10/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια του Βοτανικού Κήπου Ακάμα
 
10/05/2012


Να μη μεταδοθεί πριν τις 4 μ.μ.

Είναι πραγματικά με αισθήματα χαράς που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην όμορφη αυτή περιοχή του Ακάμα, για την τέλεση των εγκαινίων του Βοτανικού Κήπου του Ακάμα. Η Χερσόνησος Ακάμα είναι κατά γενική παραδοχή, μια περιοχή με ξεχωριστή σημασία για όλους τους Κυπρίους, και βέβαια, με ιδιαίτερη σημασία για τους κατοίκους της περιοχής και γενικά τις τοπικές κοινωνίες.
Η αξία της Χερσονήσου του Ακάμα ξεπερνά τα όρια της Κύπρου και προσελκύει το ενδιαφέρον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Λόγω ακριβώς της μεγάλης οικολογικής του αξίας, ο Ακάμας έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών, γνωστό ως NATURA 2000, με στόχο τη μακροπρόθεσμη προστασία και διατήρηση των αξιών του. Παράλληλα με την προστασία της περιοχής, το ενδιαφέρον του κράτους εστιάζεται και στην υλοποίηση έργων που από τη μια, θα συμβάλουν στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της προστασίας της φύσης, και από την άλλη, θα προάγουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου Ακάμα συντείνει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και τη διεύρυνση των ευκαιριών αναψυχής του επισκέπτη. Συμβάλλει δε στην περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού και στην προσπάθεια για διατήρηση της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής. Η προώθηση τέτοιων έργων συνάδει πλήρως με το πνεύμα της πολιτικής του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και της Κυβέρνησης ευρύτερα.

Πέρα από τον Βοτανικό Κήπο, που είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πάρει ακόμα μερικά χρόνια για να ολοκληρωθεί, στην περιοχή του Ακάμα υλοποιούνται διάφορα προγράμματα τόσο εθνικά όσο και ευρωπαϊκά. Ως τέτοια, αξίζει να αναφέρω το έργο διακρατικής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013, που έχει ως στόχο την αναβάθμιση των μονοπατιών μελέτης της φύσης στον Ακάμα και την παραγωγή σύγχρονου τουριστικού οδηγού για την περιοχή που θα είναι διαθέσιμος εντός του 2013. Επίσης, υλοποιούνται δύο Προγράμματα LIFE, τα οποία έχουν ως αντικείμενο την προστασία και διατήρηση των αξιόλογων δασών του αοράτου και άλλων στοιχείων της χλωρίδας στον Ακάμα και σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Τέτοια προγράμματα, εκτός της συμβολής τους στην προστασία και ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής, έχουν και άμεσα οικονομικά οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό, αφού δημιουργούν θέσεις εργασίας και περιλαμβάνουν έργα που υλοποιούνται από τοπικούς οικονομικούς φορείς.


Η βοτανική αξία του Ακάμα είναι παραδεκτή και ευρύτερα γνωστή: δεκάδες ενδημικά, σπάνια και προστατευόμενα φυτά της χλωρίδας μας βρίσκουν καταφύγιο εδώ. Πολλά από αυτά κινδυνεύουν δυστυχώς από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η υπερβόσκηση, οι πυρκαγιές, η κλιματική αλλαγή, η αναψυχή αλλά και η υπερσυλλογή. Είναι καθήκον μας να προστατέψουμε αυτή τη φυσική μας κληρονομιά. Η δημιουργία του Κήπου θα συμβάλει ακριβώς στην ανάδειξη της χλωρίδας του Ακάμα και των κινδύνων που την απειλούν, και θα βοηθήσει ώστε το κοινό να κατανοήσει αυτούς τους κινδύνους και να προωθήσει με τη σωστή συμπεριφορά του τη διατήρησή της.
Θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Τμήματος Δασών για την πρωτοβουλία τους και τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ενός αποτελέσματος υψηλού επιπέδου. Αναμένουμε τη συνέχιση των εργασιών επέκτασης του Κήπου ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η προστασία, η ορθολογική διαχείριση της Χερσονήσου του Ακάμα, και η οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, αποτελούν κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Η Κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει Διευθυντή του έργου του Ακάμα και τη Διαχειριστική Επιτροπή του έργου της περιοχής, ενώ πρόσφατα έχει κατακυρώσει τις προσφορές για εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου της περιοχής NATURA 2000 Ακάμα.

Ταυτόχρονα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες συνεχίζουν την εκτίμηση της αξίας των ιδιωτικών περιουσιών που έχουν περιληφθεί στο δίκτυο NATURA. Μέσα στο τρέχον έτος αναμένεται να ετοιμαστούν προσφορές για το Σχέδιο Ανάπτυξης των Κοινοτήτων του Ακάμα, που θα περιλάβει έργα που θα αναδεικνύουν και θα προστατεύουν το χαρακτήρα της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα αξιοποιούν τις δυνατότητες για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Σκοπός είναι η μακροπρόθεσμη, ορθολογική ανάπτυξη των Κοινοτήτων του Ακάμα. Οι στόχοι του κράτους για την περιοχή ταυτίζονται με τους στόχους των Τοπικών Αρχών και για την επίτευξή τους είναι απαραίτητο να υπάρχει μια στενή συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, Τοπικών Αρχών αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται λίγες εβδομάδες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κύπρο καταδεικνύουν το ενδιαφέρον του κράτους και της κοινωνίας για το περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς στον τόπο μας έχει επηρεαστεί και συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την υπέρμετρη οικοδομική ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, τις πυρκαγιές και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Πάγια πολιτική του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος είναι η επιδίωξη της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας, μιας ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό μας. Σκοπός μας δεν είναι η αναχαίτιση της ανάπτυξης, αλλά η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Έργα όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελούν άριστα παραδείγματα του ενδιαφέροντος του κράτους για το περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ και να ευχηθώ στο Τμήμα Δασών καλή συνέχεια για επιτυχή ανάπτυξη και λειτουργία του Βοτανικού Κήπου Ακάμα. Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και εγώ προσωπικά θα παρέχουμε κάθε υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλετε.