2/4/12

Η ομογένεια της Νέας Υόρκης τίμησε τους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59

02/04/2012





Τελέστηκε χθες στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στο Hempstead της Νέας Υόρκης μνημόσυνο για τους πεσόντες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59 στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, των Μονίμων Αντιπροσώπων Κύπρου και Ελλάδας Πρέσβεων κ.κ. Νίκου Αιμιλίου και Αναστάση Μιτσιάλη, του Αρχηγού της ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, των Γενικών Προξένων Κύπρου και Ελλάδας κας Σοφιανού και κ. Ηλιόπουλου, της ηγεσίας της κυπριακής παροικίας, ηγετικών στελεχών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μείζονος Νέας Υόρκης και πολλών ομογενών. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Σε εκδήλωση που ακολούθησε για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, της ΠΣΕΚΑ και του Γενικού Προξενείου της Κύπρου, ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου απηύθυνε χαιρετισμό.

Εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι από την πρώτη ημέρα που έφθασε στη Νέα Υόρκη βρέθηκε ανάμεσα στους ομογενείς, υπογράμμισε τη σημασία που έχει αυτή η ημέρα για την Κύπρο, καθότι 57 χρόνια πριν, η ψυχή των Ελλήνων στην Κύπρο άρχισε έναν αγώνα εναντίον μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας για την ελευθερία του τόπου. Δυστυχώς, σημείωσε, μετά από 57 χρόνια ο αγώνας ακόμη συνεχίζεται με την πατρίδα μοιρασμένη ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, όμως, το φρόνημα παραμένει υψηλό μέχρις ότου επανέλθει η ελευθερία στον τόπο και αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και τότε ασφαλώς, πρόσθεσε, θα αναπαυθεί και η ψυχή αυτών που θυσιάστηκαν.

Ο κ. Αιμιλίου επισήμανε ότι θα πρέπει ο αγώνας για απαλλαγή από την κατοχή να είναι καθημερινός και ότι αυτό είναι ό,τι καλύτερο για τη μνήμη αυτών των ανθρώπων που έχουν δώσει τη ζωή τους για την πατρίδα. Απευθυνόμενος στη συνέχεια στους ομογενείς είπε ότι «με τη συμπαράσταση σας θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Πανίκος Παπανικολάου σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, τόνισε ότι είναι καθήκον να τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, γιατί λόγω του αγώνα των αμούστακων αυτών παιδιών μπορούμε εμείς σήμερα να ονομαζόμαστε Έλληνες.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ στην ομιλία του τόνισε ότι πριν 57 χρόνια οι Έλληνες Κύπριοι ενωμένοι άρχισαν έναν αγώνα υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου. Σήμερα ο αγώνας συνεχίζεται, πρόσθεσε, και ενωμένοι δίνουν τη μάχη στην Ουάσινγκτον γιατί ο αγώνας δεν έχει τελειώσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στους ήρωες της ΕΟΚΑ και τόνισε ότι με βάση τον βίο και το έργο τους θα έπρεπε και επίσημα να ανακηρυχθούν σε εθνικούς ήρωες και μάρτυρες. Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι πιέζει όπου και όπως μπορεί για να τεθεί τέλος σε αυτή την αδικία. Είδαμε, είπε, τον Πρόεδρο Ομπάμα ο οποίος μας δέχθηκε στον Λευκό Οίκο την περασμένη βδομάδα, στο πλαίσιο της εθνικής επετείου, και θέσαμε το θέμα. Θα τον συναντήσω ξανά την ερχόμενη Τετάρτη στο πλαίσιο προγεύματος όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει καλέσει 60 θρησκευτικούς ηγέτες, και θα θέσω το θέμα και πάλι.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στο μνημόσυνο για τους πεσόντες του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, που προηγήθηκε της εκδήλωσης, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τον Ελληνισμό σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο κ. Αβραμόπουλος αφού ευχαρίστησε τις κυπριακές οργανώσεις, είπε ότι «είμαστε μαζί σας για να μοιραστούμε τα υψηλά νοήματα εκείνων των θυσιών που όμως ακόμη δεν έχουν πραγματωθεί. Η Ελλάδα δίνει τον αγώνα στο πλευρό της Κύπρου για να δούμε το ποθητό αποτέλεσμα». Αναφερόμενος στις θυσίες των ηρώων της ΕΟΚΑ, ο κ. Υπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι αυτές προσέβλεπαν στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα αλλά το πραξικόπημα που ακολούθησε άνοιξε την πόρτα στους Τούρκους εισβολείς. Οι ομογενείς, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος, αποτελούν τους καλύτερους εκπροσώπους του Ελληνισμού και κάλεσε όλους τα μηνύματα αυτά των ηρώων, όχι απλά να τα εισπράττουν, αλλά και να τα επικαιροποιούν.