6/4/12

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προσφώνησε ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
06/04/2012


Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Λουκάς Παπαδήμος προσφώνησε σήμερα ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχθηκε το πρωί στο κτήριο της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο γραφείο του κ. Ομήρου, στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και είπε: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το σύνολο των μελών της, εκφράζει την αμέριστη και αδελφική αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη ώρα της οικονομικής δοκιμασίας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο ελληνικός λαός, η ελληνική Κυβέρνηση, θα τα καταφέρουν. Άλλωστε οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα, το έχουμε αποδείξει κατʼ επανάληψη αυτό».

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του θαλάσσιου πλούτου της Κύπρου το οποίο κινείται προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης, όπως είπε, με γεωτρήσεις αρχικά και με την ελπίδα για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών, άλλων κρατικών αξιωματούχων, καθώς και των μελών της αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον κ. Παπαδήμο, ενώ αργότερα τον λόγο πήρε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Προσφωνώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο «συμπίπτει με μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό που χαρακτηρίζονται από κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, κακοπιστίας και στρεψοδικίας».

Πρόσθεσε επίσης: «Απαιτείται επαγρύπνηση και συστράτευση δυνάμεων για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Αποκάλυψη και στηλίτευση των τουρκικών συμπεριφορών ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Αλλά και υπογράμμιση και ανάληψη ευθυνών από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι δεν είναι νοητό να συνεχίζουν τη σημερινή ανοχή προς μια υποψήφια για ένταξη χώρα η οποία ασεβεί προς την κοινοτική νομιμότητα, παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου, αντιμάχεται τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων και ευτελίζει κάθε αρχή και αξία του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Στην προσφώνηση του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ο κοινός μας αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού είναι συνυφασμένος με την προσήλωσή μας στην εξεύρεση συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.

Για τον σκοπό αυτό υποστηρίζουμε σταθερά τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, αντί αυτών, άλλα σχήματα, όπως τετραμερή ή πενταμερή, ούτε άλλες μέθοδοι διαπραγμάτευσης που η Τουρκία κατά καιρούς προωθεί. Απορρίψαμε όλα αυτά τα σχήματα διότι στην πραγματικότητα αγνοούν την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των Αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες μετά την τουρκική εισβολή προκρίνουν, όλες, τη μέθοδο των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων και αξιώνουν σεβασμό στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους»
.