30/5/12

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους κατά την επίσκεψη στο Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ερήμης
 
30/05/2012


Η σημερινή ημερίδα του Ενιαίου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Ερήμης, μέσα από την οποία μπορούμε να πάρουμε μια γεύση του αξιέπαινου τρόπου με τον οποίο δούλεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς η διεύθυνση, το προσωπικό και οι μαθητές του σχολείου, αποτελεί μια απτή απόδειξη του γεγονότος ότι οι προσπάθειες όλων μας, καθώς επίσης και οι στόχοι που θέσαμε, άρχισαν να αποφέρουν καρπούς και να υλοποιούνται.
Όπως έχω πληροφορηθεί από τη διεύθυνση του σχολείου αλλά και όπως έχουμε όλοι παρακολουθήσει μέσα από την παρουσίαση των δραστηριοτήτων των παιδιών, οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά, απαλλαγμένοι από τον κοπιαστικό «αγώνα δρόμου» κάλυψης της «ύλης», όχι μόνο ανέπτυξαν βιωματικές δραστηριότητες μάθησης αλλά προχώρησαν, όπως καθορίζει και η φιλοσοφία των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων (Α.Π.), και ένα βήμα παραπέρα:

• Εντόπισαν ένα σοβαρό θέμα που απασχολούσε την κοινότητά τους: με ποιο τρόπο μπορούμε να πετύχουμε την αρμονική συνύπαρξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με την οικιστική ανάπτυξη της κοινότητας.

• Προβληματίστηκαν, συζήτησαν, ήλθαν σε επαφή με αρμόδιους φορείς και κατάρτισαν το δικό τους σχέδιο δράσης.

• Ανέλαβαν πρωτοβουλίες και δράση και κατάφεραν, μέσα από διαθεματικές προσεγγίσεις στις οποίες αξιοποιήθηκαν οι διδακτικές περίοδοι και άλλων μαθημάτων πέραν της ιστορίας, να πετύχουν τον στόχο τους: τη μελέτη της διαχρονικής εξέλιξης των οικισμών της χαλκολιθικής περιόδου στην κοινότητά τους και τον ρόλο τους στη ζωή των κατοίκων.

Είμαι βέβαιος πως το παράδειγμα του σχολείου της Ερήμης, το οποίο όπως διαπιστώνω μέσα από τις επισκέψεις μου ακολουθούν και άλλα σχολεία, σε λίγα χρόνια θα αποτελεί τον κανόνα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται πλέον η μάθηση.

Με τη σταδιακή επέκταση της εφαρμογής των νέων Α.Π. και τη συμβολή όλων μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα καταφέρουμε να πετύχουμε όλα όσα από την αρχή θέσαμε ως στόχο:

• Να έχουμε απόφοιτους που διαθέτουν στον υψηλότερο δυνατό βαθμό όλες τις απαραίτητες γνώσεις από όλες τις επιστήμες.

• Να έχουμε ανθρώπινο δυναμικό που κατέχει όλες τις κομβικές ικανότητες που απαιτεί ο 21ος αιώνας.

• Να έχουμε πολίτες τους οποίους θα χαρακτηρίζει η δημοκρατικότητα, η αγωνιστικότητα και η κοινωνική υπευθυνότητα και οι οποίοι θα σέβονται και θα προστατεύουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και θα προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη.