21/5/12

Ο Υπουργός Γεωργίας είχε συνάντηση για το θέμα της σαλμονέλλας στο σογιάλευρο
 
21/05/2012


Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με εκπροσώπους του Παγκύπριου Συνδέσμου Εισαγωγέων και Βιομηχάνων Ζωοτροφών, Προσθετικών και Πρώτων Υλών Ζωοτροφών, στην παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία συζητήθηκε το πρόβλημα της παρουσίας σαλμονέλλας στο σογιάλευρο.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις ως ακολούθως:

«Είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Κατωδρίτη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εισαγωγέων και Βιομηχάνων Ζωοτροφών, Προσθετικών και Πρώτων Υλών Ζωοτροφών κατά την οποία επικεντρωθήκαμε στο θέμα της σαλμονέλλας στο σογιάλευρο, που παρουσιάζεται στα τελευταία φορτία που φθάνουν στην Κύπρο. Ανταλλάξαμε ιδέες όσον αφορά το πώς μπορεί να γίνει απλοποίηση της διαδικασίας ελέγχου και επιτάχυνση των δειγματοληψιών και των αναλύσεων ώστε να μην παρουσιάζεται καθυστέρηση στο να καταλήξουν οι ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου πρότεινε κάποιες διαδικασίες που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις τους και εάν πράγματι υπάρχει κάτι για το οποίο οι δικοί μας λειτουργοί επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο, τότε θα το εξετάσουμε. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι πρώτιστα μας ενδιαφέρει η υγεία του κόσμου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις που έγιναν σε φορτίο που έφθασε από τη Βραζιλία, ο κ. Υπουργός είπε ότι τώρα διεξάγονται επαναληπτικές αναλύσεις για να διαφανεί σε ποιες αποθήκες παρουσιάζεται σαλμονέλλα και σε ποιες μπορεί να αποδεσμευτεί το σογιάλευρο. Υπολογίζουμε ότι η επαναληπτική ανάλυση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφερθεί στις ποσότητες και κατά πόσον οι κτηνοτρόφοι έχουν τροφή για τα ζώα τους αυτή την περίοδο, ο κ. Αλετράρης είπε ότι το φορτίο από την Βραζιλία ήταν γύρω στις 7.000 χιλιάδες τόνους και το φορτίο από την Ελλάδα 1.700 τόνοι και σημείωσε ότι παρουσιάζεται μια έλλειψη τροφής στην αγορά αλλά μέσα από τους ελέγχους σιγά-σιγά αποδεσμεύεται το φορτίο.

Τέλος, ερωτηθείς εάν θα γίνει εξυγίανση του φορτίου, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι εάν χρειαστεί θα γίνει αυτό, αλλιώς θα καταστραφεί.