2/4/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, τον Γενικό Διευθυντή και αξιωματούχους της ΑΗΚ

02/04/2012





Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, με τον Πρόεδρο κ. Χάρη Θράσου, τον Γενικό Διευθυντή κ. Στέλιο Στυλιανού και αντιπροσωπεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας κ. Σόλωνας Κασίνης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα, το πρώτιστο εκ των οποίων είναι η έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς παραγωγής φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως εξήγησε, ενημέρωσε τους αξιωματούχους της ΑΗΚ ότι ξεκινά αύριο ο εντατικός διάλογος της Ομάδας Επαφής με την Noble Energy, για να διαπιστωθεί σύντομα πώς και πότε μπορεί να έρθει το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Βάσει των διαπιστώσεων που θα γίνουν θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, είπε ο Υπουργός Εμπορίου, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, τη δέσμευση που έχει αναληφθεί έναντι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο μέχρι το 2015 προκειμένου να παραχωρηθεί δάνειο προς την ΑΗΚ.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι συζητήθηκαν, επίσης, τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον ηλεκτρισμό και ότι έτυχαν ενημέρωσης από τους αξιωματούχους της ΑΗΚ αναφορικά με το πρόγραμμα που καταρτίστηκε για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής του καλοκαιριού. Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, επισήμανε, θα είναι έτοιμη μέχρι τότε η 5η μονάδα καθώς και μέρος της 4ης μονάδας στο Βασιλικό.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης της ΑΗΚ για τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την προκήρυξη προσφορών για το κρατικό τερματικό πετρελαιοειδών, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος με την ΑΗΚ θα είναι συνεχής, αφού χρειάζεται να διασφαλιστούν τόσο η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας όσο και η μείωση του κόστους αυτής της ενέργειας.

Ερωτηθείς κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να επισπευθεί η έλευση του φυσικού αερίου για σκοπούς παραγωγής φθηνότερης ενέργειας από την ΑΗΚ, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι το πιο φθηνό φυσικό αέριο θα είναι αυτό που θα έρθει από τα δικά μας κοιτάσματα. Αυτός είναι και ο λόγος, είπε, που έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες προς την Ομάδα Επαφής να προχωρήσει σε εντατικές συζητήσεις με την Noble Energy, έτσι που σε δύο μήνες να γνωρίζουμε πότε θα έχουμε φυσικό αέριο από τα δικά μας κοιτάσματα. «Μόνο τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε για εναλλακτικές, ενδιάμεσες λύσεις», τόνισε, εξηγώντας ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν τρία ή και περισσότερα χρόνια.

Όσον αφορά τον διάλογο με την Noble Energy, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι αυτός θα είναι δομημένος, με τις όποιες δεσμεύσεις της εταιρείας να καταγράφονται και να συνοδεύονται με ασφαλιστικές δικλείδες. «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, όπου γίνονται πολλές δηλώσεις και ακούονται εισηγήσεις αλλά δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο και χειροπιαστό», κατέληξε.

Σε δηλώσεις προέβη, επίσης, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ κ. Χάρης Θράσου ο οποίος σημείωσε, αρχικά, την ενημέρωση της οποίας έτυχαν για τις ενέργειες που γίνονται για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσαν, με τη σειρά τους, τον Υπουργό για τις ενέργειες της Αρχής τόσο όσον αφορά στη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας για το καλοκαίρι όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών στο Βασιλικό.

Κληθείς να αναφερθεί στις ενέργειες της Αρχής για διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Θράσου σημείωσε ότι οι εργασίες διεξάγονται μέρα και νύχτα για να διασφαλιστεί η επάρκεια κατά το καλοκαίρι, διευκρινίζοντας πως μέχρι τότε θα αποκατασταθεί η 5η μονάδα και μέρος της 4ης. «Με τα επιπρόσθετα 120 MW που θα εξασφαλίσουμε από τις κινητές μονάδες πιστεύουμε ότι θα έχουμε εκείνη την επάρκεια η οποία θα κρατήσει το σύστημα χωρίς να υπάρχουν διακοπές», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ σημείωσε ότι η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι και τις αρχές του νέου χρόνου, με τις μονάδες 1, 2 και 3, οπόταν και θα αφαιρεθεί από τους λογαριασμούς της ΑΗΚ το 6.96% που έχει επιβληθεί έκτακτα.

Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσον η ΑΗΚ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην αγορά και τη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην περίπτωση μιας ενδιάμεσης λύσης, ο κ. Θράσου σημείωσε ότι η ΑΗΚ έχει ήδη μονάδες που μπορούν να λειτουργήσουν με τη χρήση φυσικού αερίου. Συμφώνησε δε με τον κ. Συλικιώτη ότι το φθηνότερο φυσικό αέριο θα είναι το δικό μας αφού θα έρθει στη φυσική του μορφή με αγωγούς, ενώ οποιοδήποτε άλλο φυσικό αέριο έλθει με ενδιάμεση λύση, είτε συμπιεσμένο είτε υγροποιημένο, δεν θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω των εξόδων συμπίεσης και αποσυμπίεσης ή υγροποίησης και αποϋγροποίησης. «Γι’ αυτό και σωστά η Κυβέρνηση επικεντρώνει την προσοχή της τώρα και ξεκινούν διαπραγματεύσεις, όπως είπε και ο Υπουργός, ούτως ώστε να εξαντληθούν οι πιθανότητες για αξιοποίηση του δικού μας φυσικού αερίου και τότε να μιλούμε για δεύτερη υπαλλακτική λύση», κατέληξε.