26/4/12

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Νίκου Νικολαΐδη κατά τις εργασίες της ολομέλειας της ΚΣΣΕ
 
26/04/2012


Κατά τις χθεσινές απογευματινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας για το θέμα της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τεχνολογίες ενημέρωσης και επικοινωνίας αποτελούν σήμερα το κυρίαρχο και δημοφιλέστερο μέσο επικοινωνίας ανά το παγκόσμιο. Η χρήση τόσο του διαδικτύου όσο και των άλλων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, συνέχισε, έχει καταστεί μια ιδιαίτερα δημοφιλής πρακτική η οποία έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε πολύ ισχυρό εργαλείο διαμόρφωσης των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές πεδίο. Όπως επισήμανε, έννοιες όπως η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση και η διαμόρφωσή της αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στους ευρύτερους διαδικτυακούς χώρους και θα πρέπει να τυγχάνουν του ανάλογου χειρισμού.

Αν και είναι δύσκολο να καθοριστούν τα όρια στην ελευθερία της πληροφόρησης και να διασφαλιστεί παράλληλα η ανάγκη παροχής αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης, κατά παρόμοιο τρόπο
, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα ως προς το πού τίθενται τα όρια μεταξύ της ελευθερίας στην πληροφόρηση και της ανάγκης προστασίας της κοινωνίας από ιδέες που προάγουν τη βία, τη ξενοφοβία και την παιδική πορνογραφία. Αναφερόμενος στη συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ χωρών και ευρωπαϊκών αλλά και διεθνών οργανισμών για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε πως τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να διασφαλίσουν τη δικαιοδοσία των εθνικών δικαστηρίων στην εφαρμογή των προνοιών των άρθρων 10 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περιπτώσεις σχετικών παραβιάσεων.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε πως η λογοκρισία σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση στα περίπλοκα αυτά ζητήματα, τόνισε όμως παράλληλα πως ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ανήλικοι, θα πρέπει να διαπαιδαγωγούνται και να τυγχάνουν της σωστής ενημέρωσης ώστε να αποφεύγουν κινδύνους που αναφύονται από τη χρήση του ιστοχώρου.


Αρχή