4/3/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη γιορτή της ανθισμένης αμυγδαλιάς, στην κοινότητα Λιμνατίου

04/03/2012





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω την όμορφη αυτή εκδήλωση με θέμα την ανθισμένη αμυγδαλιά. Εν πρώτοις, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Κοιλάδας του Κούρη και Ξυλούρικου, καθώς και στους Προέδρους των Κοινοτήτων που συμπεριλαμβάνονται στο Σύμπλεγμα, για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την εκδήλωση αυτή, που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τους κατοίκους της περιοχής ώστε να συνεχίσουν να ασχολούνται με τις παραδοσιακές αυτές καλλιέργειες.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το να ζει κανείς στο παραδεισένιο αυτό φυσικό περιβάλλον που δημιουργούν οι ανθισμένες αμυγδαλιές είναι ευλογία και θείο δώρο, που έχουν την τύχη και τη χαρά να απολαμβάνουν όσοι διαμένουν στην κοινότητα Λιμνατίου και στις άλλες 12 κοινότητες του συμπλέγματος της Κοιλάδας του Κούρη και Ξυλούρικου.

Φαίνεται ότι αυτή η φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος στο οποίο ζείτε γαληνεύει το ανθρώπινο πνεύμα, επιδρά θετικά στη διάθεση σας και καθορίζει τις μεταξύ σας στενές σχέσεις. Η συνεργασία 12 διαφορετικών κοινοτήτων για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τον τόπο μας. Αποτελεί μια τρανή απόδειξη για τις προσπάθειες περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων που ήδη έχετε αναπτύξει μεταξύ σας.

Η αμυγδαλιά καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φυτικής βιοποικιλότητας και σχετίζεται άρρηκτα με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Η καλλιέργειά της σε περιοχές όπου δύσκολα μπορούν να αποδώσουν άλλες καλλιέργειες και δύσκολα μπορούν να διεκπεραιωθούν οι διάφορες καλλιεργητικές φροντίδες, αυξάνει τη σημασία της για το κυπριακό τοπίο.

Ο σκοπός που έχετε θέσει να προβάλετε μέσα από την εκδήλωση αυτή τον πολιτισμό, την ιστορία της παράδοσης και των δραστηριοτήτων με τις οποίες διαχρονικά ασχολούνται οι κάτοικοι των κοινοτήτων σας, καθώς και τα παραδοσιακά εδέσματα των παράγωγων του αμυγδάλου που κατασκευάζονται σήμερα στις κοινότητες σας, αποτελούν περίτρανη απόδειξη της συνεργασίας, της δημιουργικότητας και της παραγωγικότητας των κατοίκων της περιοχής σας.

Θεωρούμε επίσης αξιόλογη και αξιοσέβαστη την προσπάθεια που καταβάλλετε για να παραμένουν οι κάτοικοι στις κοινότητες σας και στις ρίζες του τόπου σας.

Την προσπάθεια αυτή την ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε ως Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αλλά και ως Κυβέρνηση γενικότερα. Η διατήρηση και ανάπτυξη των κοινοτήτων της υπαίθρου αποτελεί βασική προτεραιότητα του κράτους, η οποία ενισχύεται με διάφορα προγράμματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κοινοτήτων στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Η περιβαλλοντική σημασία της αμυγδαλιάς έχει διαπιστωθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, γι’ αυτό έχει περιληφθεί στις πρόνοιες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Συγκεκριμένα, μέσα από το μέτρο για τη «Διατήρηση της φυσικής αξίας του γεωργικού περιβάλλοντος και του παραδοσιακού τοπίου» και το μέτρο για την «Ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής γεωργικών προϊόντων», παρέχονται ενισχύσεις στους γεωργούς που καλλιεργούν αμυγδαλιές.

Σας συγχαίρω λοιπόν, για ακόμη μια φορά, για την αξιόλογη πρωτοβουλία σας για την εκδήλωση αυτή και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο μας θα είναι πάντα δίπλα σας για την αντιμετώπιση και επίλυση τυχόν προβλημάτων σας και θα σας στηρίζει γενικότερα, ώστε να κρατηθείτε στις ρίζες του τόπου μας και να διαφυλάξετε την πολιτιστική μας παράδοση και κληρονομιά. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.