3/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών – Καθηγητών για τις Φυσικές Επιστήμες, χθες
03/03/2012





Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Μαθητών – Καθηγητών για τις Φυσικές Επιστήμες. Πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη επιστημονική διοργάνωση η οποία συμβάλλει στον πολιτισμό και θέλω να συγχαρώ την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία.

Οι ραγδαίες κοινωνικο-οικονομικές, τεχνολογικές και πολιτισμικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εποχή, οι νέες αντιλήψεις για τη φύση της επιστημονικής γνώσης, οι σύγχρονες θεωρίες μάθησης και οι αντιλήψεις στον χώρο της παιδαγωγικής σχετικά με την οργάνωση της σχολικής γνώσης, μάς οδηγούν χωρίς χρονοτριβή στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του σχολείου και στην αναθεώρηση του περιεχομένου και της οργάνωσής του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρήσαμε στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, με την αναπροσαρμογή των δομών της εκπαίδευσης, των σχολικών προγραμμάτων, των διδακτικών μεθόδων αλλά και της οργάνωσης του σχολικού χρόνου. Αδιαπραγμάτευτος στόχος της προσπάθειας για μεταρρύθμιση της ανώτερης βαθμίδας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η υλοποίηση της δέσμευσης απέναντι στην κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά, πως σε λίγα χρόνια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, θα αναγνωρίζεται εκ των πραγμάτων ότι τα Λύκεια μας (είτε Γενικά είτε Τεχνολογικά) έχουν τόσο ψηλό επίπεδο ώστε όλοι οι μαθητές και όλες οι μαθήτριες που θα αποφοιτούν από αυτά μπορούν, χωρίς αμφισβήτηση, χωρίς ανάγκη απόκτησης επιπλέον προσόντων πέραν από το απολυτήριο και χωρίς ανάγκη για παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων, να φοιτήσουν με επιτυχία σε όποιο πανεπιστήμιο του κόσμου και αν επιλέξουν.

Έχοντας πάντοτε υπόψη την πιο πάνω δέσμευση, το γεγονός ότι το σχολείο θα πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργεί την ιδιότητα του δημοκρατικού πολίτη αλλά και τα απαραίτητα κομβικά προσόντα για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και ταυτόχρονα, από τη Β’ Λυκείου και μετά, να προετοιμάζει τα παιδιά για την επιτυχή φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο αλλά και την επιτυχή επαγγελματική τους πορεία στη ζωή, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έδωσε την εισήγησή του ως προς τη διαμόρφωση του νέου Ωρολογίου Προγράμματος.
Όπως θα γνωρίζετε στα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα που έχουν διαμορφωθεί, αξιολογώντας τη σημασία της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στην εκπαίδευση, αναβαθμίζεται η συμβολή της και προτείνεται η αύξηση των περιόδων διδασκαλίας (Φυσική +2 περιόδους, Χημεία +2 περιόδους, Βιολογία +3 περιόδους). Επιπρόσθετα καθιερώνεται το μάθημα Φυσικές Επιστήμες και Κοινωνία ως μάθημα στο κοινό πρόγραμμα Ανθρωπιστικής και Κοινωνικής Παιδείας για τη Β’ και Γ’ Λυκείου, καθώς επίσης δημιουργούνται δύο προγράμματα εμβάθυνσης για τη Β’ και Γ’ Λυκείου, το πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών και το πρόγραμμα Βιοεπιστημών.

Συνέδρια όπως το σημερινό συμβάλλουν αναμφίβολα στην ενίσχυση της προσπάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη δημιουργία του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που θα παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια στους μαθητές και στις μαθήτριες μας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις προκλήσεις του μέλλοντος. Το Συνέδριο αγκαλιάζει αρκετές θεματικές ενότητες όπως τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, την Οικολογία, την Υγεία και την Αστρονομία, θέματα που συμβάλλουν στην περαιτέρω πρόοδο της μεταβαλλόμενης σημερινής κοινωνίας.

Συγχαίρω τους διοργανωτές για αυτή τους την πρωτοβουλία. Συγχαίρω, επίσης, και καλωσορίζω, όλους τους εκλεκτούς εισηγητές του Συνεδρίου και είμαι βέβαιος ότι, με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους θα δώσουν την ευκαιρία στους υπόλοιπους συνέδρους να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν για πολλά ζητήματα στον τομέα των Φυσικών Επιστημών.

Καλωσορίζω με τη σειρά μου όλους τους συνέδρους, εκλεκτούς επιστήμονες από πολλούς χώρους, και ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν ενεργά, και τους εύχομαι να έχουν μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία σε αυτό το Συνέδριο.

Είμαι αισιόδοξος για την επιτυχία του 1ου Παγκύπριου Συνεδρίου Μαθητών - Καθηγητών για τις Φυσικές Επιστήμες και είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει θεσμό για τα επόμενα χρόνια. Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους σας.