13/3/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας με το λαϊκό ορατόριο «Άξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη

13/03/2012







Η ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί» αποτελεί μια από τις κορυφαίες δημιουργίες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Ο «ποιητής του Αιγαίου» απέδωσε με τον πιο θαυμαστό τρόπο την ανθρωπογεωγραφία του τόπου. Τους ανθρώπους, τους αγώνες και τις παραδόσεις τους, μα και την προσήλωσή τους στις πανανθρώπινες αξίες: την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, έδωσε κι ένα αισιόδοξο μήνυμα: πως, μέσα από τα πάθη του, ο λαός, όταν αγωνίζεται καθοδηγούμενος από τα πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες, οδηγείται στην αναστάσιμη έξοδο. Αυτό ασφαλώς, είναι ένα στέρεο μήνυμα και για τον δικό μας λαό ο οποίος αγωνίζεται να απαλλαγεί από την κατοχή και να επανενώσει τη χώρα του.

Το «Άξιον Εστί» θα παρέμενε, πιθανότατα, περιορισμένο στα όρια της ποίησης και μόνο προνόμιο των λίγων, αν ο μεγάλος συνθέτης της ρωμιοσύνης Μίκης Θεοδωράκης δεν το έκανε κτήμα των πολλών μελοποιώντας το, αν δεν έβαζε τους στίχους του Ελύτη στο στόμα του ελληνικού λαού. Ο Μίκης Θεοδωράκης για να το πετύχει αυτό, εμπνεύστηκε από τη βυζαντινή υμνολογία, το δημοτικό τραγούδι και τα σύγχρονα λαϊκά μουσικά ακούσματα και τα συνταίριασε με μοναδική μαεστρία στο «Άξιον Εστί». Με αυτόν τον τρόπο ο Μίκης Θεοδωράκης χάρισε το μεγαλείο της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη στην ανθρωπότητα και την ανέδειξε ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα του «Άξιον Εστί»; Η κατακλείδα της ομιλίας του Οδυσσέα Ελύτη στην απονομή του βραβείου Νόμπελ δίνει ξεκάθαρη την απάντηση. Είπε ο ποιητής: «Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Είναι λίγο. Δεν αρκεί να πολιτικολογούμε. Είναι πολύ. Κατά βάθος ο υλικός κόσμος είναι απλώς ένας σωρός από υλικά. Θα εξαρτηθεί από το αν είμαστε καλοί ή κακοί αρχιτέκτονες το τελικό αποτέλεσμα. Ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Εάν η ποίηση παρέχει μια διαβεβαίωση και δη στους καιρούς τους χαλεπούς είναι ακριβώς αυτή: ότι η μοίρα μας παρ' όλ’ αυτά βρίσκεται στα χέρια μας».

Θεωρώ πολύ πετυχημένη και εύστοχη την απόφαση να ενταχθεί η παρουσίαση του έργου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων ιστορίας του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Ένα έργο αγωνιστικό στους εορτασμούς ενός ιστορικού σχολείου που πρόσφερε πολλά στους αγώνες του λαού μας.

Τιμούμε αυτή τη μακρά και πλούσια ιστορία. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, χάρισε τα φώτα της μόρφωσης σε πάρα πολλούς. Ως Κυβέρνηση, όχι μόνο στηρίζουμε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τα 200 χρόνια του Παγκυπρίου, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνουμε, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω αναβάθμισή του.

Οργανωτής και βασικός συντελεστής της αποψινής παράστασης είναι το Μουσικό Σχολείο Λευκωσίας, το οποίο στεγάζεται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα από τα σημαντικά συστατικά στοιχεία της ανοικτής και πολύπλευρης εκπαιδευτικής πολιτικής που προωθεί η Κυβέρνησή μας, προσφέροντας υψηλό επίπεδο μουσικής εκπαίδευσης. Αποτελεί σημαντική κατάκτηση της κυπριακής κοινωνίας για δημόσια εκπαίδευση και δωρεάν μουσική παιδεία σε μαθητές προερχομένους από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Θέλω εδώ να τονίσω τη βούλησή μας για επέκταση αυτού του επιτυχημένου θεσμού έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους μαθητές όλης της Κύπρου.

Ένα μαθητικό σύνολο όταν διαθέτει τη δυνατότητα να ερμηνεύει το «Άξιον Εστί», αυτό από μόνο του αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται. Η συμμετοχή των παιδιών σε ένα τόσο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός έχει μεγάλη σημασία για την πνευματική τους καλλιέργεια, αλλά και για την αγωγή τους. Γενικότερα, η λειτουργία των μουσικών σχολείων, με τα εξαιρετικά τους αποτελέσματα έχει αποδείξει σε όλους μας πως, όταν δοθούν στα παιδιά νέες ιδέες, νέα προγράμματα, διέξοδοι απ’ ό,τι καθημερινά τους προβληματίζει, αυτά ανταποκρινόμενα αγκαλιάζουν και αγαπούν το σχολείο και μας καταπλήσσουν με το επίπεδο και τη δημιουργικότητά τους.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης: στον επόπτη κ. Μίκη Κωστέα, στον μαέστρο κ. Λοΐζο Λοΐζου, στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, στη διεύθυνση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Εκφράζω, επίσης, τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διακεκριμένους καλλιτέχνες οι οποίοι θα τραγουδήσουν και θα απαγγείλουν σε αυτή την εκδήλωση. Τον Δημήτρη Μπάση, τον βαρύτονο συμπατριώτη μας Κωνσταντίνο Γιαννούδη και τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Νίκο Χαραλάμπους.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στους ίδιους τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου που με τη σκληρή τους δουλειά, την αγάπη και την αφοσίωση που επιδεικνύουν καταξιώνουν τον θεσμό του μουσικού σχολείου.

Εύχομαι καλή ακρόαση σε όλους.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.