26/4/12

Εισηγήσεις των Βουλευτών κ.κ. Αθηνάς Κυριακίδου και Στέλλας Κυριακίδου σε Επιτροπές της ΚΣΣΕ
 
26/04/2012


Στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών της Επιτροπής Ισότητας και Κατά των Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η Εισηγήτρια για το θέμα της πρόσβασης των μουσουλμάνων γυναικών σε ίσες ευκαιρίες Βουλευτής κα Αθηνά Κυριακίδου παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής προσχέδιο σύστασης της Έκθεσης, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Αναφερόμενη στις μουσουλμάνες γυναίκες ως παράγοντες αλλαγής, η κα Κυριακίδου τόνισε ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη συμφιλίωση της μουσουλμανικής ταυτότητας με τις βασικές αρχές και αξίες των ευρωπαϊκών χωρών υποδοχής τους. «Κύριο μέλημά μου», ανέφερε «ήταν να αναδείξω σε αυτή την Έκθεση πως η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων γυναικών αποτελεί το πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου της αυτονομίας και ενδυνάμωσής τους».
Η κα Κυριακίδου επισήμανε πως οι μουσουλμάνες γυναίκες στην Ευρώπη είναι θύματα πολλαπλών διακρίσεων στη βάση του φύλου, ως μετανάστριες
και λόγω θρησκείας. Συνοψίζοντας τους κύριους άξονες των συστάσεων που περιέχονται στην Έκθεση, η κα Κυριακίδου τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εφαρμογής του κατάλληλου νομικού και θεσμικού πλαισίου για την καλύτερη ένταξη των μουσουλμάνων γυναικών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και της απάλειψης των διακρίσεων που υφίστανται, κυρίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εργασίας. Η κα Κυριακίδου πρότεινε επίσης σειρά μέτρων για την καλύτερη και πιο ενεργή ανάμειξη αυτών των γυναικών στα κοινά, καθώς επίσης τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για συμπεριφορές που προάγουν τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τον στιγματισμό οποιασδήποτε μειονότητας εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού συνόλου. Η Έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο της ΚΣΣΕ τον ερχόμενο Ιούνιο.
Εξάλλου, η Βουλευτής μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΚΣΣΕ κα Στέλλλα Κυριακίδου, σε σημερινή παρέμβασή της ενώπιον της Επιτροπής για το θέμα της ίσης πρόσβασης στη δημόσια υγεία, τόνισε ότι αυτό αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
, όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες, τα παιδιά, οι ψυχικά πάσχοντες και οι ηλικιωμένοι.
Στα πλαίσια της ίδιας συνεδρίας
, η κα Στέλλα Κυριακίδου ενέγραψε με πρωτοβουλία της το θέμα του καρκίνου του μαστού. Όπως επισήμανε ανάμεσα σε άλλα η Κύπρια Βουλευτής, η ασθένεια αυτή εξακολουθεί να πλήττει τη ζωή χιλιάδων γυναικών σε κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταθούν σε κατάλληλα διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα.
Αξιοσημείωτη εξέλιξη στις σημερινές εργασίες της Συνέλευσης ήταν, τέλος, η κατάθεση Γραπτής Δήλωσης
από τον Ιταλό Βουλευτή κ. Renato Farina, με θέμα την παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Η Δήλωση αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στις περιοχές της Κύπρου που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή εξακολουθεί να παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ). Κατά συνέπεια, αναφέρεται, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο για τους Ορθόδοξους και Μαρωνίτες Χριστιανούς της περιοχής να ασκήσουν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους δικαιώματα. Στο ίδιο κείμενο καταδικάζεται η πολιτική εποικισμού και εθνοκάθαρσης που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση στις κατεχόμενες περιοχές και η οποία παραβλάπτει τα δικαιώματα ακόμα και των ιδίων των Τουρκοκυπρίων. Γίνεται επίσης αναφορά στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές. Τέλος, καλείται η τουρκική κυβέρνηση όπως συμμορφωθεί με τις σχετικές με τη θρησκευτική ελευθερία υποχρεώσεις της οι οποίες απορρέουν από την ΕΣΑΔ. Τη Γραπτή Δήλωση προσυπέγραψε μεγάλος αριθμός Βουλευτών μελών της ΚΣΣΕ.