10/5/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας της Τσεχίας
 
10/05/2012


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερουσίας της Τσεχίας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεφαλής της αντιπροσωπίας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Luděk Sefzig και σε αυτήν συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Josef Táborský και τα μέλη της κα Jana Jurenčáková και Antonín Maštalíř. Την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο, κ. Ladislav Škerik.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις πολύ στενές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη διαχρονική και βάσει αρχών στήριξη της Τσεχίας στην υπόθεση της Κύπρου.


Αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο κ. Ομήρου τόνισε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα, ειδικά σε σχέση
με την οικονομία, σε βαθμό που να αμφισβητείται η ίδια η ύπαρξη της Ένωσης, προς όφελος κινημάτων που εκφράζουν μισαλλόδοξες, ολοκληρωτικές και αντιευρωπαϊκές προσεγγίσεις. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ο κ. Ομήρου, καθίσταται επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να αφουγκραστεί τα μηνύματα των λαών της, προωθώντας, πέραν από τα μέτρα λιτότητας, περισσότερα μέτρα ανάπτυξης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, εντάσσονται και οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ανάπτυξης και της κοινωνικής αλληλεγγύης και στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσέχικης Γερουσίας κ. Lud
ěk Sefzig εξήρε την πολύ καλή προετοιμασία της Κύπρου εν όψει της επικείμενης Προεδρίας και αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο αυτό. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως η Κύπρος θα ανταποκριθεί με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από την άσκηση της Προεδρίας, επαναβεβαιώνοντας την πλήρη στήριξη της Τσεχίας σε αυτή την προσπάθεια.