28/4/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
 
27/04/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο του, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) κ. Werner Hoyer.
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Συλικιώτης τόνισε τη σημασία της επίσκεψης στην Κύπρο του κ.
Hoyer και των συνεργατών του. Η Τράπεζα, εξήγησε, είναι αρκετά ενεργή στη χώρα μας, αφού συμμετέχει στην υλοποίηση σημαντικών έργων ανάπτυξης, όπως στην περίπτωση παραχώρησης δανείου στην ΑΗΚ για την ανέγερση και λειτουργία των μονάδων της. Παράλληλα, σημείωσε ότι στη συνάντηση ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΤΕ για τους σχεδιασμούς που διαμορφώνονται στον τομέα της ενέργειας, ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, πρώτιστα για σκοπούς παραγωγής φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι ενημέρωσε, επίσης, τον κ.
Hoyer για τον στόχο να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην περιοχή, μέσω του οποίου θα διαμορφωθεί ένας τρίτος διάδρομος ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης που θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλειά της. Τέλος, ανέφερε ότι συζητήθηκε και το όραμα της Κύπρου για αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας, που σε συνδυασμό με τη χρήση φυσικού αερίου μπορούν να εξασφαλίσουν για τη χώρα μας τόσο ενεργειακή επάρκεια όσο και ένα καθαρότερο περιβάλλον.
Σε δηλώσεις προέβη επίσης και ο κ.
Hoyer, ο οποίος είπε ότι κατά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια εκτενής ανταλλαγή απόψεων εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και εξήγησε ότι η ΕΤΕ, ως η επενδυτική τράπεζα της ΕΕ, χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομής στα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα παρέχει και πιστώσεις, σε συνεργασία με εθνικές και περιφερειακές τράπεζες, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ.
Hoyer σημείωσε, επίσης, ότι με τον κ. Συλικιώτη συζήτησαν για τον τομέα της ενέργειας, όπου οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται καθιστούν την ΕΤΕ τον φυσικό συνεργάτη για τη χρηματοδότησή τους. Εξέφρασε, μάλιστα, την ετοιμότητα της Τράπεζας να εξερευνήσει τρόπους συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένων και των πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας. Η Κύπρος, τόνισε, βρίσκεται σήμερα σε μια μοναδική θέση για δύο λόγους. Πρώτον, για τις εξελίξεις που αναμένονται λόγω της ανακάλυψης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τη σημασία που αυτές θα έχουν για την ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία τόσο της Κύπρου όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Και δεύτερον, για τη δυνατότητα της Κύπρου, ιδιαίτερα λόγω της ηλιοφάνειάς της, να συνδυάσει νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας με τη χρήση του φυσικού αερίου, για να διασφαλίσει την ενεργειακή τροφοδοσία και ασφάλεια της για πολλές δεκαετίες.