11/5/12

Εισαγωγική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Σύνοδο της Εθνικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, στο Προεδρικό Μέγαρο
 
11/05/2012



Σας καλωσορίζω στη σύνοδο της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών έχει ως βασικό στόχο τον συντονισμό των ενεργειών Κυβέρνησης και Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η πολιτεία σε ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Επιτρέψετε μου αρχικά να σκιαγραφήσω ενδεικτικά την έκταση του προβλήματος σήμερα αναφορικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Με βάση έρευνα του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία, αλλά υπάρχει σταθερή μείωση του αριθμού των νέων χρηστών τα τελευταία χρόνια. Τέσσερις στους δέκα μαθητές έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα και ποσοστό 24% και 18% των αγοριών και κοριτσιών αντίστοιχα έχουν δοκιμάσει τσιγάρο σε ηλικία μικρότερη των 13 ετών. Σημειώνω ότι παρατηρείται μια γενική αύξηση των ατόμων που αιτούνται θεραπείας, ενώ η ηρωίνη, με ποσοστό 45%, παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης λόγω της οποίας τα άτομα αιτούνται θεραπείας.

Η Κυβέρνηση μας αποδίδει τεράστια σημασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Έχουμε αυξήσει κατά 222.000 ευρώ τον Προϋπολογισμό του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου, τη στιγμή που προϋπολογισμοί άλλων οργανισμών έχουν μειωθεί εν μέσω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης. Στη μάχη κατά των ναρκωτικών έχουν πλέον εμπλοκή σχεδόν όλα τα Υπουργεία. Κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε προεκλογικά, τη διαμόρφωση δηλαδή ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου κατά των ναρκωτικών.

Θα ήθελα να αναφερθώ έστω και επιγραμματικά στις περιβαλλοντικές αιτίες που ωθούν τους νέους, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, σε παραβατικές και επιβλαβείς συμπεριφορές. Το πρόβλημα των ουσιών δεν είναι ένα στενά και μόνο «ατομικό – ψυχολογικό» ή «φαρμακευτικό» πρόβλημα αλλά ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα και έχει σχέση με το οικονομικό – κοινωνικό – πολιτιστικό πλαίσιο όπου αναπτύσσεται η προσωπικότητα του νέου ανθρώπου και τις αξίες και τα πρότυπα που κυριαρχούν και προβάλλονται ευρύτερα σε μαζική κλίμακα. Πηγάζει, επίσης, από τη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων και χαρακτηρίζεται από τον αγώνα για το κέρδος πάση θυσία, την απάνθρωπη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την απαξίωση των ανθρωπίνων αξιών, την αποξένωση, τη μοναξιά, τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό.

Όταν το 2007/8 με μεγάλη έγνοια και βάρος ευθύνης επεξεργαζόμασταν το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος, είχαμε θέσει ως κύριους άξονες του έργου που θα έπρεπε να γίνει:

• Την αναβάθμιση και ενίσχυση της λειτουργίας του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου

• Την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό της Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά

• Τον εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών που αφορούν στα ναρκωτικά ευρύτερα

• Την ενίσχυση των προγραμμάτων για έφηβους

• Τη λειτουργία θεραπευτικού προγράμματος στις φυλακές

• Την επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης παγκύπρια

• Τη στήριξη των ουσιοεξαρτωμένων ατόμων σε ό,τι αφορά την επανένταξη και επαγγελματική τους αποκατάσταση στην κοινωνία

• Την προώθηση προληπτικών προγραμμάτων

Με μεγάλη ικανοποίηση, εκτιμώντας το έργο που έχει παραχθεί, μπορούμε να απευθυνθούμε στον κυπριακό λαό και ευθαρσώς να υποστηρίξουμε ότι όλα τα πιο πάνω έχουν υλοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το καινοτόμο πρόγραμμα στις φυλακές έχει πάρει σάρκα και οστά, φιλοδοξώντας να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες εντός του σωφρονιστικού πλαισίου. Η εφαρμογή των προγραμμάτων υποκατάστασης παγκύπρια βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της. Η νέα Στρατηγική 2013-2020 συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και τον τομέα της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ. Η νέα στρατηγική βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης. Βασίζεται στη σύγχρονη αντίληψη ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από ουσίες, και όχι μόνο, πρέπει να είναι σφαιρική. Οι δράσεις της θα ενισχύσουν την στοχοθέτηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, τη στήριξη προγραμμάτων για δημιουργική απασχόληση και την προώθηση δράσεων προς ευάλωτες ομάδες. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην εφαρμογή περιβαλλοντικών και ολιστικών παρεμβάσεων, όπως η εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα, η οποία έχει σημαντικό προληπτικό χαρακτήρα σε σχέση με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης τόσο στα σχολεία όσο και στο στρατό. Θεωρούμε σημαντική εξέλιξη την επιτυχημένη συνεργασία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου με το Υπουργείο Άμυνας για την υλοποίηση καινοτόμων προληπτικών δράσεων στο στρατό, όπως η παροχή επιμορφωτικών μαθημάτων σε φυλάκια.

Παράλληλα, έχει λειτουργήσει για πρώτη φορά το πρόγραμμα για ουσιοεξαρτώμενες γυναίκες, το οποίο αποτελεί ένδειξη μιας κοινωνίας που γνοιάζεται για τις εξατομικευμένες ανάγκες των πολιτών της. Έχουν συνομολογηθεί πρωτόκολλα παραπομπής ατόμων στα θεραπευτικά κέντρα που εστιάζονται στην ομάδα στόχου των μαθητών, των στρατιωτών αλλά και των νέων που συλλαμβάνονται για πρώτη φορά.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να σταθώ στη νομοθεσία που αφορά στην εναλλακτική θεραπεία αντί της φυλάκισης, αφού το θέμα απασχόλησε εκτενώς τον τύπο τις τελευταίες μέρες. Η Πολιτεία όντως έχει καθυστερήσει στην προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού μέτρου. Είναι απαραίτητο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε τάχιστα ενώπιόν μας τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις που θα καταστήσουν ενεργή τη νομοθεσία. Επιβάλλεται η επέκταση της συνεργασίας και με μη κυβερνητικούς φορείς. Η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην εμπλοκή των μη Κυβερνητικών οργανώσεων στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κοινωνικού μετώπου κατά των ναρκωτικών. Επίσης πρέπει να μελετηθεί η αλλαγή στη νομοθεσία που διέπει το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο για να περιλαμβάνει και νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες όπως το αλκοόλ.

Πέρα από τις πραγματικές αλλαγές που όλα τα πιο πάνω επιφέρουν στις ζωές των ουσιοεξαρτωμένων ατόμων, σηματοδοτούν και μια διαδικασία διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης και βελτιωτικών λειτουργιών για ένα πλέγμα θεσμών και μηχανισμών. Αναμένουμε από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, μέσα από τον αναβαθμισμένο ρόλο του, να συνεχίσει να ασκεί το ρόλο που η Πολιτεία αλλά και η κοινωνία του ανέθεσε για να ολοκληρώσει τις δράσεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αναμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να καθορίσει νέες δράσεις μέσα από μια ενδελεχή αξιολόγηση της παρούσας Στρατηγικής. Είμαστε σίγουροι ότι το ΑΣΚ θα φέρει εις πέρας με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης το έργο που του αναλογεί στο πλαίσιο άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφήνοντας τη σφραγίδα της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Ναρκωτικά που θα κληθεί να διαχειρισθεί.
Φίλες και φίλοι,

Θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για ενίσχυση του κοινού μετώπου κατά των ναρκωτικών. Παρά το πλούσιο έργο το οποίο έχει παραχθεί, το μέγεθος του προβλήματος δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες μας θα οδηγηθούμε σταδιακά στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτησιογόνων ουσιών.