2/4/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ

02/04/2012





Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, με τον Πρόεδρο κ. Κώστα Ιωάννου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ). Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνας Κασίνης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ για τα θέματα της έλευσης του φυσικού αερίου και τον στόχο όλων όπως αυτή επιτευχθεί το συντομότερο. Σημείωσε ότι τους μίλησε για το διάλογο που θα διεξαχθεί με την Noble Energy το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε σύντομα να ξεκαθαρίσει το πεδίο και να γνωρίζουμε πότε θα μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Οικοπέδου 12. «Εφόσον ξεκαθαρίσουμε το πεδίο, θα μπορέσει μετά η ΔΕΦΑ, μαζί και με την ΑΗΚ, να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου», εξήγησε ο κ. Υπουργός, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το πρώτο φυσικό αέριο που θα έρθει στην Κύπρο θα είναι για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι ενημερώθηκε από πλευράς της ΔΕΦΑ τόσο για τον αρχικό σχεδιασμό της για το δίκτυο, ο οποίος αφορά στη μεταφορά του φυσικού αερίου από την περιοχή του Βασιλικού προς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΑΗΚ στη Μονή και τη Δεκέλεια, όσο και για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς για μονάδες παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, την ανάγκη διεξαγωγής διαβουλεύσεων με τις επηρεαζόμενες κοινότητες και όλα εκείνα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να υλοποιηθεί σταδιακά αυτός ο σχεδιασμός των αγωγών επί του εδάφους.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι στον πρώτο εποικοδομητικό διάλογο που είχαν στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα πρακτικά ζητήματα, όπως η Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΑ. Προχώρησε δε να θέσει εαυτόν στη διάθεση της ΔΕΦΑ για να υπάρχει άμεση επικοινωνία αφού, όπως τόνισε, «έγνοια και σκοπός όλων μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο το συντομότερο, πρώτιστα για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά σκεπτόμενοι και το μέλλον για την κάλυψη των ευρύτερων βιομηχανικών και άλλων αναγκών. Γιατί έτσι και το περιβάλλον θα το διατηρήσουμε πιο καθαρό, ενώ θα έχουμε και παραγωγή ενέργειας με φθηνότερα μέσα».

Κληθείς να διευκρινίσει πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το δίκτυο των επίγειων αγωγών, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι όλα όσα προβλέπονται στον σχεδιασμό της ΔΕΦΑ θα γίνουν σταδιακά, στη βάση και των αναγκών αλλά και της υπάρχουσας υποδομής. Αναφορικά δε με τη σύνδεση με τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς στη Μονή και τη Δεκέλεια εξήγησε ότι σε ένα βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα εγκατασταθούν και εκεί μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Επανέλαβε, τέλος, ότι ενώ προτεραιότητα τώρα είναι η χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, με τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και από τη στιγμή που έχουμε δικό μας φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς της βιομηχανίας, ενδεχομένως και των μεταφορών καθώς και οικιακούς.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή των αγωγών, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι για να ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε χρειάζεται πρώτα να ξεκαθαρίσουμε πότε θα έρθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Αυτό, επισήμανε, είναι συνδυασμένο και με τους σχεδιασμούς που κάνει η ίδια η ΑΗΚ για την εγκατάσταση μονάδων στους σταθμούς της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης η αντιπροσωπεία της Noble Energy ανέφερε ότι η εταιρεία μπορεί να εξορύξει φυσικό αέριο μέχρι το 2016. Δεδομένου, τόνισε, ότι «γίνουν οι υποδομές, θα μπορούμε, θεωρητικά μιλώντας, το 2016 να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο. Όμως, επαναλαμβάνω, όλα αυτά θα τα διαπιστώσουμε μέσα από ένα δομημένο και συγκεκριμένο διάλογο με την εταιρεία, όπου θα καταγραφούν και όπου ενδεχομένως θα υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλίδες για την έλευση φυσικού αερίου».

Κληθείς, τέλος, να αναφέρει τα μέλη της Ομάδας Επαφής που θα συζητήσει με την Noble Energy, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή αποφάσισε ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, καθώς και τα μέλη τόσο της ΡΑΕΚ όσο και της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων.

Σε δηλώσεις προέβη, επίσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ ο οποίος ευχαρίστησε, αρχικά, τον κ. Συλικιώτη για την παραγωγική συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα και οι εκκρεμότητες που υπήρχαν. Σημείωσε επίσης: «Έχουμε καταλήξει σε προκαταρκτικές αποφάσεις για τα σημαντικά θέματα τόσο της έλευσης του φυσικού αερίου όσο και της κατασκευής των αναγκαίων δικτύων. Προσδοκούμε και θα έχουμε, ελπίζω, μια συνεχόμενη συνεργασία και είμαστε στον σωστό δρόμο».