκη. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εγγύηση γι΄ αυτό δεν είναι μόνο η βούληση του κράτους, η εμπειρία και η ικανότητα των υπηρεσιών αλλά και η αγάπη του Κύπριου πολίτη για το δέντρο, για το πράσινο, για το φυσικό μας περιβάλλον.