8/3/12

Η Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε με τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη

08/03/2012





Το θέμα της ανεργίας και γενικότερα η κατάσταση στην αγορά εργασίας της Κύπρου ήταν το αντικείμενο σημερινής συνάντησης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους με τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο κ. Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναπτύσσει στο κεφάλαιο της ανεργίας με στόχο την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, η αξιοποίηση των μηχανισμών κατάρτισης για ένταξη και επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, αλλά και ποια επιπλέον μέτρα μπορούν να ληφθούν ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας ήταν οι κύριοι άξονες γύρω από τους οποίους περιστράφηκε η συζήτηση.

Σημειώνοντας πως είναι πάντοτε με μεγάλη ικανοποίηση που το Υπουργείο ακούει τις απόψεις του κ. Πισσαρίδη, η κα Χαραλάμπους σε δηλώσεις της ανέφερε: «Ενημερώσαμε τον κ. Πισσαρίδη για τις δράσεις που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναπτύσσει στο κεφάλαιο της ανεργίας. Ο κ. Πισσαρίδης είχε την ευκαιρία και πέρσι, όταν συναντηθήκαμε, να δει όλα τα Σχέδια τα οποία εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και τα οποία έχουν ως στόχο την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, αλλά και την αξιοποίηση των μηχανισμών κατάρτισης για ένταξη και επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας».

Σαφώς, πρόσθεσε, τα δεδομένα είναι πιο δύσκολα στον τομέα της ανεργίας τώρα, γι’ αυτό και κάποιες εισηγήσεις του κ. Πισσαρίδη, ιδιαίτερα στο θέμα της στήριξης των ανέργων και της παροχής κινήτρων για πρόσληψη νέων, θα τις εξετάσει το Υπουργείο με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας φυσικά πάντοτε υπόψη και το Σύστημα Εργασιακών Σχέσεων το οποίο υπάρχει και λειτουργεί στην Κύπρο, καθώς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε.

Από την πλευρά του, ο κ. Πισσαρίδης εξήρε τη δουλειά που γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υπογράμμισε πως στην αγορά εργασίας και στην ανεργία δεν υπάρχει «η λύση θαύμα», ιδιαίτερα δε όταν η κρίση όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά έχει εμβαθύνει στην οικονομία. Πρόσθεσε επίσης πως οι άνεργοι θα πρέπει να βοηθηθούν ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και σημείωσε πως πέρα από τις δράσεις του Υπουργείου για στήριξη των ανέργων και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, το συνδικαλιστικό κίνημα δύναται να συνδράμει προς τον τομέα αυτό.

Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση για το τι γίνεται στην αγορά εργασίας, ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης. Φυσικά η κρίση, τόσο στην παγκόσμια όσο και στην κυπριακή οικονομία συνεχίζεται και ίσως κιόλας να έχει εμβαθύνει, κάτι που έχει επηρεάσει την αγορά εργασίας, είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα και που πρέπει να ξέρουμε όλοι είναι ότι δεν υπάρχει ‘η λύση θαύμα’, δηλαδή αμέσως να πούμε πως αυτό χρειάζεται να κάνουμε και αμέσως θα λυθούν όλα τα προβλήματα στην αγορά εργασίας και στην ανεργία. Δεν υπάρχουν τέτοιες λύσεις.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους άνεργους να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής και επί τούτου συζητήσαμε τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα, καθώς και το πώς θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις εργασίας για εργοδότηση των ανέργων. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, ανταλλάξαμε ιδέες, πιστεύω πως γίνεται πολύ καλή δουλειά. Θα μπορούσαν φυσικά και άλλα μέτρα να συζητηθούν, γι’ αυτό εξάλλου κάναμε και τη συζήτηση. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση και με τις συντεχνίες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην εργοδότηση και γενικότερα στο πώς δουλεύει η οικονομία, καθώς έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Έχουν δείξει ευελιξία με την αναστολή για δύο χρόνια διαφόρων θεσμών που υπήρχαν και πιστεύω πως υπάρχει ακόμη χώρος προς συζήτηση πάνω σε αυτά. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η εποικοδομητική συζήτηση».

Κληθείς να αναφερθεί στους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανέργων, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε πως εισηγήθηκε όπως γίνει προσωρινή επέκταση του επιδόματος ανεργίας, ενώ ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σημείωσε πως αν και τη δεδομένη στιγμή οι ευκαιρίες είναι πολύ περιορισμένες, μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα της μερικής απασχόλησης.