22/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ «Cyprus an International Business and Professional Centre - Doing Business in Cyprus and Opportunities in the Region”, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη σήμερα
 
22/05/2012


Πολύ συχνά θα ακούσετε να λέμε στην Κύπρο πως με την Αυστρία και τους Αυστριακούς έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Πέρα βέβαια από τη στενή σύνδεση μας, απότοκο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μας συνδέουν οι κοινές αντιλήψεις που διατηρούμε για τις σύγχρονες και διαφανείς οικονομίες, ο σεβασμός μας στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, η αγάπη μας για τον πολιτισμό, τα ταξίδια, το καλό και ποιοτικό φαγητό, αλλά και το χαρακτηριστικό μας γνώρισμα της φιλοξενίας.
Λέγοντας αυτά, δεν έχω παρά να σας ευχαριστήσω για τη θερμή φιλοξενία που επιφυλάξατε στην κυπριακή αντιπροσωπεία στην πάντα πανέμορφη και όπως πάντα μοναδική Βιέννη. Φιλοξενία την οποία επιφυλασσόμαστε να σας ανταποδώσουμε με την πρόσκληση που σας απευθύνω από αυτό το βήμα για να επισκεφτείτε τη χώρα μου.

Το Επιχειρηματικό αυτό Φόρουμ, που διοργανώθηκε με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Αυστρία, αποτελεί μια εξαίρετη πρωτοβουλία την οποία και καλωσορίζω. Είναι βαθιά μου πεποίθηση πως το Φόρουμ αυτό θα μετατραπεί σε εφαλτήριο για να δοθεί νέα ώθηση και νέα πνοή στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε σημαντικούς τομείς όπως η οικονομία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η ενέργεια αλλά και στην καλύτερη προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και επενδύσεων εντός της ΕΕ.


Τα θερμά μου συγχαρητήρια, λοιπόν, στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Αυστρίας που στηρίζουν τις προσπάθειες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για την προώθηση της Κύπρου ως Διεθνούς Επιχειρηματικού Κέντρου και Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών.
Και δικαίως προωθείται η Κύπρος σε αυτούς τους τομείς, αφού όλοι οι οιωνοί είναι με το μέρος μας, έχοντας πλέον ως αδιαμφισβήτητο γεγονός την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Οι πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις, με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και το τεράστιο ενδιαφέρον εταιρειών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας κατά τον 2ο γύρο αδειοδότησης, καθιστούν τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό παίκτη και μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας για μετατροπή της χώρας μας σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Άλλωστε, τα γεωπολιτικά στοιχεία της ευρύτερης αυτής περιοχής συνεργούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κύπρος, η οποία από τον Μάιο του 2004 αποτελεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου, σε ένα σταυροδρόμι τριών ηπείρων – της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η γεωγραφική αυτή μας θέση μας φέρνει να γειτνιάζουμε με τις κυριότερες διεθνείς διαδρομές ενέργειας, και κοντά στις πολυσύχναστες ναυτιλιακές και αεροπορικές γραμμές που συνδέουν την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο και την Άπω Ανατολή. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που η Κύπρος στην αρχαιότητα αποτέλεσε περιοχή συχνών επιδρομών από ξένους κατακτητές.

Η σωστή αξιοποίηση και τελικά μεταφορά στην πράξη αυτών των προοπτικών που ανοίγονται μπροστά μας απαιτούν μακρόπνοο σχεδιασμό και καλά μελετημένα βήματα. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καθορίσει ως σαφή στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για συγκέντρωση, επεξεργασία, διέλευση ή και διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από τη γύρω περιοχή στις διεθνείς αγορές, επενδύοντας στο τρίπτυχο:

• Ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, δημιουργώντας ένα τρίτο διάδρομο κάλυψης των αναγκών της από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω της Κύπρου.

• Διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της Κύπρου με ένταξη στο ενεργειακό μας σύστημα του φυσικού αερίου, αλλά και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έτσι που σταδιακά να καταστούμε ενεργειακά αυτάρκεις.

• Υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.


Η υλοποίηση αυτής της ενεργειακής μας πολιτικής προϋποθέτει, βέβαια, την ανάπτυξη των αναγκαίων ενεργειακών υποδομών για την αξιοποίηση των γηγενών, αλλά και των γειτονικών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Στις υποδομές αυτές περιλαμβάνονται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε αυτό να διανέμεται στη συνέχεια για εγχώρια χρήση, καθώς και η δημιουργία τερματικού για την υγροποίηση του φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής.
Μια μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου που θα είναι εγκατεστημένη στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει κατά την άποψή μας την αναγκαία περιφερειακή ενεργειακή υποδομή που μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού, εφόσον θα συνθέτει ένα ευέλικτο κομβικό σημείο για τη διασύνδεση με τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που υπάρχουν στην ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα και την προώθηση τους στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Αναγνωρίζοντας, παράλληλα, τον σημαντικό ρόλο που συνεχίζει να αποτελεί το πετρέλαιο στα παγκόσμια ενεργειακά δρώμενα ως βασικό καύσιμο σε ορισμένους τομείς αλλά και εφεδρικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και την ανάγκη για διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας, πολύ σύντομα στην Κύπρο αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες ενός ιδιωτικού τερματικού πετρελαιοειδών ενώ, παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του κρατικού τερματικού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης πετρελαιοειδών. Το τερματικό αυτό θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις τόσο για αποθήκευση λειτουργικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών όσο και αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών. Επιπρόσθετα, θα διαθέτει εγκαταστάσεις για τη χρήση του ως διαμετακομιστικού σταθμού για την εμπορία πετρελαιοειδών.

Αυτές οι νέες προοπτικές και η νέα δυναμική που διαμορφώνεται για το ρόλο της Κύπρου στο ευρύτερο πολιτικό και ενεργειακό γίγνεσθαι της ανατολικής Μεσογείου σηματοδοτούν, παράλληλα, ευοίωνες προοπτικές για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη, όπως άρχισε ήδη να διαπιστώνεται μετά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας. Γι’ αυτήν την εξέλιξη συνηγορούν μια σειρά πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος όπως είναι το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, το σύγχρονο και διαφανές νομικό πλαίσιο, η φιλελεύθερη πολιτική που επιτρέπει 100% συμμετοχή στους περισσότερους τομείς της οικονομίας και ο χαμηλός εταιρικός φόρος ύψους 10%. Ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο είναι η υψηλή ποιότητα των επιχειρηματικών υπηρεσιών που παρέχονται στη χώρα μας και οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τραπεζικές, χρηματοπιστωτικές, λογιστικές ελεγκτικές, νομικές, εκπαιδευτικές, νοσηλευτικές, κτηματομεσιτικές, ναυτιλιακές και ενεργειακές υπηρεσίες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στις προοπτικές συνεργασίας της Αυστρίας και της Κύπρου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εν όψει και των νέων δεσμευτικών στόχων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας του κάθε κράτους μέλους.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα επιθυμούσε την παροχή πληροφοριών από τις Αυστριακές αρμόδιες αρχές και τη συνεργασία με αυτές σε θέματα αιολικών πάρκων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την παραγωγή ηλεκτρισμού από βιομάζα, καθώς και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Επίσης οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και συνεργασία στα πλαίσια της συμμετοχής τους στον IRENA, τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο οποίος έχει ως στόχο την προώθηση της ευρείας υιοθέτησης της βιώσιμης χρήσης όλων των μορφών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό το Επιχειρηματικό Φόρουμ και οι δυνατότητες που προσφέρει στον επιχειρηματικό κόσμο των δύο χωρών θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για νέα επιχειρηματικά ανοίγματα και κοινές επενδύσεις. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενθαρρύνει και να στηρίξει σοβαρές συνεργασίες μεταξύ κυπριακών και αυστριακών επιχειρήσεων, γι αυτό και καλώ τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές από την Αυστρία να επενδύσουν στην Κύπρο.

Κλείνοντας, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία σε λιγότερο από δύο μήνες θα ήθελα να σας βεβαιώσω πως φιλοδοξούμε να διαχειριστούμε όλους τους φακέλους που θα έχουμε ενώπιον μας σε διάφορους κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα της ενέργειας, της οικονομίας, της ανάπτυξης και των επιχειρήσεων, αποφασιστικά, υπεύθυνα και πάντα μέσα σε πνεύμα συναίνεσης, για μια καλύτερη Ευρώπη, πρώτα και κύρια για τους πολίτες της.