19/3/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Πραξούλας Αντωνιάδου Κυριάκου στην απονομή του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2010, στη Λευκωσία

19/03/2012





Σας καλωσορίζω στην τελετή απονομής των καθιερωμένων βραβείων εξαγωγών που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

Η απονομή των βραβείων αυτών που θεσμοθετήθηκαν από το 1982, αποτελεί κίνητρο και αναγνώριση για τις επιχειρήσεις αναφορικά με τις προσπάθειες τους να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να συμβάλουν με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η παρουσία σας εδώ σήμερα κ. Πρόεδρε επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον επιχειρηματικό κόσμο, ιδιαιτέρα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς και τη δέσμευση της για ενθάρρυνση και ενδυνάμωση τόσο της ποσοτικής όσο και ποιοτικής αύξησης των εξαγωγικών μας προοπτικών και δυνατοτήτων.

Η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών κυπριακών προϊόντων καθώς και η περαιτέρω δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων μας στις αγορές του εξωτερικού βρίσκεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Για την επίτευξη του στόχου αυτού το Υπουργείο εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πρόγραμμα δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή ενισχύσεων για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και άλλες προωθητικές δραστηριότητες με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων. Παραδείγματα τέτοιων προωθητικών δραστηριοτήτων είναι η καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα και περιοδικά, και η έκδοση και διανομή ενημερωτικών εντύπων, η φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων στην Κύπρο, καθώς και η διεξαγωγή έρευνας αγοράς.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω προώθησης του τομέα των υπηρεσιών, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ, διοργανώνει με πλήρη επιτυχία επιχειρηματικά φόρουμ σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν ούτως ώστε να επανέλθουν σε θετικούς και σημαντικά αυξημένους ρυθμούς αύξησης οι εξαγωγές προϊόντων, μετά την πτώση που σημειώθηκε το 2009. Συγκεκριμένα, οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,6% το 2010 φτάνοντας τα €1.1 δις. Αύξηση της τάξης του 18,3% παρατηρήθηκε και στις εγχώριες εξαγωγές, οι οποίες ανήλθαν στα €566 εκ. Από αυτές, τον μεγαλύτερο όγκο αποτελούν οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων με κυριότερα τα φαρμακευτικά προϊόντα. Μεγαλύτερη ακόμη αύξηση σημείωσαν οι συνολικές εξαγωγές κατά το 2011, όπου τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση της τάξης του 23,7% στα €1,4 δις.

Ανάκαμψη παρουσίασαν και οι εξαγωγές υπηρεσιών με κυρίαρχη συμβολή εκείνη του τουρισμού. Οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7% το 2010 φτάνοντας τα € 6 δις μετά από μείωση που σημειώθηκε το 2009. Αύξηση της τάξης του 3,3% σημειώθηκε και κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2011. Κυρίαρχη ήταν η συμβολή των εσόδων από τον τουρισμό που αυξήθηκαν κατά 12,9% το 2011.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους βραβευθέντες για τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους, να ευχαριστήσω το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την άψογη συνεργασία με το Υπουργείο, τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, όπως επίσης και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια αυτή διοργάνωση της τελετής για την απονομή του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2010.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κύπρος ξεκίνησε ως μια οικονομία κυρίως γεωργική όπου αργότερα εξελίχθηκαν σε κάποιο βαθμό ο τομέας της βιομηχανίας και αργότερα κυρίως ο τομέας των υπηρεσιών.

Σήμερα είμαστε στη θέση να ατενίζουμε μια νέα καθοριστική αλλαγή στη διάρθρωση της οικονομίας. Ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και η αξιόπιστη αξιοποίηση και διαχείριση τους τόσο από τη σημερινή όσο και τις αυριανές διακυβερνήσεις θα δώσει προοπτική μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι μελλοντικές γενιές. Παράλληλα, εντάσσει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, δίνοντάς της την ευκαιρία να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια καμία ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη αν δεν είναι ισοσκελισμένη, γι’ αυτό ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παραμεληθούν τομείς όπου η οικονομία μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι π.χ. ο τομέας του τουρισμού. Η κακή εμπειρία με τη μονόπλευρη επικέντρωση στον τραπεζικό τομέα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.

Συναφώς, ως η Υπουργός κατά την ολιγόμηνη θητεία της οποίας ανακαλύφθηκε το φυσικό αέριο στη Κύπρο, θα ήθελα να σημειώσω ότι είμαι υπερήφανη για την έντιμη και σκληρή δουλειά που επιτέλεσα, ως αποτέλεσμα της οποίας, στον τομέα της ενέργειας και μόνο:

· ανανεώθηκε η άδεια έρευνας της Noble Energy,
· προχωρήσαμε επιτυχώς στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά τη διάρκεια της οποίας διευθετήθηκε και επιτυχής επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα,
· ανακοινώθηκε η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο,
· άνοιξε έγκαιρα νέος γύρος αδειοδότησης, με αναθεωρημένο πρότυπο συμβόλαιο και διαφανείς αξιόπιστες διαδικασίες για τις οποίες έχουμε επαινεθεί από ξένους επενδυτές,
· προωθήσαμε σε διάφορες εκθέσεις και συνέδρια στο εξωτερικό και στην Κύπρο, καθώς και σε συναντήσεις, τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης.

Και αυτή τη στιγμή έφτασε η ώρα του θέρους των καρπών. Οφείλουμε στον κυπριακό λαό την αξιόπιστη και διαφανή διαχείριση. Και ο κυπριακός λαός πρέπει βέβαια να το απαιτήσει.