2/4/12

Η Βουλευτής κα Κουκουμά μίλησε στη Μόνιμη Επιτροπή για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο πλαίσιο των εργασιών της 126ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής ΄Ενωσης, στην Καμπάλα

02/04/2012





Συνεχίζονται στην Καμπάλα οι εργασίες της 126ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η Βουλευτής κα Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα, μιλώντας ενώπιον της Μόνιμης Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με θέμα «Πρόσβαση στο βασικό δικαίωμα της υγείας – Ο ρόλος των κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφύονται στη διασφάλιση της υγείας των γυναικών και των παιδιών», ανέφερε ότι η αξία των μέτρων και υπηρεσιών υγείας μπορεί να αυξηθεί μόνο αν τα δικαιώματα, οι ανάγκες και οι ανησυχίες των παιδιών και γυναικών αποτελέσουν τον πυρήνα των δράσεων ιατρικής περίθαλψης σε όλες τις χώρες.

Παρόλο που υπάρχει καταγεγραμμένη παγκόσμια συμφωνία αναφορικά με τις ενέργειες που απαιτούνται για αλλαγή πλεύσης στον τομέα του δικαιώματος στην υγεία για γυναίκες και παιδιά, η οποία εντοπίζεται στα κείμενα σχετικών Διεθνών Συμβάσεων, ελάχιστη πρόοδος έχει καταγραφεί σ’ αυτό το θέμα, είπε η κα Κουκουμά. Το γεγονός ότι εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως επιθυμούν να είναι σε θέση να προγραμματίσουν πότε θα κάνουν οικογένεια, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, εγείρει ένα κεφαλαιώδες ζήτημα, αυτό της αντισύλληψης. Το ζήτημα αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για τη διαφύλαξη της υγείας παιδιών και γυναικών, είπε η κα Κουκουμά. Οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στην πρόσβαση σε ασφαλείς μεθόδους αντισύλληψης, πρόσθεσε, θα συρρίκνωνε τον αριθμό των απρογραμμάτιστων κυήσεων και θα μείωνε, ως εκ τούτου, σημαντικά τους θανάτους ή τις επιπλοκές.

Το ζήτημα της ασφαλούς αντισύλληψης, υποστήριξε η κα Κουκουμά, είναι επίσης αλληλένδετο με το θέμα των ασφαλών υπηρεσιών άμβλωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, υπογράμμισε, η πρόσβαση στην αντισύλληψη δεν είναι αρκετή από μόνη της για να κατοχυρώσει την άσκηση του δικαιώματος των γυναικών για έλεγχο της γονιμότητάς τους και για ασφαλή εγκυμοσύνη και τοκετό.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η Κύπρια Βουλευτής, η κοινωνία των πολιτών έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αφού καλείται να συνεργαστεί ενεργά και αποτελεσματικά με τις κυβερνήσεις σε κάθε χώρα, ώστε να διασφαλιστεί, από τη μια, η επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας και, από την άλλη, να κατοχυρωθεί ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται στον τομέα της υγείας, ακολουθούν αυστηρά τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανταποκρίνονται, παράλληλα, σε συστηματική και διαφανή αξιολόγηση.