24/4/12

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 47ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ
 
24/04/2012


Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της 47ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Στη Διάσκεψη συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Επιτροπής κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Χρίστος Μέσης, Σοφοκλής Φυττής και Φειδίας Σαρίκας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε την ομιλία της κα Neelie Kroes, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου για τις ψηφιακές τεχνολογίες, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση η οποία, όπως σημείωσε, έφερε την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον πρωτόγνωρων θεσμικών διλημμάτων. Οι συνέπειες της κρίσης, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να ξεπερασθούν μόνο με δημοσιονομικά μέτρα και μειώσεις των ελλειμμάτων αλλά είναι αναγκαίο να δοθεί άμεσα ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη, γι αυτό και απαιτείται η ανάλογη δράση.

Ο κ. Συλλούρης έκανε αναφορά στις τεχνολογίες του 21ου αιώνα, και ιδιαίτερα τις ψηφιακές, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ένωση βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της στις επενδύσεις για έρευνα, στις τεχνολογίες των πληροφοριών και επικοινωνιών και στα υπολογιστικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι αναγκαία η μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού δυναμικού των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου αφού είναι πλέον η ενδεδειγμένη οδός για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.

Τέλος, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί πρόκληση που μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση του στόχου της ενιαίας αγοράς. Τα οποιαδήποτε νομικά προβλήματα που εκκρεμούν σχετικά με την ασφάλεια δεν πρέπει να λειτουργήσουν εις βάρος της προόδου στον τομέα αυτό, υπογράμμισε.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, λαμβάνοντας το λόγο ο ως ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του εθνικού Κοινοβουλίου που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη Διάσκεψη της COSAC, ανακοίνωσε τις ημερομηνίες για τη συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τη Διάσκεψη της ολομέλειας της COSAC που θα πραγματοποιηθούν στις 8–9 Ιουλίου και 14-16 Οκτωβρίου 2012, αντίστοιχα, και προσκάλεσε τους συνέδρους να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις αυτές στην Κύπρο.