4/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρος Σταύρου Μαλά στην τελετή έναρξης του εράνου του Ερυθρού Σταυρού
04/05/2012


Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά τόσο για το Υπουργείο Υγείας όσο και για εμένα προσωπικά το να θέσω υπό την αιγίδα μου και να κηρύξω την τελετή έναρξης του εράνου που διοργανώνεται από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό.
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η ανάπτυξη ευγενών δραστηριοτήτων στον τομέα της υγείας, όπως άλλωστε το επιδεικνύει καθημερινά ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, καλλιεργεί την επαγρύπνηση όσον αφορά την ευθύνη που έχει η πολιτεία αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά για την απαιτούμενη βοήθεια που επιβάλλεται να προσφερθεί στους ασθενείς συνανθρώπους μας. Ιδιαίτερα στην εποχή μας, εποχή του εύκολου κέρδους και της έκλυσης των ηθών, κρίνεται επιβεβλημένη η ανάδειξη δραστηριοτήτων και συμπεριφορών που αφυπνίζουν από την κοινωνική αδιαφορία και το ατομικό συμφέρον. Στη σημερινή κοινωνία με τους ξέφρενους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, όπου όλα θυσιάζονται στον βωμό του συμφέροντος και ο άνθρωπος εγκαταλείπεται έρμαιο στα προβλήματά του, η εθελοντική και ανιδιοτελής προσφορά είναι σημαντική όσο ποτέ άλλοτε.

Ανέκαθεν ο εθελοντισμός αποτελούσε έννοια ταυτόσημη με τη θυσία προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη. Μια θυσία χωρίς υλικά ανταλλάγματα. Με αγάπη αγνή ο εθελοντής βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και προσφέρει ό,τι χρειάζεται για να απαλύνει τον πόνο του, για να του θυμίσει ότι δεν είναι μόνος, για να διεκδικήσει γι’ αυτόν αυτά που ο ίδιος δυσκολεύεται λόγω της αδυναμίας/ασθένειας του.

Η ζωή κάθε ανθρώπου είναι πολύτιμη και μοναδική και ως εκ τούτου ο κάθε ασθενής δικαιούται να λαμβάνει την καλύτερη θεραπεία με αξιοπρέπεια και στοργική αδελφικότητα, όπως άλλωστε το επιτάσσουν πανανθρώπινες αξίες εμπεδωμένες στην ανθρώπινη φύση από αρχαιοτάτων χρόνων.

Η θεμελιακή αρχή ότι σε ένα ευνομούμενο και σύγχρονο κράτος η υγεία αποτελεί κοινωνικό κεκτημένο αναπόδραστα θέτει τον τομέα της υγείας γενικότερα, αλλά και την υγεία του καθενός από τους συνανθρώπους μας ειδικότερα, ως ύψιστη προτεραιότητα της Πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας, αλλά και εμού προσωπικά ως Υπουργός Υγείας θέτοντας ως κύρια επιδίωξη μας τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου υγείας του κυπριακού λαού.

Με πρώτιστο σκοπό μας την παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς αυτούς και τις οικογένειες τους, προωθούμε την αξιοποίηση των υφισταμένων υπηρεσιών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Προωθούμε επίσης την αναβάθμιση τους σε επίπεδα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες, με στόχο την επαρκή παροχή υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αλλά και ανακούφισης. Και σε αυτή μας την προσπάθεια οφείλω να αποδώσω τα εύσημα στην Πρόεδρο και τα μέλη του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού των οποίων η προθυμία, το ψυχικό σθένος και η απαράμιλλη κοινωνική ευαισθησία αφενός μας ενδυναμώνουν ψυχολογικά στο να επιτελέσουμε στο έπακρο τον ρόλο μας ως Υπουργείο Υγείας και αφετέρου διατρανώνουν το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας του λαού μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στο θεάρεστο έργο που καθημερινά επιτελείτε και να ευχηθώ προς τον καθένα σας ξεχωριστά υγεία και προσωπική ευτυχία, αγαθά για τα οποία τόσο απλόχερα και αγόγγυστα προσφέρετε στους συνανθρώπους μας.