17/4/12


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της
17/04/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών κ. Avigdor Liberman.



Μετά το πέρας της συνάντησης οι δυο Υπουργοί προέβηκαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
Η δρ Μαρκουλλή ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας. Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων στην ημερήσια διάταξη. Χαίρομαι που ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο αγαπητός μου φίλος κ. Liberman, είναι εδώ και φυσικά αυτό είναι μια ένδειξη του πολύ υψηλού επιπέδου των σχέσεών μας, του τι έχουμε πετύχει τα προηγούμενα δυο χρόνια, ιδιαίτερα με την ανταλλαγή επισκέψεων, με την υπογραφή πολύ σημαντικών συμφωνιών και με τη συνεργασία που ήδη έχουμε σε αριθμό πολύ σημαντικών τομέων.


Σήμερα είχαμε μια πολύ καλή και ενδελεχή συζήτηση για τις διμερείς μας σχέσεις, για μερικές από τις συμφωνίες που εκκρεμούν και τις οποίες διαπραγματευόμαστε τώρα, ιδιαίτερα τη συμφωνία για κοινή ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή των δυο χωρών. Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική και για τις δυο χώρες και είμαστε, πιστεύω, στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων. Αν όλα πάνε καλά σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε τη συμφωνία.


Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις και για αριθμό άλλων τομέων συνεργασίας, ιδιαίτερα για τον τομέα διαχείρισης κρίσεων, συγκεκριμένα για τα θέματα των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των σεισμών και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε. Επίσης για την πιθανότητα να συνεργαστούμε με άλλες χώρες στην περιοχή μας για να συντονίζουμε καλύτερα τις δυνάμεις και τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων.


Θίξαμε επίσης μερικά από τα περιφερειακά θέματα, το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Κύπρο και τις απειλές της Τουρκίας, όπως και την κατάσταση σε αριθμό χωρών της Αραβικής Άνοιξης. Όπως ανέφερα, θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας κατά το γεύμα εργασίας για αυτά τα θέματα αλλά και για αριθμό άλλων θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη».


Ο κ. Liberman ανέφερε ότι με την δρα Μαρκουλλή είχαν ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διμερείς επαφές και επισκέψεις που πραγματοποιούνται όπως και τη μεγάλη του έκπληξη για τον μεγάλο αριθμό Ισραηλινών και Εβραίων τουριστών στην Κύπρο και ειδικά στη Λεμεσό. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένδειξη ότι η τουριστική κίνηση βρίσκεται σε καλό επίπεδο και ότι ελπίζει στο μέλλον να έρθουν περισσότεροι τουρίστες από το Ισραήλ στην Κύπρο.


Αλλά, ανέφερε, «υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η διαχείριση του νερού, η ενέργεια και έχουμε όλο και περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δραστηριότητες σε αυτούς τους τομείς. Ελπίζουμε επίσης να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για τη διπλή φορολογία και την προστασία των επενδύσεων μέσα στους επόμενους μήνες. Ελπίζουμε ότι θα δούμε τον Υπουργό μας των Οικονομικών στην Κύπρο για να επιταχύνουμε αυτές τις συνομιλίες που αφορούν οικονομικά θέματα και φυσικά ανταλλάξαμε απόψεις και παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στην περιοχή μας. Επίσης ελπίζουμε να έχουμε μια ειρηνική μεταβατική περίοδο σε όλες τις γειτονικές μας χώρες».


Σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές απειλές στην Κύπρο και σχετικά με το τι έχει συζητήσει χθες με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Liberman απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα έχω προσκαλέσει και ελπίζω να δω τον Αρχιεπίσκοπο στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ. Πιστεύω ότι ο διάλογος όχι μόνο με πολιτικούς ηγέτες, αλλά άνθρωπος προς άνθρωπο, με πνευματικούς ηγέτες είναι ακόμη πιο σημαντικός από τον διάλογο μεταξύ πολικών αρχηγών. Σεβόμαστε και εκτιμούμε τον Αρχιεπίσκοπο και την πολύ μετριοπαθή του προσέγγιση στον διάλογο μεταξύ Ιουδαϊσμού και Χριστιανισμού. Όσον αφορά στην Τουρκία, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε απειλή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά στη σημερινή διεθνή πολιτική και ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος για επίλυση όλων των προβλημάτων και των διαφωνιών και αυτός είναι οι απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς προκαταλήψεις».


Σε ερώτηση αν συμφωνεί με το ότι το Ισραήλ, η Κύπρος η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία σχηματίζουν έναν άξονα με τη συνεργασία τους, ο κ. Liberman είπε ότι το Ισραήλ είναι ανοικτό για συνεργασία με όλους τους γείτονές του. Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία απολαμβάνουν τα αποτελέσματά της σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την πολιτική, τον τουρισμό καθώς και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πυρκαγιές στο Ισραήλ και τις πλημμύρες στη Βουλγαρία. Το Ισραήλ είναι έτοιμο, κατέληξε, να ενδυναμώσει τις σχέσεις του με κάθε χώρα στην περιοχή και στον κόσμο.


Τέλος, η δρ Μαρκουλλή πρόσθεσε: «Προάγουμε αυτού του είδους τη συνεργασία όχι μόνο στη διαχείριση εκτάκτων περιστάσεων και κρίσεων αλλά επίσης στον τομέα της έρευνας και διάσωσης με όλους τους γείτονές μας στην περιοχή. Είμαστε ήδη σε διάλογο με τον Λίβανο και με την Αίγυπτο γιατί αυτή είναι η γειτονιά μας και μόνο με συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις και αυτά τα φαινόμενα».