11/5/12

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχε συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας της Τσεχίας
 
11/05/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας της Τσεχίας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ludĕk Sefzig, τον Αντιπρόεδρο κ.Josef Táborský και τα μέλη της κα Jana Jurenčáková και κ. Antonin Maštaliř. Η Τσεχική αντιπροσωπία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από κυπριακής πλευράς παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Μέσης, Αδάμος Αδάμου, Σοφοκλής Φυττής και Δημήτρης Συλλούρης.
Κατά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε τους Τσέχους γερουσιαστές για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, επισημαίνοντας πως η άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας θα συμπέσει χρονικά με μια πολύ δύσκολη πολιτικο-οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη. Η δημοσιονομική πειθαρχία με ταυτόχρονη ενίσχυση της ανάπτυξης και διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ένωσης, σημείωσε ο κ Νεοφύτου, αποτελούν τους βασικούς άξονες πολιτικής τους οποίους η Κύπρος θα πρέπει να εξισορροπήσει κατά την άσκηση της Προεδρίας της.

Ο κ. Sefzig, από πλευράς του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εν όψει της επικείμενης Προεδρίας η Κύπρος βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό δρόμο, αν και θα αντιμετωπίσει σωρεία πολύπλοκων ζητημάτων, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που πλήττει τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Εντούτοις, τόνισε ο κ. Sefzig, η ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου θα της επιτρέψει να αναδείξει, κατά το ερχόμενο εξάμηνο, τα μοναδικά της πλεονεκτήματα προς τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Κατά τη συνάντηση έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου, αλλά και την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης τόσο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και στις γειτονικές χώρες της Ένωσης.