26/3/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου


26/03/2012

Ενέργειες ή κινήσεις οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και είναι εκτός των αποφάσεων του διεθνούς Οργανισμού ή τις παραβιάζουν, δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.



Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Πληροφορίες όπως αυτές που δημοσιεύονται σήμερα στην τουρκική εφημερίδα 'Μιλιέτ’ και που αφορούν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έχουν δημοσιευθεί ξανά, αλλά καμιά συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προέκυψε επί του θέματος.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά τα οποία αναφέρουν τα δημοσιεύματα είναι εκτός του πλαισίου των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο.

Ενέργειες ή κινήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και είναι εκτός των αποφάσεων του διεθνούς Οργανισμού ή τις παραβιάζουν, δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σημειώνουμε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου την οποία η Τουρκία δεν εφαρμόζει.

Τα Ηνωμένα Έθνη, με το ψήφισμα 550 του 1984 ζητούν τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στα Ηνωμένα Έθνη. Στόχος είναι η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην περιοχή.

Στη βάση αυτού του ψηφίσματος, το 2010 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του γνωστού τρίπτυχου, πρότεινε όπως αποδοθεί η περιοχή στα Ηνωμένα Έθνη, επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της περιοχής και παράλληλα, ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διεξαγωγή εμπορίου των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ασφαλώς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος είχε προτείνει με την αποδοχή αυτής της πρότασης να ξεπαγώσουν κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Δυστυχώς, η Τουρκία και σε αυτή την πρωτοβουλία του Προέδρου απάντησε αρνητικά παρά το προφανές κίνητρο που έχει για την υιοθέτησή της.

Η Κυβέρνηση επιμένει στη μεταβίβαση της περιοχής στα Ηνωμένα Έθνη, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και επαναβεβαιώνει την ισχύ της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο του 2010».

Ερωτηθείς αν τελικά δρομολογηθεί αυτό που αναφερόταν στο δημοσίευμα της «Μιλιέτ» από τις κατοχικές «αρχές», τότε ποια θα ήταν η συμβουλή της Κυβέρνησης προς τους Αμμοχωστιανούς, ο κ. Στεφάνου είπε: «Μπροστά μας δεν έχουμε κάποια πρόταση ούτε και ενέργεια ή θέση από μέρους της Τουρκίας. Το πλαίσιο, όμως, που θέτουμε με τη δήλωσή μας δίνει ένα πλαίσιο τοποθέτησης και μια προσέγγιση αναφορικά με το θέμα. Δεν θεωρούμε, όμως, παραγωγικό να αρχίσουμε να συζητούμε στη βάση του «αν γίνει αυτό ή αν γίνει εκείνο». Ενώπιον της Τουρκίας υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα, έτσι όπως τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη θέτουν στα ψηφίσματά τους, η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος, πράγμα που, δυστυχώς, δεν κάνει από το 1984 που υπάρχει το ψήφισμα 550».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει οποιαδήποτε ενημέρωση σε σχέση με δημιουργία έργων υποδομής στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου από πλευράς κατοχικών «αρχών», ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι, δεν υπάρχει τέτοια ενημέρωση ούτε τέτοια πληροφόρηση αναφορικά με το θέμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως η τουρκική διπλωματία λαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει πληροφορίες ή εκτιμήσεις για το μέχρι που μπορούν να φτάσουν αυτές οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση πολύ προσεκτικά παρακολουθεί το τι λέγεται από μέρους της τουρκικής πλευράς.

Από κει και πέρα, όμως, η Τουρκία έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις μπροστά της. Πρώτα από όλα δεν μπορεί να θέτει ζήτημα για το θέμα της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτό είναι θέμα της ΕΕ. Και όπως πριν από μερικές μέρες οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν προς την Τουρκία, είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από τη θέση της ως κράτος μέλος της ΕΕ, να αναλάβει την Προεδρία.

Δεύτερον, η Τουρκία έχει υποχρεώσεις που πάλι ανέλαβε και έναντι της ΕΕ και κατά προέκταση έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες δεν έχει υλοποιήσει.

Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της δυσκολεύει τη δική της θέση αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία και προοπτική. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να διευκολύνει τη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, είναι στο δικό της χέρι να βοηθήσει τον εαυτό της να προχωρήσει στην ενταξιακή πορεία. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά της είναι ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και σε ό,τι αφορά στη λύση του Κυπριακού, με την πολύ αρνητική και ενίοτε προκλητική στάση που τηρεί στο Κυπριακό και σε σχέση με την ενταξιακή της προοπτική».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες έστω και προληπτικά σε σχέση με το θέμα αυτό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει θέση αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου, είναι σε ισχύ η πρόταση που έχει γίνει από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το σημαντικό σε αυτή την πρόταση είναι ότι πρώτα από όλα αυτή στηρίζεται σε ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ, δεν είναι δηλαδή κάτι το αυθαίρετο, και αυτή η πρόταση περιλαμβάνει και κίνητρα για την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και για την Τουρκία για να γίνει αποδεκτή. Δυστυχώς, ακόμη και αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή», κατέληξε.