11/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην Ετήσια Τακτική Γενική και Καταστατική Συνέλευση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, χθες

11/03/2012





Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι φέτος για να χαιρετήσω την ετήσια Τακτική Γενική και Εκλογική Συνέλευση της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, το έργο της οποίας παρακολουθώ και εκτιμώ.

Είναι μια μεγάλη ανάγκη, κυρίως για τους νέους, αλλά και τους μελλοντικούς γονείς, η επιμόρφωση και στήριξη του έργου τους στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναγνωρίζει ότι το έργο της Σχολής Γονέων είναι απαραίτητο και αποτελεί μεγάλη βοήθεια στα καθήκοντα των γονέων, τα οποία συνεχώς γίνονται δυσκολότερα, με τις αλλαγές και τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται στη συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία μας.

Μελετητές και παιδαγωγοί συμφωνούν ότι η οικογένεια επηρεάζει καθοριστικά την αγωγή των παιδιών και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Οι γονείς, σε συνεργασία με το σχολείο και τους άλλους κοινωνικούς φορείς, έχουν να επιτελέσουν τον βασικότερο ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη υγιών στάσεων και αξιών στα παιδιά και τους νέους μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό τον ρόλο μπορούν να τον διαδραματίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία οι γονείς, όταν έχουν τη σωστή πληροφόρηση και τις αναγκαίες γνώσεις, που μόνο μέσα από τη συστηματική επιμόρφωση μπορούν να αποκτήσουν. Με την επίλυση αποριών και τη διεύρυνση γνώσεων σε θέματα ζωτικής φύσης για την ανατροφή των παιδιών τους, είναι σίγουρο πως θα γίνουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Θα μπορούν πιο άνετα και πιο εποικοδομητικά να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και κυρίως θα μπορούν να επικοινωνούν περισσότερο μαζί τους.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική μέτρων για την αντιμετώπιση δεν αρκεί, υιοθετεί τη στρατηγική της πρόληψης η οποία υποστηρίζεται και από τη διεθνή επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία. Αναγνωρίζει δε στην Παγκύπρια Σχολή Γονέων τον ιδανικό σύμμαχο στην ανάπτυξη και εφαρμογή της στρατηγικής της πρόληψης. Γι’ αυτό και έχει αναπτύξει πολύ στενή συνεργασία με τη Σχολή Γονέων και στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια της.

Παρακολουθώ και επικροτώ τη συνεχή αναβάθμιση της προσφοράς υπηρεσιών, των δράσεων και δραστηριοτήτων της Παγκύπριας Σχολής Γονέων καθώς και το μεγάλο εύρος συνεργασιών που έχει επιτευχθεί.

Από την ίδρυσή της έως σήμερα, η Παγκύπρια Σχολή Γονέων πλαισιώνεται από ένα μεγάλο αριθμό πνευματικών ανθρώπων, οι οποίοι με ανιδιοτέλεια και πραγματική έγνοια για το όφελος των παιδιών μας εργάζονται αθόρυβα και δημιουργικά, δίνοντας διαλέξεις προς τους γονείς, απαντώντας και λύοντας απορίες των γονιών και συγγράφοντας παιδαγωγικά άρθρα και επιστημονικά συγγράμματα στο περιοδικό «Οικογένεια και Σχολείο».

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή Γενική σας Συνέλευση, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για το έργο που επιτελείται, στον Πρόεδρο της Παγκύπριας Σχολής Γονέων και σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και σε όλους τους συνεργάτες τους. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.