26/4/12

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στις επετείους της Χούντας των Αθηνών, της γενοκτονίας των Αρμενίων, της Πρωτομαγιάς, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και του Δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, στη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος
 
26/04/2012


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πριν εισέλθουμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, θεωρώ χρέος μας να αναφερθούμε σε κάποιες επετείους. Καταρχάς θα αναφερθώ σε δύο θλιβερές επετείους που είχαμε αυτές τις ημέρες, στην επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα την 21η Απριλίου του 1967 και στην επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους στις
24 Απριλίου του 1915.
Το περασμένο Σαββάτο συμπληρώθηκαν
45 χρόνια από την επιβολή στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, στην Ελλάδα, του στυγνού δικτατορικού καθεστώτος της Χούντας. Για εφτά ολόκληρα χρόνια ο ελληνικός λαός βίωσε τον σκοταδισμό και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πολλές οι ηρωικές πράξεις αντίστασης, με κορυφαία την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πολλά και τα θύματα, που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν. Το τραγικότερο όμως θύμα της Χούντας των Αθηνών, η Κύπρος μας και ο λαός της, εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της προδοσίας που οδήγησε στην τουρκική εισβολή.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει για μια ακόμα φορά τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του κυπριακού λαού για αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων του και παράλληλα εύχεται όπως αντιμετωπίσει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα τα σημερινά
προβλήματα από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.



Στις 24 Απριλίου συμπληρώθηκαν 97 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αποτρόπαια εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας. Μνημονεύοντας το γεγονός αυτό, αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας και καταδικάζουμε για πολλοστή φορά το στυγερό αυτό έγκλημα και τους εγκληματίες. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει και να παραδεχθεί το έγκλημά της, διακόπτοντας έτσι την κατ’ εξακολούθηση εγκληματική της συμπεριφορά.
Η πολιτική εξαφάνισης εθνικών μειονοτήτων, όπως αυτή εφαρμόστηκε συστηματικά εις βάρος των Αρμενίων με τη γενοκτονία ενάμισι εκατομμυρίου ανθρώπων το 1915, συνεχίζεται έως σήμερα, με τις εγκληματικές ενέργειες κατά των Κούρδων και του κυπριακού Ελληνισμού
. Οι συμπολίτες μας Αρμένιοι της Κύπρου είναι απόγονοι των λίγων διασωθέντων από τους φοβερούς διωγμούς που υπέστη το αρμενικό έθνος κατά τη μαύρη εκείνη περίοδο που κανείς δεν μπορεί και δεν δικαιούται να ξεχνά.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καθιερώσει ομόφωνα την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και έχει εγκρίνει σχετικά ψηφίσματα. Σήμερα επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά τη σταθερή και συνεπή υποστήριξή της στο αίτημα του φίλου αρμενικού λαού, αλλά και ολόκληρης της δημοκρατικής ανθρωπότητας, για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άρνηση της παραγραφής ενός τέτοιου στυγνού εγκλήματος.

Προτού δώσω τον λόγο στον αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές
Μαχτεσιάν, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή για τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς και για τα θύματα της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα.




Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την ερχόμενη Τρίτη τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά
.Όπως γνωρίζετε, την 1η Μαΐου 1886 τα εργατικά συνδικάτα στις ΗΠΑ προχώρησαν σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και δυναμικές διεκδικήσεις, με απώτερο σκοπό την κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες εργάτες σε χίλια διακόσια εργοστάσια των ΗΠΑ απαίτησαν οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ένα κανονιστικό πλαίσιο εργασίας του οποίου η μέχρι τότε απουσία έδινε στους εργοδότες τη δυνατότητα να εργοδοτούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.

Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία για τα δίκαια των εργαζομένων με τη συμμετοχή ενενήντα χιλιάδων ανθρώπων. Η δράση των απεργοσπαστών και η επέμβαση της αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις. Όμως, παρά την τραγική κατάληξη, οι εξεγέρσεις αυτές αποτέλεσαν την απαρχή πολλών αγώνων των εργαζομένων και έμειναν στην ιστορία, σηματοδοτώντας τη θυσία όλων όσοι αντιστάθηκαν στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου. Από τότε μέχρι και σήμερα η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες και τα επιτεύγματα της εργατικής τάξης ανά το παγκόσμιο.
Το εργατικό κίνημα της Κύπρου χάραξε με αρκετές θυσίες τη δική του πορεία στις δύσκολες συνθήκες της αποικιοκρατίας
, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και θέτοντας τις βάσεις για τις κοινωνικές κατακτήσεις που απολαύει σήμερα ο Κύπριος εργαζόμενος.
Σήμερα, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, η Εργατική Πρωτομαγιά εκφράζει όλο και πιο έντονα την ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.
Αποτίοντας φόρο τιμής στους εργαζόμενους όλου του κόσμου, που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και άνοιξαν τον δρόμο για την εξασφάλιση του σημερινού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου ζωής, εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την 1η του Μάη τιμούμε ακόμα μία επέτειο: την ένταξη πριν από οκτώ χρόνια της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής. Πολλά και απτά τα ωφελήματα της ένταξης σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας του καταναλωτή και σε πολλούς άλλους τομείς. Παράλληλα, η δυνατότητα συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη, όπως και η δυνατότητα των πολιτών να διακινούνται ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, το βασικότατο αυτό ευρωπαϊκό δικαίωμα οι Κύπριοι πολίτες εξακολουθούν να το στερούνται στην ίδιά τους την πατρίδα λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής.
Πολλές και οι προκλήσεις της ένταξης για την Κύπρο, με καθοριστικότερες τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, την πλήρη αξιοποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την έξοδο από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και που φυσικά δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη χώρα μας.

Στο παρόν όμως στάδιο η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού αυτό αποτελεί την κορύφωση της ενεργού συμμετοχής της Κύπρου στα ευρωπαϊκά δρώμενα και της ιδιότητάς της κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι για τον λόγο αυτό που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό η Βουλή ετοιμάζεται να φιλοξενήσει οκτώ Κοινοβουλευτικές Διασκέψεις κατά το εξάμηνο της κυπριακής Προεδρίας, καθώς και τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τη βεβαιότητα για μια επιτυχή διοργάνωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για μια άριστη και άκρως παραγωγική συνεργασία των κοινοβουλίων αλλά και όλων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των λαών μας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την Τρίτη συμπληρώθηκαν οκτώ χρόνια από το δημοψήφισμα της 24ης
Απριλίου του 2004 για το Σχέδιο Ανάν. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν, όχι γιατί δεν επιθυμούν λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά γιατί επιθυμούν μία λύση που να εδράζεται στις αρχές και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μία λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη, με πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που δεν διασφάλιζε το συγκεκριμένο σχέδιο.
Δυστυχώς
, οκτώ χρόνια μετά η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη στις θέσεις της, που σε αρκετά σημεία οδηγούν σε λύση χειρότερη από εκείνη του Σχεδίου Ανάν. Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται σε επικίνδυνα κομβικό, οριακό, κρίσιμο σημείο. Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων επιβάλλει στη δική μας πλευρά χειρισμούς που θα αποτρέπουν την υλοποίηση των δόλιων τουρκικών σχεδιασμών. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα και να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας με αποφασιστικότητα και κοινές δράσεις.
Καλούμε σήμερα από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στην ευόδωση των προσπαθειών μας για επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος,
στη βάση των αρχών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των θεμελιωδών αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.