1/4/12

Τιμήθηκε σήμερα στην Αθήνα η εθνική επέτειος της 1ης Απριλίου


01/04/2012
Τιμήθηκε σήμερα στην Αθήνα, παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη, η επέτειος της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου 1955-’59, με δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος, ποιητής του Αγώνα, Ανδρέας Παστελλάς.


Στην ομιλία του ο κ. Παστελλάς αναφέρθηκε στο μεγαλείο της θυσίας των ηρώων του αγώνα 1955-1959, επισημαίνοντας πως «ο μεγάλος ξεσηκωμός που σηματοδοτεί η 1η Απριλίου αποτελεί μια καθοριστική καμπή στη νεότερη Ιστορία της Κύπρου και εισάγει μια νέα εποχή στη μέχρι τότε πορεία των απελευθερωτικών – αλυτρωτικών αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού».

Υπογράμμισε πως «από το κλειστό κέλυφος της μέχρι τότε ανωνυμίας, η φήμη της Κύπρου, με τον επικό αγώνα εκτοξεύτηκε στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος και τοποθετήθηκε στο επίκεντρο του θαυμασμού των αγωνιζόμενων για την ελευθερία τους λαών» φέρνοντας ως παράδειγμα την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, πρόσθεσε, «παρά τον αλυτρωτικό ελληνικό χαρακτήρα του, εντάσσεται στην προέκταση του σε αυτό το γενικό πνεύμα της εποχής».

Ο κ. Παστελλάς υπογράμμισε πως «το αγωνιστικό έπος του 1955-’59, με το εμπράγματο ηθικό βάρος που εμπεριέχει, συνιστά ανεκτίμητο πλούτο στο διηνεκές, αποτελεί την προστατευτική ασπίδα για κάθε έθνος, για κάθε λαό».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές ενώπιον του Πρέσβη κ. Ιωσήφ, του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου και του πρώτου Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γρηγόρη Νιώτη.

Στεφάνια κατατέθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, της Ελληνικής Κυβέρνησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Νομαρχίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων.

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Ιωσήφ, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο θανατοποινίτης αγωνιστής Νίκος Τσαρδελλής, εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Πιερής Μιχαήλ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας και εκπρόσωπος και των κυπριακών παροικιακών σωματείων κ.κ. Λοΐζος Λοΐζος και Γιώργος Μιχαηλίδης, εκπρόσωποι συνδέσμων πολεμιστών, κυπριακών κομμάτων, σωματείων και οργανώσεων στην Αθήνα.

Στη δοξολογία παρέστησαν ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Βύρων Πολύδωρας, ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Παπακωνσταντίνου, η γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ κα Πωλίνα Λάμψα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ κ. Αλέξης Οικονόμου, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ κ. Πάνος Τριγάζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Βασίλης Κόκκαλης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα Εύα Κοντοσταθάκη, εκπρόσωποι οργανώσεων και σωματείων, Κύπριοι σπουδαστές στρατιωτικών σχολών και πλήθος κόσμου.