24/4/12

Παρέμβαση του Βουλευτή κ. Σ. Φυττή στις εργασίες της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 
24/04/2012


Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της 47ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Στη Διάσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Μέσης, Σοφοκλής Φυττής και Φειδίας Σαρίκας.
Κατά τη σημερινή ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης συζητήθηκε το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης, και ειδικότερα η προώθηση της μετάβασης σε μια οικονομία με αποδοτική αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Ευρώπη. Το θέμα αυτό παρουσιάστηκε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το περιβάλλον, κ. Janez Potočnik.

Σε παρέμβαση του, ο κ. Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, εκτός από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, πλήττει παράλληλα και τις προσπάθειες μετάβασης της οικονομίας σε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο μοντέλο. Η κρίση έχει οδηγήσει, όπως σημείωσε, στην αποδυνάμωση των πιο φιλόδοξων προτάσεων για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και τη διοχέτευση των πόρων που θα διατίθεντο γι’ αυτές σε άλλους τομείς.

Ο κ. Φυττής υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης, αναφέροντας ότι απαιτείται συντονισμένη και αποφασιστική δράση σε επίπεδο ευρωπαϊκό για την αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογιών και των νέων οικολογικών μεθόδων παραγωγής, οι οποίες χρησιμοποιούν τις πρώτες ύλες πιο αποτελεσματικά και μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Καταλήγοντας, ο Βουλευτής τόνισε ότι τα μέτρα για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης που θα υιοθετηθούν σε επίπεδο ευρωπαϊκό θα πρέπει να διαπνέονται από την κοινωνική, την πολιτισμική και την ανθρώπινη διάσταση της ανάπτυξης. Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο ζήτησε να πληροφορηθεί κατά πόσο τα μέτρα αυτά δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη και τις υφιστάμενες και συνεχιζόμενες κλιματικές αλλαγές που πλήττουν κυρίως τις νότιες μεσογειακές χώρες της Ένωσης, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λαθρομετανάστευσης, ψηλότερων θερμοκρασιών, λιγότερης βροχόπτωσης και συχνών ανέμων με άμμο από τις ερήμους της Αφρικής.