10/5/12

κα Έλση Χριστόφια παρέστη σε εκδήλωση του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου
 
10/05/2012


Η Κύπρος, χάρη στην ενεργό δράση του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη και εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και κλινικής αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας, υπογράμμισε σήμερα η κα Έλση Χριστόφια μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λευκωσία ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος.

Στο χαιρετισμό της, η κα Χριστόφια ανέφερε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του έργου που επιτελεί ο Σύνδεσμος.

Αναφερόμενη στο έργο του Συνδέσμου, η κα Χριστόφια είπε: «Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε από γονείς θαλασσαιμικών παιδιών με στόχο τη θεραπευτική αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, τη ριζική αποθεραπεία, καθώς και την ομαλή ένταξη των θαλασσαιμικών στο κοινωνικό σύνολο.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος εργάζεται σκληρά και με συνέπεια για την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας με την ορθή θεραπευτική αγωγή, την πρόληψη και την ορθή ενημέρωση των υποψήφιων γονέων, την επαγγελματική και οικογενειακή αποκατάσταση των ασθενών, τη συνεχή επιμόρφωση των θεραπόντων ιατρών, καθώς, επίσης, την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η Κύπρος, χάρη στην ενεργό δράση του Συνδέσμου πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη και εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και κλινικής αντιμετώπισης της θαλασσαιμίας. Είναι γεγονός πως το νησί μας, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, αποτελεί παράδειγμα χώρας προς μίμηση. Η στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης, της Εκκλησίας, της ιατρικής κοινότητας, των γονέων, των ασθενών, καθώς και ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού εθνικού προγράμματος ελέγχου.

Αυτή η συντονισμένη προσπάθεια βοήθησε ενεργά στη δημιουργία και άλλων αναγκαίων Υπηρεσιών Υγείας από τις οποίες επωφελήθηκε ολόκληρη η κοινωνία της Κύπρου. Παράδειγμα αποτελεί το εθνικό πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτό το πρόγραμμα υλοποιήθηκε ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των γονιών πασχόντων να διασφαλίσουν την παροχή αρκετής ποσότητας αίματος για τη θεραπεία των παιδιών τους. Αυτή η προσπάθεια που μετατράπηκε σε εθνικό σύστημα, σήμερα καλύπτει τις ανάγκες σε αίμα ολόκληρης της Κύπρου.

Ο ρόλος, λοιπόν, των γονιών και των ασθενών με θαλασσαιμία, μέσω του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου προς την επίτευξη των στόχων του, υπήρξε καταλυτικός».

«Κύπριοι ασθενείς και γονείς, μέλη του Συνδέσμου, πρωτοστάτησαν και ενεθάρρυναν άλλους εθνικούς οργανισμούς ασθενών να ενώσουν τις δυνάμεις τους», είπε η κα Χριστόφια, προσθέτοντας πως γι’ αυτό τον λόγο ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας που έχει ως έδρα της την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι «η θαλασσαιμία δεν έχει σύνορα και δεν είναι μία απλή χρόνια πάθηση, αλλά αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, με τεράστιες κοινωνικό-οικονομικές προεκτάσεις. Η επιτυχής λειτουργία αποτελεσματικών προγραμμάτων ελέγχου σε εθνικό επίπεδο, συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των πασχόντων, όπως, επίσης, και στην εποικοδομητική και παραγωγική ανάμιξή τους στα κοινωνικά δρώμενα».

Η κα Χριστόφια ανέφερε ότι όλα τα έσοδα της σημερινής εκδήλωσης θα διατεθούν προς ενίσχυση του έργου του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου επισημαίνοντας ότι «η εξασφάλιση ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής και άλλης φροντίδας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ασθενών με θαλασσαιμία, όπως είναι επίσης το να ζουν μία καθʼ όλα φυσιολογική ζωή, να ελπίζουν και να πραγματοποιούν τα όνειρα και τους στόχους τους, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας».